Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Inloggen

 • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

Liveblog: AEX, Akzo, HEI, ABN en Wessanen

Liveblog: AEX, Akzo, HEI, ABN en Wessanen

Update 17:30: Nasdag 99,99

Nog eentje dan. Dit is op dagbasis en dan hoef ik de S&P 500 en de AEX niet te geven. Die zitten nog steeds in de bull market anno maart 2009. Gaan we tien kaarsjes tien? Bij mijn weten is dat nog nooit eerder gebeurd. Door niemand, maar dan ook niemand voorspeld ook eind 2008 of begin 2009.

Oh ja, alle verloven zijn ingetrokken voor morgen. Succes iedereen.

 


Update 16:25: Lynx neemt Traders Only over

Vers van de pers:

 


Update 15:55: Levi's

Levi's gaat naar de beurs en... dit is wat u noemt een intickertje.

 


Update 15:00: U krijgt de hartelijke groeten van de AEX

De AEX heeft dit jaar al +10% in de tas, dat is 3% meer dan het langjarig gemiddelde van de prijsindex en krap een procentje minder dan de herbeleggingsindex. Van mij mag de beurs dicht de rest van het jaar - scheelt morgen ook een cijferrondje van tien (!) aandelen - maar dat is ook weer zo saai, hé?

 


Update 14:30: AkzoNobel

Dit postte ik nog net voorbeurs en met rond +4,5% nu krijg ik voor mijn blote billen van Mr. Market.

Vandaag dan. Want op langere termijn... Verder dan dit gaat mijn data niet terug, maar daarvoor groeide AkzoNobel nog wel.  U ziet dat de onderneming echter al zo'n twintig jaar per saldo stil staat. Er is geen gestage groei van omzet en winst. Wel van het dividend en al helemaal met al die superdividenden anno nu.

Ik geef toe dat ik een negatieve bias heb bij AkzoNobel, want dat had naar mijn smaak het genereuze bod van PPG met beide handen moeten aanpakken. Bovenstaande constatering en de desinvesteringen van de afgelopen jaren bewijzen dat naar mijn bescheiden mening. Het bedrijf weet niet meer te ondernemen.

En dat is structureel, de grafiek is het mede het bewijs?

Geen fantasie? Kijk eens naar die verwachte groeicijfers, roept u. Zo valt er best wat voor een waardering van meer dan twintig keer de winst te zeggen. Zeker, met name de winst per aandeelgroei ziet er goed uit. Als AkzoNobel één ding heel goed kan is het kosten beheersen, waardoor die winst en de dividenden groeien.

Het bedrijf is wel cyclisch, dus alles moet wel meezitten. Maar goed, dat geldt voor iedereen.  

Al met al presteerde AkzoNobel sinds het bod nu bijna twee jaar geleden ook beter dan de AEX en PPG, dat ook al eens winstwaarschuwde. Wat dat betreft is het management haar belofte nagekomen, het moet gezegd. Maar nu, hoe verder als het bedrijf klaar is met desinvesteren en dividendcoupons strooien?

En dat is wat ik bedoel met dat de fantasie ver te zoeken is. Ik hoop van harte dat ik nu ook van AkzoNbel voor mijn blote billen krijg. Dat ik over zoveel weken, maanden of jaren door het stof moet voor dit stukje, omdat AkzoNobel zichzelf wel opnieuw weet uit te vinden. Ik hoop het van harte. 

 


Update 13.25 uur: Wessanen straalt

De analisten van Kempen die het aandeel Wessanen op 7 februari een fikse downgrade gaven, zullen zich vermoedelijk nog even achter de oren krabben. Destijds werd het aandeel op de verkooplijst gezet en ging het koersdoel omlaag naar €6,60 van €14,50.

Hiermee anticipeerde het analistenbureau op tegenvallende kwartaalcijfers, maar het tegendeel bleek waar. De omzet van de eigen merken steeg in het vierde kwartaal met 5,9%, waardoor beleggers in de rij stonden om het aandeel te kopen.

Het aandeel ging gisteren al met bijna 20% omhoog en daar komt vandaag nog een plus van 6% bij. Overigens laat Kempen het advies gewoon staan, want gisteren werd het verkoopadvies inclusief koersdoel van €6,60 gewoon bevestigd. 

