Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Inloggen

 • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

NL heeft 12,7% in AF-KLM

NL heeft 12,7% in AF-KLM

Update 21:30 uur: Air France KLM II

Wat valt er toe te voegen aan het stukje van Nico hieronder dat de Nederlandse staat zich voor 12,7% inkoopt bij Air France-KLM? Grafiekjes dus. Hier de eerste, het is nu oranje boven bij de Frans-Nederlandse carrier?

Nee, nog niet:

Nu weten we waarom de koers na die slechte cijfers vorige week woensdag - want dat waren het toch? - maar bleef stijgen op torenhoge omzet. Er zal een en ander, (meeste zelfs?) ook nog wel onderhands zijn gegaan, want zo'n belang bouw je niet in een paar dagen op via het boek (zonder dat iemand wakker schiet).

Dan wensen we minfin Wopke en de regering maar veel succes met hun nieuwe belegging. Het verleden zegt niks over de toekomst, maar hoopgevend is dit niet.

Ik heb altijd geleerd dat je niet met geleend geld moet beleggen - belang gaat meteen ten laste van de staatsschuld - maar verder bemoei ik mij er niet mee. We zijn benieuwd naar uw reacties in de comments.

Nog eentje dan:

 


Update 20:00 uur: NL koopt belang in Air-France -KLM

Zojuist is minister van Financiën Wopke Hoekstra begonnen met een ingelaste persconferentie. De Nederlandse staat heeft een belang opgebouwd in AirFrance-KLM om de belangen van KLM en Schiphol te waarborgen. Volgens Hoekstra is er al een belang gekocht van 12% en wil men een even groot belang opbouwen als de Franse staat. De Fransen hadden tot gisteren 14,3%. 

Er is circa €680 miljoen uitgegeven voor die 12,68% tot nu toe. De Fransen hebben zo'n 61 miljoen van de 428 miljoen uitstaande aandelen. Hoekstra moet er dus nog zo'n 7 miljoen bijkopen.  

Of AirFrance-KLM niet in de AEX was gekomen met deze koers? Eigenlijk wel, maar door het belang dat de Nederland Staat opbouwt wordt de free float van 63,9% verkleind naar 49,3%. 

Dat betekent dat ondanks de waardestijging van 25% de laatste week AF-KLM er alsnog naast grijpt. De deadline voor selectie was al verstreken. 

Uit de brief aan de Kamer:

Wijze van verwerven aandelenbelang In opdracht van het ministerie van Financiën heeft ABN AMRO een belang in Air France-KLM S.A. verworven namens de Nederlandse staat.

Hierbij heeft zij opdracht om zelfstandig het gewenste belang te verwerven via directe aankopen op gereguleerde markten en via onderhandse overnames en tegelijkertijd voldoende controle te behouden op de aankoopprijs.

Op deze manier is het mogelijk geweest om een belang van 12,68% op te bouwen. Bij het verwerven van dit belang heeft de Nederlandse staat rekening gehouden met de verschillende meldingsvereisten aan zowel de holding Air France-KLM, als aan de Franse toezichthouder Autorité des Marchés Financiers (AMF).

Het doel is om uiteindelijke een belang gelijkwaardig aan dat van de Franse staat te verwerven. Het streven van het Nederlandse kabinet was er op gericht om op een zo kort mogelijke termijn dit belang te verkrijgen. 

De brief is hier te lezen

(Nico Inberg)

 


Update 16:50 uur: Leve de beurs!

Er staan links in de grafiek percentages, maar daar mag u ook gewoon basispunten van maken. We mogen ons zeker als driehoogachterboerenkoolmetworstbeleggers gelukkig prijzen dat we in deze tijd leven en beleggen. Perfect is het niet, maar nooit eerder was de beurs zo efficiënt, eerlijk en goedkoop.

Vooral de gedaalde kosten zijn een zegen. Laat ik zeggen dat minimaal 1% per jaar al extra in de tas zit. Oh ja, dat zeg ik niet (alleen), maar ook BlackRock en dat belegt heel wat meer centjes dan u en ik. Detail: bijna niks van dit alles is tot stand gekomen door toezichthouders of wetgevers, maar door marktwerking.

