Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Inloggen

 • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

Liveblog: KPN, Ahold en Boskalis

Liveblog: KPN, Ahold en Boskalis

Update 17:25: Olie

Nog eentje dan. U ziet vooral de koers van Royal Dutch Shelle kneiteren en wel hierom. Mooi dagje zo: usual suspects olie, Italië en Brexit zetten alledrie eens een keer hun beste beentje voor:

 


Update 16:30: Facebook

Barron's komt met een opvallende stockpick op de proppen:

Even heel kort, Barron's valt op dat:

 • Het sentiment over het bedrijf heel slecht is met alle affaires en slechte publiciteit en dat werkt misschien overdrijving in de hand
 • De cijfers minder worden, maar nog steeds adembenemend zijn. Wel lopen de kosten snel op, die zeker volgend jaar de winst drukken
 • Facebook met name met het onder jongeren zo populaire Instagram goud in handen heeft en dan is er ook nog Whatsapp

De cijfers zijn aan deze grafiek prachtig af te lezen. De winstverwachting daalt inderdaad, maar niet die van de omzet.

Hetzelfde verhaal geldt overigens ook voor de andere FAANG-aandelen: ze zitten allemaal in een bearmarket. De verwachtingen stijgen weliswaar minder snel, maar ze stijgen nog wel. En de koersen dalen. Ergo, ze zijn stukken goedkoper. OK, u wilt Facebook graag hebben, maar u vreest dat de koers nog veel verder daalt. 

Daar kan u op wachten, maar als de prijs weer gaat stijgen is wellicht een mooie kans verloren gegaan, als u net zo redeneert als Barron's. U hoeft natuurlijk niet in één keer al uw geld in het aandeel te hoesten. U kan ook spreiden, ofwel gewoon een positie op bouwen. Geeft ook meer rust. En zekerheid of garantie is er nooit. 

 


Update 15:50: KPN?!

Er wordt in alle hoeken en gaten gezocht, hopelijk is snel duidelijk waarom:

Bingo:

Woensdag staat de capital markets day van KPN gepland. Misschien volgt er meer nieuws. Al dan niet te vroeg. Zou ik bijna nog Altice nog vergeten, dat stijgt hier ook al op, na eerder vandaag nat te zijn gegaan op een dikke downgrade van RBC (zie hieronder).

 


Update 15:40: Insider verkoopt Ahold Delhaize

De melding is alweer van 15 november. Fraaie timing, dat wel. De voorlopige top is €23,26 van 19 november, de hoogste stand sinds 2002.

Insider trades - de échte met eigen geld aan- en verkopen van - gelden als een kanarie in een kolenmijn. Bestuurders weten nu eenmaal meer dan wij. Niettemin is ook dit geen gratis lunch. Ze hebben het ook wel eens verkeerd. Zo kochten de Fortis bestuurders ooit dik bij vlak voor de bankverzekeraar omviel.

 


Update 15:20: ECB's Mario Draghi

Oeps, dit wist ik helemaal niet. As we speak legt ECB-president verantwoording af aan het Europees Parlement, die enige aan wie hij volgens zijn mandaat ook verantwoording schuldig is. Formeel is inflatie het enige, maar interessant is wellicht of hij al dan niet iets zegt over de teruglopende economie in de EU.

Op dit account komt u al zijn quotes tegen en ziet u verder de euro en de Europese rentes maar op uw schermen. 

Ah, dat is één. Voor wie er nog steeds niet aan is gewend: wen er maar aan.

 


Update 14:15: Lucas en André Bols?

Nee, wij weten ook niet waarom Lucas Bols ineens hard stijgt. Uitbodemen? Dit is een langere grafiek om te laten zien dat het fonds al anderhalf jaar in een bearmarket zit. Zeg maar gerust sluip-bearmarket, want het was pas met de daling dit najaar dat er echt meer dan 20% van de koers af was sinds die top.


Tot zo ver technisch, fundamenteel is er wellicht ook iets voor te zeggen om het op te pikken. Het aandeel begint goedkoop te worden? Heineken is bijna twee keer zo duur. Let wel, veel groei en fantasie zit er niet in. 


Even tussendoor, frappant eigenlijk dat er nog nooit een sell is afgeven voor het aandeel. Dat is dus ook een garantie op niks. 


Wat er dan nog wel is, vorige week brak vermogensbeheerder en oud-optiehandelaar André van Eerden een lans voor Lucas Bols.


Wakker worden Arend Jan, dat praatje is van donderdag, hoor ik u hardop denken. Hoho, niet te snel. Ik weet namelijk méér over André, zie hieronder.. Gokje, hij heeft wellicht zaterdag in de kleine uurtjes in de kroeg zijn vrienden er in gekletst, die er vandaag in duiken  :-)

 


Update 12:25 uur: Opnieuw monetaire stimulans?

