Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Liveblog: Nieuwe top AEX

Liveblog: Nieuwe top AEX

Update 17:15 uur: De cash van Buffett

Zou hij vandaag gezellig met de kudde mee kopen? Ik denk het niet. Volgens mij is dit niet zo moeilijk? Warren Buffett zoekt altijd bewezen kwaliteit met een mooie naam tegen een aantrekkelijke prijs of waardering. Blijkbaar ziet hij dat nu niet. Tenminste niet iets wat een beetje massa heeft.

 


Update 17:00 uur: AMG en B&S

Waarom AMG zo hard gaat, goede vraag. Nieuws is er niet, maar wellicht dat de positieve handelsoorlogberichten, de records op de borden en de algehele riks-on modus op de beurzen dit meer dan cyclische en volatiele aandeel vleugels geven. In in ieder geval ging er een half uurtje geleden een dikke order in.

Intussen kiepert B&S op deze mooie beursdag recht naar beneden. Zijn die Q3's dan zo slecht? Nee, maar organische groei valt tegen, Hongkong is een issue en dat geldt ook voor de drankverkoop in Azië. De koers staat niet op de laagste stand sinds de beursgang begin vorig jaar, maar het scheelt niet zo veel.

Intussen staat er minder dan 10,70 op het bord. de CEO kan weer bijkopen?

 


Update 15:25 uur: McDonald's en Under Armour

Het is 2019. Geen grappen over zijn naam aub, maar McDonald's CEO Steve Easterbrook heeft een verhouding met een van zijn ondergeschikten en wiebert. Hij was pas sinds maart 2015 de baas van de burgergigant. Niettemin is dit in zo'n korte tijd een verpletterend trackrecord voor een blue chip.

Behalve blue chip heeft McDonald's meer eretitels, zoals het prestigieuze Dividend Aristocrat. Helaas heb ik de S&P 500 niet zo lang herbelegd terug, maar ook de koers van McDonald's veegt per saldo al 46 jaar de vloer aan met de ook niet misselijke index.

Dat u weet waarom McDonald's een Dividend Aristocrat is. Sinds 1973 - mijn data gaat gewoon niet verder terug - is er alleen maar groei, groei en groei van het dividend. De koers doet nu -1,8% pre-market. 

Er is nog een aandeel op de Big Board met een akkefietje. De SEC in je nek, dat wil je echt niet.

 


Update 15:15 uur: AEX in top

Ja! Intradag staat er een nieuwe jaartop. Da's binnen. Nu nog de slotstand.

Plak ik deze er nog even achteraan. Het is me het beursdagje wel, hoor:

 


Update 15:00 uur: van Graham naar Trump

Wat een mooie, inderdaad. Helemaal met toppen op het bord. Ooit een gesprek over de beurs gevoerd waarbij niet de onvermijdelijke wat-denk-jij-dat-dit-en-dat-gaat-doens over een weer vlogen?

Nog eentje: ooit een gesprek over de beurs gevoerd waarbij niet werd gebrald?

 


Update 13:00 uur: Under Armour onder de bus

De koers gaat rechtstreek dóór het armour. Zeg maar of het mee- of tegenvalt. De naam SEC is inderdaad meestal goed voor double digits.

 


Update 12:45 uur: Wie roept daar #eindejaarsrally?!!

Dit jaar wel een eindejaarsrally? Vorig jaar hadden we geen witte, maar een rooie kerst. En niet te krap ook. Kerstavond luidde echter de bodembel, weten we met de wijsheid achteraf.

 


Update 11:45 uur: Records!

We hadden vandaag graag de bloemen aan Herna van de PostNL gegeven, maar of die daar nu op zit te wachten met dat minnetje op het bord...? Kan gebeuren. Geldt voor meer AMX-fondsen. Die willen nog wel eens wild bewegen, maar per saldo is dit een hele mooie index. Prima mix van koersstijgingen en dividend.

De AEX heeft jaartop 586,32 nog net niet op het bord, om van all time high 703,18 maar te zwijgen. De AEX total return index - ook wel de Nederlandse DAX geheten - schudt de all time highs echter uit de mouw. Vandaag weer. De AScX bestaat nog maar sinds maart 2005 en die laat ik even buiten beschouwing. 

En ja, de ironie wil dat het juist hoogvlieger ASML is die vandaag met ex-interimdividend de AEX vooralsnog van een nieuwe top afhoudt. Zonder had die er al gestaan.

Natuurlijk kan ik het niet laten en maak ik ook een plaatje met de AScX. Potverdorie! Nota bene, dit jaar blijft die smalst cap-index flink achter. Een fysieke tracker is niet mogelijk gelet op free float en omzet van sommige fondsen. Een synthetische kan wel? Beloofd, ik ga erin beleggen als een huis hiermee komt.

 


Update 11:00 uur: Green shoots PostNL?

