Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Slot: Nieuwe records

Slot: Nieuwe records

De eindejaarsrally is in volle gang. De AEX sluit 1,3% hoger en dat betekent een nieuw jaarrecord. De herbeleggingsindex zet met 2114,69 punten zelfs een nieuwe all time high op het bord.

Het optimisme wordt grotendeels veroorzaakt door nieuwe hoop op een handelsakkoord tussen de VS en China. Afgelopen weekend werd bekend dat de Chinezen nieuwe importtarieven op Amerikaanse goederen opschorten.

Daar komt bij dat de Aziaten beloven meer Amerikaanse landbouwgoederen te kopen. Dat is niet de eerste keer dat zij deze belofte doen, maar beleggers zijn er blij mee. Eerlijk gezegd mogen we de toezegging met een korreltje zout nemen, aangezien de Chinezen op dit punt nog nooit daad bij woord hebben gevoegd.

Het lijkt er op dat de Chinezen alleen maar bezig zijn met tijdrekken. Tot dusver is de impact van deze handelsoorlog nog redelijk beperkt. Bedrijven gaan immers gewoon door met investeren en winst maken. Centrale banken helpen een handje met een lage rente en dat resulteert in nieuwe records op de beurzen.  

Duits pessimisme

Die records kunnen we voor de Duitse industrie overigens vergeten. Vanochtend kwam er niet voor de eerste keer een zwaar teleurstellende inkoopmanagersindex langs. Over de maand december rolde er een stand van 43,4 uit de bus.

Dat is niet alleen beneden de verwachting van analisten, maar ook nog eens een verslechtering ten opzichte van november. Normaal gesproken reageert de markt negatief op een tegenvallende inkoopmanagersindex voor de industrie uit Duitsland. Dit is omdat deze PMI heeft bewezen een goede indicator te zijn voor de kans op een recessie.

Daar is nu echter geen sprake van. Blijkbaar zijn we eraan gewend geraakt dat onze oosterburen met beroerde PMI's langskomen. Hoewel, de inkoopmanagersindex voor de dienstensector (52,0) viel iets mee, waardoor het gemiddelde cijfer nog door de beugel kan.

Rentes

Vergeet even de dagverschillen die in de tweede kolom staan weergegeven. Doordat ik wat later ben begonnen aan de slotcall (mijn excuses daarvoor) heeft Reuters deze opnieuw weergegeven. De rentepercentages kloppen wel.

We zien dat Wopke Hoekstra nog altijd niets te klagen heeft met een negatieve yield van 0,15%. Dit betekent dat de Nederlandse overheid 'gewoon' geld toe krijgt, wanneer het tienjaarsleningen uitgeeft.

Rentes

Brede markt

  • De AEX gaat 1,3% omhoog en daarmee doen we het een tikje beter dan de Duitsers (+0,9%) en Fransen (+1,2%). 
  • De AEX VIX-index (volatiliteit) daalt 5,4% en noteert 11,1 punten.
  • Wall Street heeft er zin in. De S&P500 (+0,9%) en Dow Jones (+0,6%) doen het al heel aardig, en de Nasdaq (+1,2%) gaat daar nog vrolijk overheen.
  • De euro klimt 0,1% en noteert 1,114 ten opzichte van de dollar. 
  • Goud (-0,1%) houdt dapper stand.
  • Olie: WTI (+0,6%) en Brent (+0,8%) hebben de ochtendwinst goed vast weten te houden.
  • Bitcoin (-2,0%) ligt er als een dweil bij.