Ratio's                                 2019                  2020                     2021                   
EV/ebitda 12,0  11,7  11,9 
K/W  19,4 18,3  18,3 
Omzetgroei 1,7%  2,4%  3,8% 
Net debt/ebitda  0,8 0,8  0,8 

 Bron Reuters/IEX

Ondanks dat de koers fors omhoog is gegaan, zijn de groeiverwachtingen van analisten magertjes. Uiteraard zitten zij er geregeld naast, maar toch is een getaxeerde K/W van 19,4 voor dit jaar best prijzig. (NK) 

 


Update 12.50 uur: Aegon bovenaan

Met dank aan Citigroup en Corne van Zeijl dit mooie lijstje. Misschien sla ik een open deur in, maar Aegon is het meest afhankelijk van de Amerikaanse rente. Zelfs NN Group staat boven Bank of America. U hoort het goed. De Nederlandse verzekeraars zijn gevoeliger voor deze yield dan de Amerikaanse banken zelf. (NK)

 


Update 12.40 uur: Tegenvallende productiecijfers EU

De industriële productie in december viel met een min van 0,9% maand op maand licht tegen. Economen gingen uit van een daling van 0,4%. ING haalde de zogenaamde 'gele hesjes' aan, maar ook de onzekerheid omtrent de handelsoorlog tussen de VS en China speelde volgens de grootbank een rol.

Door deze onzekerheid stellen bedrijven hun orders uit. ING denkt dat er in het eerste kwartaal nog geen verandering in komt. Toch zijn er volgens de bank enige lichtpuntjes, zo steeg de Duitse export in december significant en zouden tijdelijke factoren ervoor kunnen zorgen dat er wat verbetering optreedt in het tweede kwartaal. 

Eerlijk gezegd ziet die onderstaande lijn er niet goed uit. (NK)


Update 11:00 uur: Heerlijk, helder...

Deze is van voorbeurs, ofwel het koersenbord was toen nog maagdelijk. Intussen worden daar al vrolijk de meters bier tegenaan gegooid. 

Het was begin januari zowat een no-brainer onder beursmensen dat Heineken de analisten aan het masseren was, zoals dat zo mooi was. Diverse grootbanken - waaronder de Amerikaanse grootmachten met Goldman Sachs als eerste - kwamen in twee weken tijd met forse verlagingen. Het is nog te zien. 

Dat worden geen beste cijfers dacht ik zelf en voorbeurs viel ik dan ook van mijn stoel. In ieder geval mijn excuses Heineken als het niet zo was, zoals ik ook luidkeels suggereerde, dat je met de analisten hebt lopen smoezen. 

Inderdaad en nu dan deze prachtige cijfers, hoge single digits. Bij groeiaandelen gruwt u daarvan, maar bij defensieve, veilige havens als Heineken zijn dat bescheiden feestjes. De outlook is ook bescheiden, maar een aandeel dat decennialang jaar-op-jaar gestaag groeit, groeit uiteindelijk ook heel hard.

Daar is de prijs ook naar, net als Heinekens eigen premium merken. Ze doet 23 keer de huidige en 19 keer de verwachte winst bij 1,9% dividendrendement. Pittig, maar als het goed is koopt u daar een mooi stuk schokbeton voor uw porto voor. Als het goed is. Zoals altijd garantie tot de voordeur bij handelen en beleggen.

 


Update 10:30 uur: 22 biljoen

Dit is even een andere bedrag dan de postcodekanjer, of hoe dat ook maar heet.

Een bedrag roepen is één - en bij de VS maakt dat altijd indruk - het gaat om het percentage van het BBP en de creding rating, ofwel de houdbaarheid van de schuld. Bloomberg meldt dat niet. Het laatste BBP cijfer is $20,66 biljoen, ofwel de schuld is 106%. Dat is heel hog. De credit ratings? Die ogen prima. 

 • Moody's: Aaa (outlook: stable)
 • S&P: AA+ (stable)
 • Fitch: AAA (stable)

 


Update 10:00 uur: ABN Amro

Is dit wat de koers vooral parten speelt? We worden op het Damrak zo verwend met dividenden (en buybacks), dan we meteen beginnen te jengelen als we even onze zin niet krijgen? Geen dividendverhoging bij ABN Amro - niet in harde euro's, wel in pay-out ratio - en daar rekenden we toch wel op?

De cijfers vallen zeker uit de toon...

... maar of ze ook ronduit slecht zijn, zoals het dieprode koersenbord suggereert? Het is met name Q4 dat uit de toon valt, Martin spreekt van een goed boekjaar 2018.

Hier zit de grootste bottleneck, fiks hoger kosten in dat mislukte Q4. Diamonds are girls best friends, maar niet van beleggers dus. Ik citeer Martin:

ABN Amro gaf het afgelopen vierde kwartaal €85 miljoen uit aan dat klantonderzoeksprogramma. Daar bovenop is het spelletje van steeds lagere voorzieningen voorbij, het afgelopen kwartaal werd voor €280 miljoen aan voorzieningen getroffen. Een serieus bedrag die de bank nodig acht, vooral bij leningen aan de energie- en diamantsector.