Om maar met het weinige goede nieuws van vandaag te beginnen, de tarieven gaan 4,6% omhoog:

Niettemin was in al die jaren inderdaad postzegels verzamelen en zelfs sparen beter dan dan beleggen in PostNL:

Genoeg, over naar de PostNLn Q3-cijfers van vandaag die allemaal tegenvallen. Allemaal? Nee, behalve die prijsverhoging springt er nog een cijfer positief uit en dit getuigt van gezondere bedrijfsvoering. Martin:

De markt reageert flink negatief op de Q3-cijfers van PostNL en gaat met die reactie toch wat te kort door de bocht. De sterke verbetering van de cashflow wordt hiermee genegeerd en dat is onterecht.  

Martin wordt natuurlijk ook niet vrolijk van de cijfers an sich. Hij ziet desondanks meer positieve punten, zoals de snelle integratie van Sandd, ondanks die tegenvaller vandaag (en misschien wel de grootste koers-trigger) de groei van pakketpost, en die hogere postzegelprijs.

Zo bezien kan u vandaag het aandeel met korting krijgen, als u de rit hebt gemist. Hebt u die wel meegemaakt, dan wordt u vandaag met de neus op de feiten gedrukt dat, ondanks uw misschien mooie rendement, PostNL geen wonderaandeel is. Nog eentje dan, helaas. Die Scandinaviërs zijn niet beursgenoteerd.

 


Update 10:30 uur: Saudi Aramco

Oh. Werkt dat zo. Misschien goed om te weten. Mocht u de komende tijd r.o.n.k.e.n.d.e. analistenrapporten over Saudi Aramco lezen, dan...?

Ook iets met een vijf; voorlopig zijn die analisten zuiniger dan het koninkrijk zelf.

Kijk aan en terecht dat deze FT-redacteur even in de vlek wrijft? Wie ben ik, maar ik zou zeggen: betaal minder dan voor Shell, Total en BP wegens het hoge (geo)politieke risico. Amerikaanse aandelen hebben altijd een premie. Waarom? Omdat het Amerikaanse aandelen zijn. Daarom dus.

 


Update 10:15 uur: Unileverporno?!

De morele vingertjes wapperen snel en vaak deze jaren. Wie zonder zonden of browsergeschiedenis is, werpe de eerst steen, maar gelukkig hebben we het dividend nog. 

 


Update 10:00 uur: Inkoopmanagersindices

Het zijn nog geen standjes om met uw shirt over uw hoofd naar de koffie-automaat te buikschuiven, maar het is iets. En bijna alle mooie beurslijntjes beginnen op was-niks-is-niks-wordt-niks-momenten, vergeet dat nooit. De EU zelf is door op 45,9 waar 45,7 werd verwacht. Randje recessie dus.

Voor wie een precies wedstrijdverslag zoekt:

 


Update 09:15 uur: Advies

Sinds de AEX eind juli jaartop 586,32 neerzette, kwam het twee keer tot een weigering van de markt om die uit te nemen (intradagtoppen waren 584,29 op 1 oktober en 585,25 op 28 oktober). Drie keer is scheepsrecht? De index kruipt vandaag weer richting die 586,32, maar het is nog ruim drie puntjes.

Verder gaat PostNL nat op de Q3's, krijgt Vopak een tik op zijn rapportage en reageert ook B&S niet al te enthousiast op cijfers, ASML loopt het ex-dividend er wel netjes uit en er zijn een handvol adviezen: 

 • ASML: naar €275 van €250 (buy) - KBC
 • Wolters Kluwer: naar €65,709 van €68,50 - Barclays
 • ASMI: naar €103 van €90 - Credit Suisse
 • ASMI: naar €120 van €90 (buy) - ING
 • Eurocommercial Properties: naar €27 van €24 - Kepler Cheuvreux
 • Heijmans: naar €9,50 van €11,50 (accumulate) - KBC
 • Vivoryon (Probidrug): starten met buy en €18 - NIBC

Komt er nog eentje bij...

 Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

 1. 26 mei Het is vlak voorbeurs, maar gelukkig is er tech om ons over te verbazen 3
 2. 25 mei Nvidia leert Europa bitter technologielesje 3
 3. 25 mei Er is heel veel voorbeurs na sensationeel Nvidia en verdeelde Fed 2

