Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Cashen voor Ajax

Cashen voor Ajax


IEX heeft al eerder aandacht besteed aan Ajax en dat is niet zomaar. De Amsterdamse voetbalclub zwemt inmiddels in het geld en krijgt deze zomer nog de nodige miljoenen binnen.

De geruchtenmachine draait alvast op volle toeren. Het onverwachte vertrek van trainer Peter Bosz naar Borussia Dortmund brengt vijf miljoen euro in het laatje, maar daarbij zal het niet blijven.


Wie kost wat?


Allereerst Davy Klaassen: de media konden het amper bijhouden. Het Britse Everton met trainer Ronald Koeman lijkt rond te zijn met Ajax betreffende een transfer van Davy Klaassen.

VI weet te melden dat de transfersom ligt op 27 miljoen euro. De Telegraaf houdt het op 28,5 miljoen euro. Of wellicht 30 miljoen euro zoals Ziggo meldt? Hoe dan ook, daarmee kan het afgelopen seizoen in financieel opzicht in ieder geval niet meer stuk.

 

 
Dan Davison Sánchez: naar verluidt hebben zowel Barcelona als Inter Milan belangstelling voor de verdediger. Het is maar zeer de vraag of Ajax de Colombiaan wil laten gaan. De bedragen die rondzingen in het geruchtencircuit zijn wel erg fors.

Aanvankelijk viel overal te lezen dat Ajax-directeur Marc Overmars circa 25 miljoen euro wilde vangen voor Sánchez. De Italiaanse pers weet echter te melden dat Inter Milan te horen kreeg dat de verdediger ‘voor minder dan 50 miljoen euro niet weggaat.’

Bizarre bedragen voor een (aanvallende) verdediger: het is duidelijk dat Ajax de vorig jaar voor vijf miljoen euro aangekochte Colombiaan echt niet kwijt wil.

Blijven er nog over spelers als Dolberg, Veltman, Riedewald en De Ligt. Veltman schijnt wel oren te hebben naar een overstap en die zal voor rond de 5 miljoen euro wel weg mogen.

Dolberg is internationaal zeker gewild, Borussia Dortmund lijkt sterk geïnteresseerd. De Deense voetballer zelf geeft wisselende signalen af over een eventueel vroegtijdig vertrek bij Ajax.

 
Chelsea zou mogelijk interesse hebben in Riedewald. In de Britse pers worden er bedragen genoemd van circa 15 miljoen euro. Of wie weet meldt VfL Wolfsburg zich nogmaals: afgelopen winter mocht Riedewald niet weg van Ajax, maar vermoedelijk mag de verdediger annex middenvelder bij een goed bod nu wel van club verruilen.

Matthijs de Ligt tot slot staat ook internationaal in the picture, maar is wel erg jong met zijn zeventien jaar, mogelijk toch nog té jong. Bayern Munchen lijkt echter wel serieus interesse te hebben. Dan Justin Kluivert: absoluut een talent, maar vermoedelijk ook nog te jong voor een overstap.

Wel een zekerheidje lijkt Robert Muric te zijn. Wie? Precies, Muric dus: de buitenspeler die afgelopen seizoen werd verhuurd aan Pescara. Voor hem lijkt geen plek meer in het huidige Ajax: grote bedragen hoeven overigens niet te worden verwacht bij een eventuele transfer.

Goed mogelijk dat dit rijtje nog niet compleet is, het blijft immers voetbal en ook de transfermarkt is grillig. Het onverwachte vertrek van Peter Bosz spreekt wat dat betreft boekdelen. De bedragen bij elkaar opgeteld, met de nodige slagen om de arm, lijkt Ajax 35 á 50 miljoen aan transferinkomsten binnen te harken.


Versterking selectie


Nu zal Ajax de huidige selectie ook versterken. Het is afwachten hoeveel de club nog gaat uitgeven, maar ongetwijfeld aanzienlijk minder dan het binnen krijgt. Directeur Marc Overmars liet eind vorige maand overigens weten dat Ajax te veel geld heeft uitgegeven om de Braziliaan Neres aan te kopen. De club telde destijds 12 miljoen euro neer voor de Braziliaan.

De bankrekening zal dus verder uitdijen, waarover later meer. Als het goed is, heeft Ajax echter al een bestemming gevonden voor een deel van de zak geld waar de club op zit. Hoewel wij daar geen persbericht (?!) van hebben kunnen vinden, schijnt Ajax een deal met de gemeente Amsterdam te hebben over de Amsterdam Arena.

De gemeente Amsterdam wil een belang van 23% in de Amsterdam Arena verkopen aan Ajax: bedrag vooralsnog onbekend. Voorlopig lijkt een koopsom van circa 25 miljoen euro voor dat 23% belang reëel, gebaseerd op marktgegevens. Niet uit te sluiten valt echter dat de gemeente Ajax een douceurtje geeft in de vorm van een wat lagere prijs.

Daarmee houdt de gemeente nog een strategisch belang van 25% aan. Ajax heeft naar verluidt bedongen dat de huur voor de Arena, indien de transactie definitief doorgaat, met 75% wordt verlaagd. Dat klinkt goed: Ajax zal dan jaarlijks toch enkele miljoenen aan huur besparen. 


