Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Waar is de nooduitgang?

De best presterende Nederlandse beleggingsfondsen behaalden in de afgelopen drie jaar rendementen tussen de 100% en 200%. Een prima prestatie. Zeker voor een fonds zoals Fortis OBAM, dat inmiddels meer dan 4 miljard euro te beleggen heeft, maar het ingelegde kapitaal van beleggers wist te verdubbelen sinds begin 2005.

Het OBAM-fonds doet dat door een keuze te maken uit large caps. Veel andere fondsen moeten het hebben van de minder goed verhandelbare aandelen. En dat gaat ze vroeg of laat in de problemen brengen.

Tot de toppers in de afgelopen drie (en vijf) jaar behoren fondsen als het Delta Deelnemingen Fonds, (tevens het best presterende Nederlandse fonds in de afgelopen tien jaar. Bron: Morningstar)het Global Opportunities Fund en Orange Oranje Participaties.

Ieder van deze fondsen heeft door het succes in het verleden inmiddels een belegd vermogen van meer dan 500 miljoen euro.

Aanzienlijke belangen
Dit bedrag wordt belegd in voornamelijk Nederlandse fondsen, genoteerd op de Midkap of lokale beurs zoals Gamma, Sligro en Eriks. Vanwege de omvang van hun fondsvermogen nemen dergelijke fondsen vaak een aanzienlijk belang in deze aandelen.

Het Deelnemingen Fonds heeft er zelfs haar tactiek van gemaakt om minimaal 5%-belangen te nemen in deze bedrijven. Los van de vraag of een dergelijke strategie de koersen in het verleden kunstmatig heeft opgedreven, kan de kritische belegger zich nu afvragen wat er gebeurt als de beurs wat langer neerwaarts beweegt.

De fondsaanbieders zelf geven aan niet bang te zijn voor een negatief beursklimaat. Ze verwachten hun posities altijd onderhands in ieder geval kwijt te kunnen raken en bovendien zijn het vooral lange termijn posities. Snel aan- en verkopen behoort niet tot het beleid.

Kleine deur?
Dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Wat doet een invloedrijke small cap-fondsmanager als zijn positie in Spyker of Crucell eerst 40% verliest door een forse beurscorrectie en het bedrijf vervolgens negatief nieuws uitbrengt?

Welke partijen willen er dan nog 5 miljoen stukken kopen tegen marktprijs? Wat gebeurt er überhaupt met de Nederlandse small caps als niemand daar meer interesse in heeft. Zelfs de investeringsmaatschappijen niet? Hoe groot of juist klein is dan het gat in de de deur waar alle succesvolle fondsaanbieders (tegelijk) doorheen willen?

In het gunstigste geval verliezen de toppers van vandaag hun winst over de afgelopen maanden. In een negatief scenario verspelen ze hun volledige winst over de afgelopen jaren. Want zulke anticyclische topbedrijven zijn Gamma en Sligro nou ook weer niet (Gamma woog recent nog voor ruim 10% in de Orange-portefeuille!).

Onontdekte markten
Betekent dit nu dat u beter niet kunt beleggen in beleggingsfondsen gericht op small caps? Nee, want juist in de huidige beurs met hier en daar wat overwaardering zijn juist deze fondsen in staat om outperformance te behalen door onontdekte markten aan te boren.

Het zeker geen kwaad om de liquiditeitseisen van het fonds te toetsen en na te gaan hoe flexibel het fondsmanagement kan zijn.

Persoonlijk zou ik Gamma geen 10%-weging geven in mijn portefeuille, vooral vanwege de te beperkte verhandelbaarheid. Het fondsvermogen van mijn fonds (op dit moment 32 miljoen euro) zou echter nog kunnen vervijfvoudigen voordat aandelen uit de huidige portefeuille verkocht moeten worden vanwege liquiditeitsbeperkingen.

Daarmee is het fonds vele malen flexibeler dan de bovengenoemde hoogvliegers. Daarnaast dek ik de portefeuille nog eens af met een put-optie. Drie keer raden wie de minste klappen krijgt bij een correctie.


Mark Leenards is fondsbeheerder en bezeten van de beurs. Sinds maart 2006 beheert hij het Strong Buy Selection Global Equity Fund. Hij maakt gebruik van een breed scala van analysemethodes om te zoeken naar kansrijke aandelen op alle wereldbeurzen.

Mark Leenards is strategieontwikkelaar voor beleggingsfondsen. Deze publicatie is niet bedoeld als (individueel) beleggingsadvies noch als een uitnodiging of een aanbod effecten of andere financiële instrumenten te kopen of te verkopen. Twitter: @AEXalternatief.


Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Mark Leenards

Mark Leenards is strategieontwikkelaar voor beleggingsfondsen en vanaf zeer jonge leeftijd actief belegger voor eigen rekening. Leenards selecteert aandelen op basis van een zelf ontwikkeld kwantitatief screeningmodel dat toegepast kan worden op ruim 50.000 aandelen wereldwijd. Naast aandelenselectie houdt hij zich bezig met ...

Meer over Mark Leenards

Recente artikelen van Mark Leenards

  1. okt '14 Deflatie of schuldontwaarding 5
  2. apr '13 Keerzijde van succes 9
  3. dec '12 Eindejaarsklif 6

Reacties

53 Posts
Pagina: 1 2 3 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 7 ffff 25 juni 2007 15:47
    Mark,

    Ik ben het met je eens. In verleden had ik in mijn portefeuille ook relatief wat meer "small caps" en heb toch als uitermate hinderlijk ondervonden dat wanneer je een "beetje portie" wilt verkopen, je al aan daggemiddelden of veel meer zit. Het is een van mijn grote bezwaren bij de "stock picks" van een goede belegger , vroeger bij IEX. Ook hij pakt er regelmatig relatief weinig verhandelde aandelen als een Ares Group of een pluimveeslachterij uit en zolang dat dat aandeel stijgt is het aardig, maar ik zie teveel dagen met omzetten van minder dan 10.000 stuks. Er zijn zelfs dagen met geen omzet.....

    Overigens is het wel zo dat ook de zeer liquide aandelen vlot hard kunnen vallen. Recent nog in mijn portefeuille SAP, Sanofi-Aventis en Alcatel-Lucent. Als het tegen zit, donderen die ook hard naar beneden, maar inderdaad: je raakt ze tenminste kwijt als je ervan af wilt.

    Ikzelf ben sinds twee, drie jaar bezig de relatief minder vlot verhandelbare aandelen om te zetten in liquidere aandelen.

    Precies om de door jou aangegeven reden.

    Peter
  2. [verwijderd] 25 juni 2007 16:01
    Beste Mark,

    Ik vind jouw SBS fonds zeer interessant, en heb mijn vader aangeraden om er eens naar te kijken (ik heb *ahum* nog niet genoeg geld om in je fonds te investeren). Nog enkele vraagjes:

    - de vooropgestelde 20% per jaar, wat zijn je doelstellingen voor de volgende 1 à 2 jaar (gezien de beursstijgingen van de voorbije jaren)
    - de puts: je bent beschermd tegen dalingen van meer dan 10%, als ik goed lees; wat als die dalingen in fases gebeuren, en niet in één ruk, geldt dit dan nog steeds?
    - het is geen probleem om als Belg in te schrijven, juist?
    - hoe lang hoe je een positie gemiddeld bij?

    Bedankt!
  3. jrxs4all 25 juni 2007 16:11
    "Veel andere fondsen moeten het hebben van de minder goed verhandelbare aandelen. En dat gaat ze vroeg of laat in de problemen brengen"

    "In het gunstigste geval verliezen de toppers van vandaag hun winst over de afgelopen maanden. In een negatief scenario verspelen ze hun volledige winst over de afgelopen jaren."

    "Het zeker geen kwaad om de liquiditeitseisen van het fonds te toetsen en na te gaan hoe flexibel het fondsmanagement kan zijn.

    Persoonlijk zou ik Gamma geen 10%-weging geven in mijn portefeuille, vooral vanwege de te beperkte verhandelbaarheid. Het fondsvermogen van mijn fonds (op dit moment 32 miljoen euro) zou echter nog kunnen vervijfvoudigen voordat aandelen uit de huidige portefeuille verkocht moeten worden vanwege liquiditeitsbeperkingen.

    Daarmee is het fonds vele malen flexibeler dan de bovengenoemde hoogvliegers. Daarnaast dek ik de portefeuille nog eens af met een put-optie. Drie keer raden wie de minste klappen krijgt bij een correctie"

    Ik vind dit eerlijk gezegd nogal pretentieus voor een fondsmanager die zelf net iets meer dan 1 jaar bezig is.

    De 3 genoemde fondsen bestaan al wat langer. Zo haalde het Go Capital Global Opportunities fund in de crisisjaren 2001 en 2002 een postief rendement van respectievelijk 8,1% en 20,8%.

    Pas als het fonds van de heer Leenards dat bij de volgende crisis ook lukt mag hij zulke dingen van mij schrijven,

    JR
  4. jrxs4all 25 juni 2007 16:44
    Dit haalde ik uit de maandrapportage over mei van het Strong Buy Selection Global Equity Fund.