Gerelateerd

Reacties

13 Posts
| Omlaag ↓
 1. [verwijderd] 4 november 2019 15:20
  De wereld, en dan voornamelijk de Verenigde Staten, beleefde in de jaren 20 van de 20e eeuw een hoogconjunctuur. Als gevolg hiervan stegen de koersen van aandelen en andere effecten tot enorme hoogten; aandelen werden op de beurs veel meer waard dan redelijk was. De onderliggende economie was echter ongemerkt in kracht verminderd zonder dat dit op de beurs tot uiting kwam. Beleggers verkeerden in euforie en de prijzen van de aandelen werden steeds maar verder opgejaagd – tegen alle economische logica in.
 2. [verwijderd] 4 november 2019 15:21
  In de zomer van 1929 begon duidelijk te worden dat de economische cyclus op het punt stond in een neerwaartse spiraal te raken. Veel bedrijven merkten dat de markt verzadigd was en lieten hun productie inkrimpen. De eerste ontslagen vielen, waardoor bestedingen afnamen en andere bedrijven op hun beurt in de problemen kwamen. Steeds meer bedrijven krompen in of gingen failliet. In de zomer van 1929 vlakten de koersen steeds verder af.
 3. [verwijderd] 4 november 2019 15:21
  Op donderdag 24 oktober 1929 begonnen de aandelenkoersen op de New York Stock Exchange extreem te dalen. In de paniek die hierdoor ontstond, probeerden beleggers hun aandelen te verkopen waardoor de koersen volledig inzakten. Aan het einde van de dag (die de geschiedenis zou ingaan als Zwarte Donderdag) waren de meeste aandelen sterk gedaald. Na een kleine opleving daalden de koersen later nog verder. Het dieptepunt van de markt zou uiteindelijk pas bereikt worden op 8 juli 1932 op een niveau van 41,22. Dat niveau was voor het laatst gezien in de negentiende eeuw. Het zou nog tot 1954 duren vooraleer de koers weer 381,17 bereikte, wat het hoogtepunt in 1929 was.[1]

  Door de crisis konden veel leningen niet terugbetaald worden waardoor banken failliet gingen. Dit had een sneeuwbaleffect tot gevolg: de verslechterende economie kwam versneld in een depressie terecht. De deflatie die daardoor ontstond deed de handel instorten en vervolgens belandde de hele wereld in een laagconjunctuur.
 4. Steven v. O. 4 november 2019 15:47
  Beste Realist,

  Dit heet nou een "melt-up".
  Vergeet rationaliteit, vergeet fundamentals, vergeet technicals;
  momentum * sentiment = euforie

  www.cnbc.com/2019/11/03/a-market-melt...

  Melt-ups verhogen de kans op aanzienlijke correcties (maar wanneer?), echter deze bullmarkt heeft al meerdere melt-ups overleefd...
 5. [verwijderd] 4 november 2019 15:55
  quote:

  Realist2018 schreef op 4 november 2019 15:21:

  In de zomer van 1929 begon duidelijk te worden dat de economische cyclus op het punt stond in een neerwaartse spiraal te raken. Veel bedrijven merkten dat de markt verzadigd was en lieten hun productie inkrimpen. De eerste ontslagen vielen, waardoor bestedingen afnamen en andere bedrijven op hun beurt in de problemen kwamen. Steeds meer bedrijven krompen in of gingen failliet. In de zomer van 1929 vlakten de koersen steeds verder af.
  Nou je lijkt mij wel. Enkel ik gebruik m'n eigen woorden, die van jou zijn kopieën… Maar wat jij binnensleept is depressie, terwijl in hoofdzaak AEX hoog niveau benoemd, en bedoeld, wordt. En hoogstwaarschijnlijk gaan de twee wel samen, dus kun je beter benoemen op welk AEX niveau de bottleneck zit, kan daar voor sommigen rekening mee worden gehouden...
 6. Wolff in schaapskleren 4 november 2019 16:08
  een correctie zal er zeker een keer komen, de economie groeit en krimpt en doorgaat zijn cycli. Wat deze keer anders is, is de hoeveelheid geld die de centrale banken in het systeem hebben gejaagd. Daardoor worden 'normale' patronen opgerekt/doorbroken. Maar ik vrees ook dat het leidt tot een vergrote correctie als het besef doordringt dat we met steeds meer schulden niet de goede kant op gaan. De vraag is wanneer dit gaat gebeuren. Dat weet niemand, ik weet voor mezelf echter wel dat ik op meer dan 25x de verwachte winst geen aandelen wil kopen. Er vallen dan nu al best wat aandelen af. Ik mis wellicht een stukje omhoog dat nog komt, maar ik hoop zeker een correctie te missen!
13 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Gerelateerde instrumenten

 1. 42,420
  +0,57% +0,240
 2. AEX 26 mei
  767,86
  +1,68% +12,65
 3. AMX 26 mei
  927,82
  +0,78% +7,15
 4. ASCX 26 mei
  1.274,32
  +0,92% +11,58
 5. 405,800
  +6,51% +24,800
 6. ASML Holding 26 mei
  682,100
  +4,52% +29,500
 7. 486.650,000
  +0,55% +2.650,000
 8. 21,280
  -0,47% -0,100
 9. Heijmans 26 mei
  10,520
  +0,96% +0,100
 10. 286,040
  +0,18% +0,520
 11. 1,528
  0,00% 0,000
 12. UNILEVER PLC 26 mei
  48,005
  +0,22% +0,105
 13. 14,840
  +2,34% +0,340
 14. Wereldhave 26 mei
  13,790
  -0,14% -0,020
 15. 107,500
  +1,61% +1,700

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links