Nog meer goed nieuws


Daar houdt de goednieuwsshow bij Ajax nog niet op. De club heeft laten weten dat alle seizoenkaarten voor seizoen 2017/2018 zijn verkocht. Supporters lijken duidelijk voor te sorteren op een sportief succesvol jaar. En dat is voor supporters natuurlijk veel relevanter dan de financiële successen.

Ajax boekte over de eerste helft van het gebroken boekjaar overigens al een nettowinst van afgerond 29 miljoen euro. Het is nog even afwachten hoe de tweede helft van het boekjaar is verlopen en vooral ook hoeveel (en wanneer) er daadwerkelijk aan transfersommen ingeboekt wordt. 

Maar duidelijk is al wel dat de club zwemt in de euro’s. Ook niet te vergeten, de Amsterdamse voetbalclub kwam tot de finale van de Europe League, hetgeen ook nog de nodige miljoenen euro’s oplevert. Het kan echt niet op.

Dat is allemaal prettig voor Ajax uiteraard, maar nu beleggers nog. Die hebben de afgelopen twintig jaar toch op een houtje moeten bijten. Beursintroductie eind jaren negentig: 11,34 euro. Daar noteert het aandeel nog steeds onder. Dividend? Een schamele 0,08 euro per aandeel tot nu toe, amper het vermelden waard.

 

 

Wat te doen met de poen?


Ajax zal dus waarschijnlijk een deel van de miljoenen besteden aan uitbreiding van het belang in de Amsterdam Arena. De transferinkomsten deze zomer zullen daar ruim boven liggen: circa 10 tot 25 miljoen euro erboven (geschat). Dat gaat dan weer deels op aan nieuwe aankopen.

De extra, niet begrote inkomsten uit de Europe League liggen op circa 7 miljoen euro. Bedenk: over de eerste helft van het lopende boekjaar rapporteerde Ajax al een nettowinst van afgerond 29 miljoen euro, ook vooral dankzij hoge transferinkomsten. 

Met dit alles zal het banksaldo van Ajax de 100 miljoen euro royaal passeren. Dit zal echter niet direct zichtbaar zijn op de bankrekening in het jaarverslag 2016/2017: de bulk van de bedragen zal pas na sluiting boekjaar worden bijgeschreven.

Het eigen vermogen van Ajax lag ultimo dec’16 op 138 miljoen euro: dit zal conform calculaties toenemen tot 170 á 175 miljoen euro. Voor het idee: de huidige market cap van Ajax bedraagt een luttele 200 miljoen euro.

Financieel feest dus bij Ajax. Maar gaat de aandeelhouder (eindelijk) ook meedelen in het succes? De club heeft er de ruimte voor, dus aandeelhouders kunnen hopen...

Disclaimer: Crum heeft geen positie in bovenvermeld aandeel


Martin Crum is senior beleggingsanalist. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Crum kan posities innemen op de financiële markten.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Martin Crum

Martin Crum is senior beleggingsanalist met meer dan twintig jaar beroepsmatige ervaring op de financiële markten, bij bedrijven als Euronext, Optiver en AEK. Als fundamenteel analist ligt zijn focus en voorkeur bij solide bedrijven met een stevige kasstroom. Sinds 2013 levert hij met zijn eigen bedrijf Beagsh Research & Trad...

Meer over Martin Crum

Recente analyses van Martin Crum

  1. 29 apr Doorbraak in apneu-affaire: kunnen beleggers Philips nu weer vertrouwen?
  2. 29 apr Klinkende eerstekwartaalcijfers FlatexDegiro
  3. 26 apr Basic-Fit heeft nu vier miljoen leden

Gerelateerd

Reacties

11 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 16 juni 2017 13:08
    Dat moeten ze toch leuk vinden in 020. Zijn ze toch nog ergens op de eerste plaats geëindigd: hoogste banksaldo. Als de boekhouder van Ajax toevallig ook dezelfde persoon is als degene die de uitkeringen van gemeente Amsterdam uitbetaalt, dan is dat binnenkort ook weg :P

    In Rotterdam wordt het geld verdiend, in Den Haag wordt het verdeeld en in 020 raakt het kwijt, aldus meneer J. Deelder haha. Blijft leuk.
  2. 2hansome 16 juni 2017 13:10
    Overmars wellicht naar Arsnal.
    Tete wellicht naar Turkije (hij speelt hard-to-get).
    Salariskosten Traoré vallen weg.
    Bosz plukt 110% een Ajacied van de bank voor Dortmund.

    Ergo: nog eens vele miljoenen i/t pocket.
    Tijd voor een goeie CFO bij 020!

    Kan mij voorstellen dat een verdwaalde olicharg, van de heup schietende Texaan, rijke jurk uit de UAE, vage Maleisier of nemaste Indier wel appetite heeft in AFC. Hebben ze eindelijk een profit engine, niet een mega bleeder zoals al die SP en UK clubs waar de eigenaren jaarlijks 10 tallen mln moeten bijlappen.

    FC Mokum noteert bij intresiek. Valt veel waarde (uit) te halen.

11 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links