Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Inloggen

 • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

AEX en AMX geven feestje

AEX en AMX geven feestje

(AJK) De AEX en AMX zijn jarig vandaag: 37. De AEX leverde gemiddeld per jaar bruto 11% op. De AMX nog meer. Hoe kan het dat een beurs die het zo goed doet, zo'n slechte naam heeft in ons land? De beurs is een casino en beleggen is gokken is de officieuze definitie. Precies dus wat de beurs en beleggen niet zijn.

Dit heeft denk ik alles te maken met dat beleggen levenswerk is, maar we willen snel rijk worden en klappers maken. Greed is not good, dus. Op school leren we geen beleggen en de industrie heeft er belang bij dat we zoveel mogelijk, in plaats van zo weinig mogelijk doen. En dan m.o.e.t.e.n. we ook nog de markt verslaan.

Die 37 jaar hebben geleerd dat hierdoor te veel mensen te veel geld verloren. Terwijl wij Nederlanders die zo goed zijn in sparen, geknipt zijn om te beleggen. Daarvoor is echter lange adem, discipline, uithoudings- en incasseringsvermogen nodig. Dat hebben we wel met sparen, maar niet met beleggen en dat is de crux.

Het is ook luiheid. Iedereen heeft de neiging persoonlijke ervaring(en) als maatstaf voor beurs en beleggen te nemen. Vorige week sprak ik een wetenschapper die dat ook deed. In korte tijd zelf veel verloren en dús deugde de beurs niet. Vierhonderd jaar harde statistiek negeerde hij: de wetenschap meer dan onwaardig. 

Nog iets: het is ook altijd de schuld van een ander. Niet dus. Want de beurs stijgt al vier eeuwen, net zoals de AEX in die 37 jaar: met vallen en nog meer opstaan.  Als u geld verliest op de beurs, is dat daarom uw eigen schuld. Altijd. Ook als het de schuld is van uw gratis adviseur in de grote BMW.  


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. Kamp belegt iedere maand vooral voor zijn pensioen uitsluitend in beleggingsfondsen. Klik hier voor zijn actuele posities. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes After Hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

 1. 16:30 Buy the dip: wilt u dit nóóit meer doen?! 1
 2. 11:43 Rara, chipper annex Dividend Aristocrat: weet u welk aandeel dit is? 1
 3. 08:10 Cijfermania voorbeurs op wat beste dag jaar is om te beleggen?! 4

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Gerelateerde instrumenten

 1. AEX 18:05
  815,29
  -0,20% -1,62
 2. AMX 18:05
  1.073,65
  -0,32% -3,47

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links