HSBC is volgens mij de eerste. Zelf opperde ik het ook al een paar keer. Als economie en beurzen in de EU blijven verslechteren, ligt er misschien wel een put onder de markt. Kijk niet raar op dat Brussel en ECB dan weer monetair gaan stimuleren. Handig, HSBC komt nu met handige bingokaart met alle scenario's. 

Voor de goede orde, de ECB koopt in december voor het laatst (staats)obligaties op en daarna moeten de economie en beurzen het weer zelf doen. Momenteel gaat dat niet zo soepel, nee.

 


Update 12:25 uur: Diego, vertel het ons

Had ook over de beurs kunnen gaan, toch?

 


Update 10:40 uur: Bella Italia

Na Brexit zetten we vandaag nog een vinkje? Het is nog geen zekerheidje. 

Het is in ieder geval buy the rumour. De FTSE MIB doet nu +2,9%:


De Italiaanse tienjaarsrente zakt 19 basipunten.


En strakjes weer sell the fact? Tot de volgende crisis dan maar weer.

 


Update 10:30 uur: Ifo Enttäuschungsklima

Dit is niet het jaar van de Duitsers... Eingelijk is dit al sinds januari zo, de teruglopende EU data wordt een te meer bevestigd. Zie hier de Ifo Geschäftsklima over deze maand.

 


Update 10:00 uur: Bitcoin

Die quote... Er staat nog een mooie in:

Tony Gu, founding partner at NEO Global Capital, said the rout was down to just one thing.

“Panic.”

Het verhaal spreekt voor zich, maar op het einde kom ik deze nog tegen.

“It’s hard to look at the price charts of the big crypto assets and not cringe,” Fred Wilson, a partner at Union Square Ventures in New York and an early bitcoin investor, wrote on his blog. He drew a parallel to the moves seen when the tech bubble burst.

Back then, Amazon.com Inc. lost 95% of its value from December 1999 through October 2001. The online retail giant has long since recovered. “I think things will get worse before they get better,” Mr. Wilson said.

Dat klopt inderdaad van Amazon, dat vaker minimaal werd gehalveerd. Best Fredje Wilson, er is alleen een verschil of je je geld steekt in echt bedrijf met echte business met echte omzet en winst (zelfs de enorme cash-verbrander die Amazon toen nog was), of dat je het hier in propt. Waarin? Hierin dus.

“Bitcoin’s value is always driven by the intensity of demand and supply,” says Edith Yeung, a partner at 500 Startups, an early-stage venture fund. “If the miners stop mining, bitcoin will not function…and the overall market will lose confidence. If there is no confidence, people will freak out and sell even more.”

Prijs en waarde, het blijft lastig.

 


Update uur 09:30: Boskalis

De grafiek kan wel wat goed nieuws gebruiken.


Gelukkig is dat er ook.

Twee keer zelfs.

Zo wordt of is Boskalis een spannende belegging, want er speelt nogal wat. Om te beginnen draait het operationeel allemaal nog steeds moeizaam. Zie de verwachtingen ook fluctueren, de analisten lijken ook niet helemaal zeker te zijn. Het aandeel is ondanks de dikke daling strikt genomen nog best duur.


Zei ik daar duur? Intussen hebben de hedge funds zo hun eigen rekensommen gemaakt en die zijn niet vrolijk als ik dit zo zie. And counting, nog steeds. Zo'n enorme bak short uit, dat is stof tot nadenken, want dit zijn beslist geen hoger-lager gokkers. 


Bij de Q3-cijfers deze maand was er het verrassende bericht dat CEO Peter Berdowski, die er al twaalf jaar zit, nog vier jaar wil doorgaan. Iedereen ging er vanuit dat hij volgend jaar zou stoppen. Wat zijn zijn beweegredenen? Voorziet hij weer gouden jaren en hoopt zo straks chiquer dan nu te vertrekken?

Zeg het maar. Berdowski kocht begin dit jaar ook voor flink wat geld eigen aandelen uit eigen zak, maar daar heeft hij voorlopig nog niet zoveel plezier aan beleefd. In ieder geval is Boskalis zo een mooi touwtrekgevecht tussen de beren en de stieren.

 


Update 09:00 uur: Altice

Er is voorbeurs één advies, maar het is wel een forse:

ALTICE EUROPE NV ATCA.AS: RBC CUTS TO OUTPERFORM FROM TOP PICK; CUTS PRICE TARGET TO EUR 3 FROM EUR 6 - Reuters

 


Update 08:45 uur: Voor anderhalve basispunt

Een indexfonds voor 1,5 basispunt, de race naar de bodem houdt aan en wel dusdanig dat zelfs grootmachten iShares (BlackRock) en Vanguard even het nakijken hebben. U kunt het ook anders lezen. Consumenten zijn terecht zeer prijsbewust geworden, want iedere basispunt weegt zwaar op lange termijn.