Die grootheid denkt er ok zo over, Vanguard. Remco was IMC, is nu Citadel meen ik, maar bronnen zijn bronnen.

 


Update 16:00 uur: Fed-voorzitter Jerome Powell live

Voor de liefhebbers, vandaag getuigt Fed-voorzitter Jerome Powell voor het Senate Banking Committee en morgen doet hij doet voor het House Financial Services panel. Als er nieuws is leest u dat ogenblikkelijk aan EUR/USD af en meld ik het zeker ook hier. 

 

Update 15:15 uur: OCI doki?

De discussie is een beetje verstomd, maar een paar jaar geleden was het een hot topic: hoe Nederlands is de AEX nog met al die buitenlandse en vooral Franse noteringen? Wat dat betreft kunt u volgende maand opgelucht adem halen. Altice gaat er uit en wellicht Gemalto ook al. Anders wordt dat in juni.

Adyen en IMCD komen er voor in de plaats. IMCD is nog een vraagteken en het scheelt maar weinig met SBM Offshore en... OCI. De Egyptische kunstmestfabrikant is aan een mooie turnaround bezig, wat vandaag ook uit de cijfers blijkt. Nico vinkt ze ook af, nadat hij het fonds een paar weken terug al op buy zette.

Die turnaround blijkt ook uit mijn grafiek. Toen het fonds in 2013 hier naar de beurs kwam, wist niemand er raad mee: kunstmest en cement, hoe verzin je het? Na wat vijfjes en zesjes om het zacht uit te drukken, splitsing van activiteiten blijft nu een pure play kunstmestfabrikant over.  In principe is dit een mooie belegging.

Ander probleem is de torenhoge schuldenlast van het fonds, maar die koe vat OCI volgens de cijfers voortvarend bij de hoorns. Enfin, het ziet er op papier allemaal goed uit voor OCI - Nico spreekt niets voor niets van groeibriljant - en het fonds is nog steeds niet duur: minder dan tien keer de winst voor het komende jaar.

Risico is dat het aandeel cyclisch is, hoewel het dat met prijspolitiek aardig tackelt, die schuldenlast, waardoor het vorig najaar ook zo hard nat ging en dat het mede daardoor geen dividend betaalt. Dat is not done voor een bedrijf met zo'n business. Dan wilt u zeker dezelfde yield als de index, nu is dat rond 3,6%.

Het duurt vast nog wel jaren en er zijn mooie koersprestaties voor nodig, voordat we op het Damrak OCI net zo in onze oranje armen sluiten als bijvoorbeeld ArcelorMittal. Per volgend jaar een AEX-notering zou daar ook bij helpen. Moet het bedrijf wel die status van groeibriljant waarmaken. 

 

 


Update 13:15 uur: Home sweet Home Depot

Typische Q4 2018 rapportage: minder cijfers, maar wel een dikke dividendverhoging of een aandeleninkoop. Dit klinkt overigens meer dan het is, want het is zo'n 7% van het uitstaande kapitaal. De koers doet nu -2,5% pre-market. Van de Dow Jones moet meen ik alleen Nike nu nog doorkomen.

 


Update 10:30 uur; Aalberts?!

Even uit mijn morning call gevist, copypaste:

Nico is meer uitgesproken dan ik. De markt heeft zeker niet altijd gelijk - vooral als ze tegen u in loopt uiteraard - maar krijgt wel altijd gelijk. 

Aalberts levert inderdaad prima cijfers af. Wanneer niet eigenlijk? Zelf loop ik vanaf 2001 mee en ik kan me niet herinneren dat van de huidige AEX-bedrijven Aalberts en Wolters Kluwer ooit echte slechte cijfers leverden, of dat er - hier is geen ander woord mogelijk - überhaupt gedoe was of herrie.

Zal wel toeval zijn, maar het zijn ook hele mooie aandelen. Genoeg zijpaadjes, terug naar Aalberts. Dat heeft met haar exposure naar de (Duitse) auto-industrie last van de handelsoorlog, punt uit. Dat lijkt al zeker een jaar lang een een soort onuitgesproken oordeel van diezelfde Mr. Market over het aandeel.