Als het goed is, is dit niet structureel, maar de outlook biedt weinig aanknopingspunten voor de nabije toekomst. Vandaar de koerszeper? Toch deed ABN Amro niet slecht sinds de beursgang. Dit is een weekgrafiek tot 7 februari, er gaat nog wat vanaf, maar toch. Let wel, dit is een bank en geen Amazon, hé? 

Om dit stukje nog een beetje vrolijk te besluiten:

Inderdaad, als ik dan toch bezig ben:

 Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. Kamp belegt iedere maand vooral voor zijn pensioen uitsluitend in beleggingsfondsen. Klik hier voor zijn actuele posities. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes After Hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

 1. 22 okt Wat gebeurt er allemaal, u gelooft uw ogen niet voorbeurs 3
 2. 21 okt Begint Unilever 'het geval Unilever' te worden? 3
 3. 21 okt Voorbeurs is het lichtrood na records en zijn er weer veel cijfers 1

Gerelateerd

Reacties

8 Posts
| Omlaag ↓
 1. Peak 13 februari 2019 10:55
  De € 85 mln aan klantonderzoek had abn kunnen besparen. Wat de klant van abn vindt, dat laat de koers wel zien. Rap naar een koers van € 19,80. Daar wordt het een aandeel dat, ingepakt met opties, in overweging kan worden genomen.
  Klanten blijven trouw veel te veel hypotheekrente betalen, dat is best iets waard.
  Verwen uzelf eens met geschreven put opties 2020 wanneer je denkt dat de koers niet lager komt dan € 15,80 voor eind 2020 krijg je nu mooi € 220 uit de abn kado shop voor een geschreven put.
  Daarnaast kan je een deel van dit kado inleveren om calls aan te schaffen voor € 1,- wanneer je denkt dat de koers voor eind 2020 nog eens € 23 zal worden. Ondertussen jaarlijks 7,5% divid. op de onderliggende aandelen en er is sprake van een mooie hypotheek rente reductie. Heel mooi allemaal maar ik heb het nog niet gekocht. Het blijft abn natuurlijk.
 2. David Martín 13 februari 2019 11:33
  quote:

  Peak schreef op 13 februari 2019 10:55:


  De € 85 mln aan klantonderzoek had abn kunnen besparen. Wat de klant van abn vindt, dat laat de koers wel zien.
  Het gaat hier niet over een klanttevredenheidsonderzoek maar over customer due dilligence (CDD). Dat is even iets anders.
 3. [verwijderd] 13 februari 2019 14:09
  Medio 2018 bedroeg VS 10-jaarsrente circa 2,8% en ultimo 2018 2,7%.
  De VS 30-jaarsrente bedroeg zowel medio als ultimo 2018 3,0%. Oftewel, het renteniveau over de beide boekperiodes zijn nauwelijks gewijzigd. Dus-kort door de bochten behoudens incidentele kosten- zouden de H2 cijfers van AEGON gelijk moeten zijn aan die van H1. Waar gaat mijn redenering de mist in?
 4. forum rang 4 Snugger 13 februari 2019 14:34
  quote:

  De jonkheer schreef op 13 februari 2019 14:09:


  Medio 2018 bedroeg VS 10-jaarsrente circa 2,8% en ultimo 2018 2,7%.
  De VS 30-jaarsrente bedroeg zowel medio als ultimo 2018 3,0%. Oftewel, het renteniveau over de beide boekperiodes zijn nauwelijks gewijzigd. Dus-kort door de bochten behoudens incidentele kosten- zouden de H2 cijfers van AEGON gelijk moeten zijn aan die van H1. Waar gaat mijn redenering de mist in?
  Een Staatsobligatie houdt niet eeuwig eenzelfde prijs, en dan natuurlijk haar afgeleide, rente, ook niet. H1 H2 heb er niet zoveel mee maar weet wel dat rente wisselt..
8 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Gerelateerde instrumenten

 1. 12,760
  +1,61% +0,202
 2. Aegon 22 okt
  4,489
  +0,70% +0,031
 3. AEX 22 okt
  812,97
  +0,66% +5,33
 4. Akzo Nobel 22 okt
  96,440
  +1,86% +1,760
 5. Heineken 22 okt
  92,600
  +0,81% +0,740
 6. NY-Nasdaq 100 22 okt
  15.355,07
  -0,87% -134,53

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links