Voor actieve fondsmanagers is dit echter een niet te winnen gevecht? De spoeling wordt inderdaad dun zo, maar kijk ook eens in de spiegel. Want waarom moeten managers die heel dicht bij de benchmark blijven en die nooit verslaan een dik salaris verdienen, een dure Bloomberg hebben en in een chique kantoor zitten?

Dat scheelt al heel veel basispunten.

 


Update 08:30 uur: Banken en hacken

Het is een hele draad. En het is best onthutsend.

 Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. Kamp belegt iedere maand vooral voor zijn pensioen uitsluitend in beleggingsfondsen. Klik hier voor zijn actuele posities. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes After Hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

 1. 15 okt AEX heeft 800 weer in zicht voorbeurs en wat is er veel nieuws
 2. 14 okt Fraaie AEX vandaag en hebben we 'het' nu gehad of niet 1
 3. 14 okt Voorbeurs is het gezellig met taperende Fed en veel cijfers 4

Gerelateerd

Reacties

11 Posts
| Omlaag ↓
 1. Snuggerst 26 november 2018 11:33
  Ach Bitcoin daalt niet omdat het minen minder wordt maar het minen wordt minder omdat Bitcoin daalt, ze geven gewoon de brui er aan, en daar is wel wat voor te zeggen..
  Wat het meest logisch lijkt in rationeel opzicht, is er éen die je om moet draaien dan kom je een stuk verder met verklaren!, maarja niet iedereen schijnt dat door te hebben...
 2. msg959 26 november 2018 11:57
  Beste Arend Jantje Kamp,

  " Prijs en waarde het blijft lastig"

  Dit klopt helemaal. Waarde en daarmee de prijs wordt bepaald door vraag en aanbod en niets anders. Dit geldt voor elke asset. Weinig mensen staan hier bij stil.
  De toegevoegde waarde van bitcoin is prima te definieeren en afhankelijk van hoeveel mensen hier belang aan hechten zal de prijs fluctueren.

  Kan jij overigens aangeven waarom deze daling in bitcoin anders zou moeten aflopen dan de vorige dalingen? maw ' this time is different' en waarom?

 3. Snuggerst 26 november 2018 12:39
  quote:

  msg959 schreef op 26 november 2018 11:57:


  Beste Arend Jantje Kamp,


  Kan jij overigens aangeven waarom deze daling in bitcoin anders zou moeten aflopen dan de vorige dalingen? maw ' this time is different' en waarom?


  Welke dalingen eigenlijk… Is een constante in stijging, pas bij ca.$19000 ging het los, en het is dat moment waar het item inhaakt, de miners.. Een grafiek schijnt lastig te zijn, maar een grafiek met wat tekst in een item nog lastiger dus!...
 4. msg959 26 november 2018 12:50
  Een daling in hashrate is geen issue, dit omdat de moeilijkheidsgraad zich automatisch hierop aanpast. maw zelfs met een fractie van de miners/hashrate kan bitcoin nog prima functioneren.
  Het is ook niet meer dan logisch dat de hashrate zich aanpast aan de prijs, zowel naar boven als nu naar beneden.
  De prijsdalingen in het verleden zijn niet anders dan wat wij nu zien. Zelfs de reacties van sommige economische " kenners" zijn exact hetzelfde .
  Niemand kan in de toekomst kijken, maar ik ben erg benieuwd naar de motivatie van deze " kenners" waarom het deze keer dus schijnbaar echt over en uit is met bitcoin en deze niet net als de voorgaande keren weer opleeft.
 5. Snuggerst 26 november 2018 13:22
  quote:

  msg959 schreef op 26 november 2018 12:50:  Niemand kan in de toekomst kijken, maar ik ben erg benieuwd naar de motivatie van deze " kenners" waarom het deze keer dus schijnbaar echt over en uit is met bitcoin en deze niet net als de voorgaande keren weer opleeft.

  Lower highs, kenmerk van een bearmarkt, en Bitcoin voldoet daaraan… Maargoed er zijn nog meer kenmerken van bear waar ze aan voldoet, en allen terug te vinden in de grafiek en die zijn lastig uit te leggen aangezien daar toch niets van aangenomen wordt...
 6. msg959 26 november 2018 13:29
  quote:

  Helvan'18 schreef op 26 november 2018 13:22:


  [...] Lower highs, kenmerk van een bearmarkt, en Bitcoin voldoet daaraan… Maargoed er zijn nog meer kenmerken van bear waar ze aan voldoet, en allen terug te vinden in de grafiek en die zijn lastig uit te leggen aangezien daar toch niets van aangenomen wordt...


