Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

BeursVandaag: Erop en erover?

Wat doet de AEX vandaag? Aandelen, obligaties, olie, goud, DAX, Dow Jones, S&P 500, HangSeng en Shanghai Composite

Opnieuw stijgende koersen op Wall Street gisteravond, waar de records aan elkaar geregen worden. De Dow Jones Index sloot ruim boven de 28.000, op 28.121 punten, terwijl de Nasdaq en S&P500 beide ook ongeveer 0,2% plusten.

De stemming is opperbest, want president Trump gaf nogmaals aan dat een deal 'nabij' is met zijn Chinese tegenhangers.   

Het is de laatste tijd opvallend dat er alleen maar positief nieuws inzake een eventuele handelsdeal naar buiten komt. Het zou erop kunnen duiden dat er een soort eerste tussenstap gaat worden gezet. Wie het weet mag het zeggen. 

Thanksgiving, Wall Street morgen dicht  

De Amerikanen vieren morgen Thanksgiving en daarbij speelt de kalkoen een hoofdrol. Vooral tijdens het diner. Turkey Day heet het ook wel: 

De kalkoen op bovenstaand tafereel heeft het overleefd; traditioneel wordt er eentje gespaard door de president. De dag na Thanksgiving is Black Friday, waarmee het 'shopping season' officieel van start gaat.

De originele theorie is dat de term in de jaren '50 al werd gebruikt in Philadelphia in verband met de enorme verkeersdrukte na Thanksgiving. Later werd deze term gebruikt om aan te geven dat retailers vanaf die dag 'voor het jaar' winst gingen maken.

Op Thanksgiving is de beurs op Wall Street dicht, en de vrijdag erna is maar een halve handelsdag. Veel Amerikanen gebruiken Thanksgiving om familie te bezoeken en voor de meesten is het dan ook een vierdaags weekend. 

Azië licht hoger

De beurzen in Azië doen ook weer een voorzichtig stapje omhoog. Japan sloot voor de vierde dag op rij hoger, +0.3% op 23.433 punten. In China ging het minder crescendo (Shanghai onveranderd): de winst van de industriële sector nam vorige maand met 9,9 procent af: de sterkste daling sinds 2011. 

In Hongkong ging de Hang Seng-index met 0,1% omlaag. Alibaba steeg 4 procent na de succesvolle beursgang en ook in Zuid-Korea (+0,3%) en Sydney (+0,9%) hadden kopers de overhand.

AEX kruipt naar 600

Er is verder weinig bedrijfsnieuws rond deze tijd van het jaar. De AEX lijkt weer een stapje dichter bij de 600 te komen; volgens de futures openen we zo rond 598-599. We wachten de dag lijdzaam af en vanavond is het natuurlijk bal met Lille-Ajax om 21.00 uur. 

Wie de eerste helft wel kan missen en toevallig in of rond Amsterdam vertoeft kan zich nog aanmelden voor de tweede beleggersavond van Flatex, die gehouden wordt in centrum Amsterdam: 

Nieuws, advies, shorts en agenda

Via deze link komt u op de nieuwspagina:

  • 07:29 Turks Atlasglobal schrapt alle vluchten
  • 07:26 Handelsoorlog raakt Chinese industrie
  • 07:16 Nikkei zet winstreeks voort
  • 06:44 Musk blijft bestellingen Cybertruck delen
  • 06:22 'Curatoren Imtech botsen hard met juristen De Brauw'
  • 26 nov Dell profiteert van sterke pc-vraag bedrijven
  • 26 nov HP Inc plukt vruchten van nieuwe structuur
  • 26 nov Wall Street scherpt records aan
  • 26 nov Trump: handelsdeal nabij

De tien grootste shortposities in Nederland veranderen maar weinig, te zien via shortsell.nl:

De agenda is bescheiden vandaag: 

  • 14:30 VS orders duurzame goederen okt -0,8% MoM
  • 14:30 VS BBP Q3 tweede schatting
  • 14:30 VS wekelijkse jobless claims
  • 16:00 VS persoonlijke uitgaven okt 0,3% MoM

En dan nog even dit

Dit is typisch zo'n artikel dat op het hoogtepunt van de markt wordt gepubliceerd, net als bij lows gewaarschuwd wordt voor verdere dalingen. FOMO staat voor Fear Of Missing Out, angst dus dat u deze rally mist.  

Een prachtige strofe uit het artikel wil ik u niet onthouden: deze analist praat zich gemakkelijk uit zijn eerder afgegeven shortadvies: 

'But now is probably not the right time to get tactically aggressive, said one analyst who called earlier this month for a market pullback but also happens to be bullish on the long-term outlook for equities.'


Vanavond natuurlijk de kraker Lille-Ajax waar onze vedetten inmiddels per trein zijn aangekomen en het speelveld alvast inwijden: 


Veel plezier en succes. Klik op het plaatje voor onze prachtige gratis real-time koersenbak. 


Tot 1 december 2020 was Nico Inberg verbonden aan IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Inberg kan posities innemen op de financiële markten. Reacties, of vragen?Mail naar nico.inberg@iexgroup.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Nico Inberg

Nico Inberg maakte deel uit van onze Beleggersdesk: een team van 7 beleggingsexperts op het gebied van fundamentele en technische analyse. Onze fundamentele experts zijn op en top professionals met tientallen jaren ervaring in het vak. Zij bestuderen jaarverslagen, kwartaalrapportages, prospectussen, brancherapporten, de pre...

Meer over Nico Inberg

Recente artikelen van Nico Inberg

  1. nov '20 IEX Weekend: ING, Pharming, ABN en PostNL 1
  2. nov '20 BAM: Pas op de plaats
  3. nov '20 HAL: Deal or no deal?

Reacties

6 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 27 november 2019 09:36
    Jouw lijstje van de tien grootste shortposities in Nederland betreft alleen de posities van instellingen met een meldingsplicht (>0.5%).
    Als je ook de partijen meerekent die onder die grens zitten dan zijn de shortposities veel groter.
    Als je doorklikt op shortsell.nl zie je het echte geschatte totaal.
    Voor bijv. Wereldhave kom je dan uit op 19,91% i.p.v. 11,16%.
  2. [verwijderd] 27 november 2019 14:09
    quote:

    Apae schreef op 27 november 2019 11:55:

    Percentages onder de meldingsgrens kan je alleen niets van zeggen. Niemand weet of ze nog bestaan of inmiddels geheel afgebouwd zijn. En partijen die nooit de meldingsgrens bereikt hebben staan ook al niet op shortsell (en niet in de AFM registers).
    Daarom spreek ik ook van een geschat totaal.
6 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links