Het klopt wel en niet en dat wijzen de cijfers van vandaag uit. Aalberts kent tien sectoren en Automotive is wat omzet betreft de nummer vier. En over 2018 boekt dat onderdeel 4% meer omzet. Ja, meer. Niet minder,. Intussen staat er weer een dikke min op het bord na een mooie opening, Aalberts kan geen goed meer doen.

Is het een koopje? Het aandeel is goedkoper dan de AEX zelf, maar historisch gezien is de huidige waardering echt geen uitschieter. Zie hieronder. Ondanks de 15% dividendverhoging van vandaag doet het aandeel altijd nog maar 2,4% dividendrendement, waar de index zelf 3,6% doet. Of zit de truc 'm in de outlook?

Beter gezegd, het gebrek aan outlook, want Aalberts geeft geen cijfers. Met die handelsoorlog en verslappende economie is dit wellicht de reden dat de beurs voorzichtig is met dit op papier toch cyclische aandeel. De analisten gaan uit van single digit omzet- en winstgroei voor de komende jaren.

 


Update 09:45: Advies

Verplicht nummer Aalberts, twee flinke koersdoelverhogingen voor ASMI, een downgrade voor Takeaway en - rara - hoe komt ING aan die €12,75 voor Kas Bank?

 • Aalberts: naar €32 van €37,50 (neutral) - NIBC
 • DSM: naar neutral van outperform en naar €92 van €89 - Credit Suisse
 • DSM: naar €102 van €90 - Baader Helvea
 • Wolters Kluwer: naar reduce van hold en naar €52,50 van €50 - Kepler Chevreux
 • Air France-KLM: naar €14,30 van €13,80 - Kepler Cheuvreux
 • ASMI: naar €60 van €50 (buy) - ING
 • ASMI: naar €54 van €44 (hold)- Credit Suisse
 • Takeaway: naar sell van hold en naar €48 van €50 - Deutsche Bank
 • Kas Bank: naar €12,75 en €11 - ING

 


Update 09:30: Waarom Unilever Kraft Heinz niet koopt?

Vinger opsteken wie van u dit nog niet heeft bedacht, ik citeer Peter:

Het zou een mooi voorbeeld zijn van een omgekeerde overname waarbij de prooi ineens de jager is geworden en de jager de prooi. Misschien kijken Warren Buffet en 3G er zelfs reikhalzend naar uit.

Wie weet, Warren Buffett heeft in ieder geval al gezegd dat hij te veel heeft betaald voor Kraft Heinz:

Wie ben ik, maar ik zie het niet gebeuren. In haar zucht werkelijk iedere cent winst er uit te persen die er in zit en iedere cent kosten te besparen die er maar te besparen is, is Kraft Heinz - of de hardcore rekenmeesters van 3G - vergeten te ondernemen. De trend is gezond en vers en geen voorverpakt fabrieksvoer meer.

Dat hebben Unilever en vetrokken CEO Paul Polman al veel langer begrepen? De jarenlang verwachte, grote overname van de Rotterdammers is uitgebleven en in plaats daarvan zijn ze gaan kralen rijgen in zeg maar in de hippe, trendy en gezonde hoek: Dollar Shave Club, Horlicks, Vegetarische Slager en recent Graze.

Kortom, de focus bij Unilever ligt ano nu compleet elders. Misschien staat Kraft Heinz er wel op de radar, maar dan nog vindt ze het bedrijf vast te duur. Voeg daarbij dat de merken die de Amerikanen hebben nu flink zijn afgewaardeerd en dan is er nog dat losse eindje van dat SEC-onderzoek naar onregelmatigheden.

De boedel bestaat nu vooral uit excelsheets hoe je kosten bespaart :-) Wat dat betreft weet Unilever net als wij beleggers dat als er eenmaal ergens ... aan de knikker is, er vaak nog meer volgt. Kraft Heinz is nu tegen 11,5 keer de verwachte winst een koopje in de sector (Unilever doet 19,3), maar niet zonder reden. 

 Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. Kamp belegt iedere maand vooral voor zijn pensioen uitsluitend in beleggingsfondsen. Klik hier voor zijn actuele posities. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes After Hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

 1. 27 okt Buy the dip: wilt u dit nóóit meer doen?! 3
 2. 27 okt Rara, chipper annex Dividend Aristocrat: weet u welk aandeel dit is? 1
 3. 27 okt Cijfermania voorbeurs op wat beste dag jaar is om te beleggen?! 4

Gerelateerd

Reacties

13 Posts
| Omlaag ↓
 1. forum rang 4 Bart Meerdink 26 februari 2019 16:02
  Over Kraft Heinz zegt Jim Cramer "I can't think of anything that can turn this story around"

  realmoney.thestreet.com/investing/sto... (tekst)
  www.cnbc.com/video/2019/02/25/cramer-... (video)

  Ofwel, de merken gaan zodanig in kracht achteruit (lees, verliezen hun relevantie, ze kunnen minder op tegen de huismerken daar had groot-aandeelhouder Warren Buffett het ook expliciet over) dat de miljarden afschrijvingen daarop terecht zijn en dat ze problemen zullen hebben de winst en zelfs het verlaagde dividend overeind te houden, zeker omdat alle cost cutting al gebeurd is. Ik denk dat Cramer in een uitstekende positie is om dit goed te beoordelen.
 2. forum rang 4 Snugger 26 februari 2019 17:15
  Die klopt niet helemaal, volgens jou is er een bullmarkt gaande, dan stijgt de waarde van elk aandeel toch?.. Maar nu opeens is/zijn ze goedkoop.. Of je zwamt nu maar wat, of hebt die hele tijd maar wat gezwamt!… In ieder geval klopt het niet met elkaar, en rijmen al helemaal niet..
 3. Mr_expat 27 februari 2019 08:19
  "Ik heb altijd geleerd dat je niet met geleend geld moet beleggen"

  Arend, ik ben het helemaal met je eens, maar kijk eens naar de laatste dshort margin grafieken. En reken die cijfers eens door.
  De gehele beurs in de US(in NL zal het niet anders zijn) loopt op geleend geld, een veelvoud wordt er zelfs meer geleend dan dat de waarde van de S&P oploopt.
  Zoek het punt waarop de FED de laatste keer de rente verhoogt had en zie het resultaat daarna...
  www.advisorperspectives.com/dshort/up...
 4. forum rang 4 Snugger 27 februari 2019 15:29
  quote:

  Mr_expat schreef op 27 februari 2019 08:19:


  "Ik heb altijd geleerd dat je niet met geleend geld moet beleggen"

  Arend, ik ben het helemaal met je eens, maar kijk eens naar de laatste dshort margin grafieken. En reken die cijfers eens door.
  De gehele beurs in de US(in NL zal het niet anders zijn) loopt op geleend geld, een veelvoud wordt er zelfs meer geleend dan dat de waarde van de S&P oploopt.
  Zoek het punt waarop de FED de laatste keer de rente verhoogt had en zie het resultaat daarna...
  www.advisorperspectives.com/dshort/up...
  Margin debt doet er niet zoveel toe. Het gaat erom hoe een puinhoop het wordt bij het ineenstorten van indexen, geleend geld moet hoe dan ook terug. Maar wat niet kan kan niet.. En US en Europa loopt op geld, dus tel uit je winst ja..
 5. forum rang 4 Snugger 27 februari 2019 15:32
  quote:

  Snugger schreef op 27 februari 2019 15:29:


  [...] Margin debt doet er niet zoveel toe. Het gaat erom hoe een puinhoop het wordt bij het ineenstorten van indexen, want geleend geld moet hoe dan ook terug. Maar wat niet kan kan niet.. En US en Europa loopt op geld, dus tel uit je winst ja..
13 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Onderwerpen: Federal Reserve

Gerelateerde instrumenten

 1. AALBERTS NV 27 okt
  47,800
  0,00% 0,000
 2. 3,935
  0,00% 0,000
 3. 375,000
  0,00% 0,000
 4. 188,750
  0,00% 0,000
 5. 65,730
  0,00% 0,000
 6. 36,400
  -0,11% -0,040
 7. OCI 27 okt
  25,360
  0,00% 0,000
 8. UNILEVER PLC 27 okt
  46,085
  0,00% 0,000
 9. 91,160
  0,00% 0,000

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links