Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Rabo: Geen vergoeding op certificaten

Rabo: Geen vergoeding op certificaten

Update: 08.40 - Ook ABN en ING maken bekend de dividendbetalingen tot 1 oktober te staken.

Rabobank maakt bekend de komende drie rentebetalingen over de certificaten over te slaan. De distributievergoedingen van €0,406 die gepland staan voor 29 maart (nu), 29 juni en 29 september worden niet uitgekeerd.

Gisteravond deed Rabobank melding hiervan middels een persbericht. De bank moest snel handelen want vandaag staat een vervaldag op het programma. 

In navolging van recente aankondigingen van de Europese Centrale Bank (ECB) en De Nederlandsche Bank (DNB) heeft Rabobank besloten geen uitbetaling te doen op de Rabobank Certificaten in maart, juni en september 2020. Rabobank geeft hiermee gehoor aan de aanbeveling van de ECB aan banken om geen dividend te betalen tot tenminste oktober 2020.

De ECB heeft vrijdag 27 maart banken opgeroepen om gedurende de COVID-19 pandemie hun dividendbetalingen voorlopig stop te zetten (ECB/2020/19). De ECB vindt het van essentieel belang dat banken hun kapitaal in stand houden om zo in deze onzekere tijden de economie te kunnen blijven ondersteunen. De ECB verwacht daarom dat banken afzien van dividenduitkeringen over 2019 en 2020 tot tenminste 1 oktober 2020, zodat banken huishoudens, het MKB en grote bedrijven kunnen blijven ondersteunen.

In navolging van deze aankondiging van zowel ECB als DNB, heeft Rabobank besloten gebruik te maken van haar discretionaire bevoegdheid om geen vergoedingen uit te keren op de Rabobank Certificaten op de geplande data van 29 maart, 29 juni en 29 september 2020.

Bas Brouwers, Chief Financial Officer bij Rabobank: “Als coöperatieve bank willen we ons maximaal inzetten om de economie te steunen en onze klanten door de crisis helpen. Het is onze prioriteit om samen met de bankensector, de overheid, toezichthouders en andere belanghebbenden, onze klanten te steunen, die nu zo zwaar geraakt worden door de corona pandemie. Daartoe bieden wij onze klanten diverse mogelijkheden voor tijdelijke financiële verlichting. Als coöperatieve bank wil en kan Rabobank deel uitmaken van de oplossing en onze klanten door deze crisis heen helpen.”

Rabobank hecht veel waarde aan haar relatie met particuliere beleggers en institutionele investeerders en realiseert zich dat dit besluit impact heeft op de directe opbrengst van de Rabobank Certificaten gedurende deze periode tot tenminste 1 oktober 2020.

Rabobank volgt verdere aankondigingen en aanbevelingen van de toezichthouders nauwgezet, waaronder de evaluatie die ECB voor later dit jaar heeft aangekondigd over de economische situatie en mogelijke dividenduitkeringen na 1 oktober 2020. Tegen die tijd zal Rabobank volledig discretionair een besluit nemen over de betaling op de Rabobank Certificaten, die nihil, lager of hoger dan voorheen kan zijn. 

Wat betekent dit voor u als belegger in Rabobank Certificaten?

De uitbetaling van de vergoedingen op de geplande data van 29 maart, 29 juni en 29 september 2020 gaan niet door. Rabobank volgt verdere aankondigingen en aanbevelingen van de toezichthouders nauwgezet, waaronder de evaluatie die ECB voor later dit jaar heeft aangekondigd over de economische situatie en mogelijke dividenduitkeringen na 1 oktober 2020.

Tegen die tijd zal Rabobank volledig discretionair een besluit nemen over de betaling op de Rabobank Certificaten, die nihil, lager of hoger dan voorheen kan zijn.  

De Rabobank certificaten zijn diep achtergestelde beleggingsproducten. In oktober zal Rabobank bekijken of de betalingen hervat worden of niet.   