Het Damrak

  • Alle hoofdfondsen sluiten in het groen. Grootste winnaar is het normaal zo oersaaie Relx (+3,5%). Een duidelijke trigger kunnen we echter niet vinden.
  • Ook Takeaway.com (+3,0%) gaat lekker. Nog 2% te gaan en er staat een all time high op het bord.
  • ArcelorMittal (+2,4%) moet aan het einde van de handelsdag een deel van de winst prijsgeven. Desondanks gaat de staalgigant hard omhoog op goede berichten van het handelsfront.
  • De verzekeraars lagen vanochtend slecht, maar aan het einde van de dag weten Aegon (+1,1%), ASR (+0,9%) en NN Group (+0,4%) ruim in het groen te sluiten.
  • Unilever (+1,5%) is er als zwaargewicht deels voor verantwoordelijk dat we vandaag beter presteren dan de meeste landen om ons heen.
  • De analisten van Berenberg handhaven hun koopadvies en hoge koersdoel van €30 voor het aandeel AMG (+4,4%). Daarnaast werd afgelopen weekend bekend dat beleggingsfonds Invesco zijn belang heeft afgebouwd naar 3,92%.
  • TomTom (-0,5%) is de weg kwijt. Dalen in een markt als deze hoort natuurlijk niet bij de navigatiespecialist.
  • Dat ligt bij Kiadis (-5,7%) net even anders, maar daar gaan we niet al te veel woorden aan vuil maken.
  • Vastned (+3,7%) kent een dramatische decembermaand, maar wordt ineens massaal gekocht. Het volume van 124.000 stukjes is extreem hoog voor het geplaagde winkelvastgoedfonds. Blijkbaar zag iemand een koopkans.
  • Dat Ajax (-0,5%) vandaag daalt komt niet als een verrassing. Door de 1-0 nederlaag tegen de mooiste club van Nederland komt de landstitel in gevaar. 

Adviezen

  • Akzo Nobel: naar €92 van €82 en houden - Baader Bank
  • AMG: handhaven op €30 en kopen - Berenberg
  • Euronext: starten met kopen en €80 - KBC
  • PostNL: handhaven op €3,40 en kopen - KBC
  • Vopak: op het favorietenlijstje van Jefferies en €55 als koersdoel

Dag van morgen

17 dec Event Consensus
13:00   FedEx Q3-cijfers  
14:30   VS bouwvergunning nov 1.400M
15:15   VS industriële productie nov 0,8% MoM
16:00   VS JOLTS vacatures okt  
Niels Koerts is beleggingsanalist. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Niels Koerts

Niels Koerts is beleggingsanalist. Enkele van zijn specialiteiten zijn dividendaandelen en beursgenoteerde inverstingsmaatschappijen. Koerts is daarnaast vaste co-host van de populaire IEX Beleggerspodcast.

Meer over Niels Koerts

Recente analyses van Niels Koerts

  1. 15 nov Winstsprong Tencent helpt Prosus flink vooruit
  2. 14 nov Basic-Fit: high risk, high reward
  3. 13 nov Betekent dit de definitieve draai van Alfen?

Reacties

5 Posts
| Omlaag ↓
  1. löngterm 16 december 2019 19:34
    Het blijft op dit soort momenten naar mijn idee verdacht stil rondom Tesla. Vandaag is er officieel een verdubbeling van de koers sinds de low in begin juni. Wanneer er een dikke min staat komt er met regelmaat een stuk van langs. Nu staat er een plus van 6.55% op het bord en wordt er geen woord over gerept.

    Hoe dan ook verder een mooie slotcall en wederom een nieuwe alltime high op de borden. We hebben dit jaar dus eigenlijk niets te klagen!
  2. forum rang 6 Ronald Engels 16 december 2019 22:37
    Persoonlijk denk ik dat Chinezen geen keus hebben, of meer voedsel importeren of meer honger, Heilyongjang Province had in 2018 en nu in 2019 te maken met extreme koude en dus oogst problemen.

    Mogelijk, dat er de komende jaren door langere winters, inzaai en oogstproblemen komen, door huidige Global Cooling met alleen in Nederland door de KNMI Temperatuur Computer-Data invulling en wellicht de invloed warme Golfstroom Global Warming.

    M.v.g.
5 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links