  Dat bitcoin in een bearmarkt zit is duidelijk. Net zoals dit het geval was in bijvoorbeeld 2011 en 2015. Maar waarom is deze daling dan anders dan vorige dalingen? Waarom is dit het einde van bitcoin?
  De huidige daling is (tot nu toe?) juist nog kleiner dan de voorgaande dalingen. Ook is de volatiliteit steeds lager geworden in de afgelopen jaren.

  En het is mij niet helemaal duidelijk wat je bedoelt met " aangezien daar toch niets van aangenomen wordt..."
 7. Snuggerst 26 november 2018 15:04
  quote:

  msg959 schreef op 26 november 2018 13:29:


  [...]
  Dat bitcoin in een bearmarkt zit is duidelijk. Net zoals dit het geval was in bijvoorbeeld 2011 en 2015. Maar waarom is deze daling dan anders dan vorige dalingen? Waarom is dit het einde van bitcoin?
  De huidige daling is (tot nu toe?) juist nog kleiner dan de voorgaande dalingen. Ook is de volatiliteit steeds lager geworden in de afgelopen jaren.

  En het is mij niet helemaal duidelijk wat je bedoelt met " aangezien daar toch niets van aangenomen wordt..."
  Ach het technische verhaal achter/over grafieken wordt niet begrepen door het leeuwendeel van bezoekers hier, dus zal het ook niet aangenomen worden….
  Correcties, da's het punt waar de verwarring zit bij je, en bij de meesten trouwens.. En eerlijk gezegd, als dat eenmaal begrepen wordt kom je een stuk verder op beurs en aanverwanten, dan laten cijfers, of evenementen, je koud!
 8. Steven v. O. 26 november 2018 16:31
  quote:

  msg959 schreef op 26 november 2018 11:57:


  Waarde en daarmee de prijs wordt bepaald door vraag en aanbod en niets anders.


  Is niet helemaal waar. In Buffett's klassieke voorbeeld kun je van een boerderij redelijk inzien wat opbrengsten gaan zijn in bijv. vlees, melk, agrarische producten ("internal rate of return" - de reden waarom hij goud zo haat).

  De marktprijs voor een dergelijke boerderij kan lang en ver onder deze waarde liggen. Prijs is inderdaad vraag en aanbod, waarde bestaat alleen in de hoofden van mensen. Zie prijs meer als populariteitsmeting of "likes".

  Daarom is beleggen, eigenlijk, niet voorspellen, maar een prijs-waarde hiaat detecteren (in tegenstelling tot speculeren)
 9. msg959 27 november 2018 07:58
  quote:

  Steven v. O. schreef op 26 november 2018 16:31:


  [...]

  Is niet helemaal waar. In Buffett's klassieke voorbeeld kun je van een boerderij redelijk inzien wat opbrengsten gaan zijn in bijv. vlees, melk, agrarische producten ("internal rate of return" - de reden waarom hij goud zo haat).

  De marktprijs voor een dergelijke boerderij kan lang en ver onder deze waarde liggen. Prijs is inderdaad vraag en aanbod, waarde bestaat alleen in de hoofden van mensen. Zie prijs meer als populariteitsmeting of "likes".

  Daarom is beleggen, eigenlijk, niet voorspellen, maar een prijs-waarde hiaat detecteren (in tegenstelling tot speculeren)


  Je hebt helemaal gelijk, ik ging iets te kort door de bocht met die uitspraak. Het irriteert mij gewoon dat mensen die weinig van een onderwerp weten, zoals AJK in dit geval, hier bijzonder neerbuigend over doen, alsof ze de waarheid in pacht hebben.

  Intrinsieke waarde bestaat natuurlijk, al is het maar de vraag of dat ooit er uit komt. Dat wordt bepaald door vraag en aanbod. Zo heb ik jarenlang in Norit gezeten, waar ik fundamenteel erg enthousiast over was. Helaas kwam dit niet tot uiting in de koers. Uiteindelijk zijn ze door een PE overgenomen die het er wel uit kon halen.

  Bitcoin heeft overigens fundamenteel potentieel een enorme waarde door zijn unieke eigenschappen en positionering. Dit kan je benaderen door verschillende scenarioanalyses toe te passen.
  Momenteel komt dit niet volledig tot uiting in de prijs. (overigens terecht door alle onzekerheden die er zijn.) Of dit daadwerkelijk op lange termijn eruit gaat komen zal de toekomst uit moeten wijzen.
11 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Onderwerpen: Mario Draghi, ECB, bitcoin

Gerelateerde instrumenten

 1. 27,950
  +0,23% +0,065
 2. 26,000
  +1,88% +0,480
 3. Facebook 15 okt
  324,760
  -1,15% -3,770
 4. 2,752
  +0,73% +0,020
 5. Lucas Bols 15 okt
  10,140
  -1,55% -0,160

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links

Dagelijkse nieuwsbrief

Ja, ik wil elke dag de laatste kooptips en analyses van verschillende aandelen ontvangen.