Rabobank heeft in totaal 297,9 miljoen certificaten uitstaan (à €25) waar een vergoeding van 6,5% over wordt betaald. Door drie betalingen over te slaan houdt de bank €363 miljoen binnenboord. Het is maar de vraag of Rabobank hiermee correct heeft gehandeld

Verwacht mag worden dat ABN en ING zullen volgen. ABN zou op 24 april €0,68 uitkeren (940 mln  * 0,68 = 639 mln) en ING staat op de rol voor 30 april. Dan zou €0,45 worden uitgekeerd. Niet betalen scheelt ING €1,7 miljard. 

In dit Premiumartikel maakten we een inschatting voor alle Nederlandse bedrijven. Welke betalen hun dividend wel uit en welke niet? Bedrijven zelf zijn zeer terughoudend hierover in verband met het feit dat de informatie uiteraard zeer koersgevoelig is.    

LEES HIER onze inschattingen voor de Nederlandse bedrijven >>

 

Tot 1 december 2020 was Nico Inberg verbonden aan IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Inberg kan posities innemen op de financiële markten. Reacties, of vragen?Mail naar nico.inberg@iexgroup.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Nico Inberg

Nico Inberg maakte deel uit van onze Beleggersdesk: een team van 7 beleggingsexperts op het gebied van fundamentele en technische analyse. Onze fundamentele experts zijn op en top professionals met tientallen jaren ervaring in het vak. Zij bestuderen jaarverslagen, kwartaalrapportages, prospectussen, brancherapporten, de pre...

Meer over Nico Inberg

Recente artikelen van Nico Inberg

 1. nov '20 IEX Weekend: ING, Pharming, ABN en PostNL 1
 2. nov '20 BAM: Pas op de plaats
 3. nov '20 HAL: Deal or no deal?

Gerelateerd

Reacties

121 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 ... 7 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. JayCPee 29 maart 2020 22:06
  Hoe zit dat met de rente die je betaald hebt als je kortgeleden de certificaten gekocht hebt? deze heb je zelf gefinancierd en zou je nu terug krijgen + elke dag extra dat je de certificaten hebt. Ze zouden het nu gewoon uit moeten keren en dan per morgen ook neit meer een rente component moeten hanteren bij aanschaf van de certificaten.
 2. GJF1959 29 maart 2020 22:35
  Heel laf van de Rabo om het te brengen alsof het van DNB moet en voor de maatschapij. Ze presteren gewoon jaar op jaar slecht met een veel te hoge kostenbelading. Dit ondanks enorme krinp in personeel en onroerend goed. Ze tuigen hun leasemaatschappij op als een bijdrage aan de deelmaatschappij. Klingklare onzin!!! Het is de afgelopen jaren onverkoopbaar gebleken en legt een enorm beslag op het eigen vermogen. De Rabodirectie bedonderd zijn klanten waarwe bij staan.
 3. Big Loss 29 maart 2020 22:38
  Dit is niet goed.

  Rabo is BV Nederland. Veel Rabo Certificaten zijn of waren in bezit van de leden.

  Zij die zaken doen met de Rabobank, hypotheken hebben, bedrijfsleningen en betaalrekeningen. Eigenlijk MKB Nederland en vele vele normale mensen uit kleine en middelgrote gemeenten.

  Wat zegt dit over de Rabobank, een aankondiging zonder onderbouwing over de financiële conditie van de bank. Waarom hebben ze deze financiële middelen nodig?

  Wordt het tijd om het geld weg te halen bij de Rabobank?

  Zonder enige onderbouwing van de bank, wel!
 4. forum rang 6 Happy 29 maart 2020 22:41
  quote:

  Big Loss schreef op 29 maart 2020 22:38:

  Dit is niet goed.

  Rabo is BV Nederland. Veel Rabo Certificaten zijn of waren in bezit van de leden.

  Zij die zaken doen met de Rabobank, hypotheken hebben, bedrijfsleningen en betaalrekeningen. Eigenlijk MKB Nederland en vele vele normale mensen uit kleine en middelgrote gemeenten.

  Wat zegt dit over de Rabobank, een aankondiging zonder onderbouwing over de financiële conditie van de bank. Waarom hebben ze deze financiële middelen nodig?

  Wordt het tijd om het geld weg te halen bij de Rabobank?

  Zonder enige onderbouwing van de bank, wel!
  Waar rook is, is...
121 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 ... 7 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links