    Rendement YTD 2007 tot en met mei:

    Strong Buy Selection Global Equity Fund +12,25%
    AEX +9,09% als benchmark

    Ja, amehoela ! Dat is het rendement van de AEX zonder dividend. Zo kan ik het ook.

    Werkelijk rendement van de AEX over die periode was 2% hoger. En dan praten we over een tracker met nauwelijks kosten die je elk moment van de dag ook met grote volumes kunt verhandelen. Dat is pas liquide......

    Overigens haalde het Global Opportunities Fund over die periode een rendement van 15,3%.

    Enige bescheidenheid zou op zijn plaats zijn,

    JR
  5. [verwijderd] 25 juni 2007 17:57

    Mark, goede bijdrage. Maar je hebt het nog eens over de echte lokale aandelen zoals Stern e.d. Ach dat was Univar ook eens. Ik wacht bij dit soort bedrijven rustig af. Wel heb ik gewoon mijn voorwerk gedaan: jaarverslagen etc.

    Dit is een wijs advies " het kan zeker geen kwaad om de liquiditeitseisen van het fonds te toetsen en na te gaan hoe flexibel het fondsmanagement kan zijn"

    Groet,Jonas
  6. [verwijderd] 25 juni 2007 17:58

    Mark, goede bijdrage. Maar je hebt het nog eens over de echte lokale aandelen zoals Stern e.d. Ach dat was Univar ook eens. Ik wacht bij dit soort bedrijven rustig af. Wel heb ik gewoon mijn voorwerk gedaan: jaarverslagen etc.

    Dit is een wijs advies " het kan zeker geen kwaad om de liquiditeitseisen van het fonds te toetsen en na te gaan hoe flexibel het fondsmanagement kan zijn"

    Groet,Jonas
  7. [verwijderd] 25 juni 2007 18:28
    En ja, 't is maar net welke benchmark je kiest natuurlijk.

    afgelopen 12mnd:
    MSCI World +16,5%
    EuroStoxx 50 +27,6%
    EuroStoxx SmallCaps +36,8%
    EuroStoxx Select Dividend +41,3%

    NB:
    Een vergelijking over een dergelijke korte periode in een bullmarkt zegt weinig tot niets natuurlijk. De mannen en de jongens worden gescheiden bij de volgende bear markt. Zeker met een long-only fund.
  8. [verwijderd] 26 juni 2007 07:48
    quote:

    jrxs4all schreef:

    Dit haalde ik uit de maandrapportage over mei van het Strong Buy Selection Global Equity Fund.

    Rendement YTD 2007 tot en met mei:

    Strong Buy Selection Global Equity Fund +12,25%
    AEX +9,09% als benchmark

    Ja, amehoela ! Dat is het rendement van de AEX zonder dividend. Zo kan ik het ook.

    Werkelijk rendement van de AEX over die periode was 2% hoger. En dan praten we over een tracker met nauwelijks kosten die je elk moment van de dag ook met grote volumes kunt verhandelen. Dat is pas liquide......

    Overigens haalde het Global Opportunities Fund over die periode een rendement van 15,3%.

    Enige bescheidenheid zou op zijn plaats zijn,

    JR
    - waarom mag iemand die "maar" 12 procent haalt niet zijn mening geven, en een forumlid die zijn absolute en relative rendementen niet geeft wel?
    - een verschil van 3 procent ... moet Leenaards daarom maar door het stof?

    Tot slot: je telt bij het rendement van de AEX het dividendrendement op, maar dan haal je de kosten van de bescherming naar beneden er niet af.
  9. [verwijderd] 26 juni 2007 09:23
    quote:

    BJL schreef:

    sowieso not done om over (eerlijke) collega's op een dergelijke wijze te schrijven.
    Ik denk dat je het zo niet mag bekijken. Leenards noemt gewoon wat feiten op, die echt wel spelen. Het beperkte manouvreringsprobleem van groot-geworden fondsen, is een reëel probleem (kijk maar naar het giga-fonds van Buffet, die zei dat dat hem tientallen procenten rendement kost). Verder is het ook gewoon zo dat de puts die Leenards in z'n fonds opneemt, inderdaad een grote koersval dempen.

    Waarom zou hij die dingen niet mogen zeggen?
  10. jrxs4all 26 juni 2007 10:24
    quote:

    Marcel... schreef:

    - waarom mag iemand die "maar" 12 procent haalt niet zijn mening geven, en een forumlid die zijn absolute en relative rendementen niet geeft wel?
    - een verschil van 3 procent ... moet Leenaards daarom maar door het stof?

    Tot slot: je telt bij het rendement van de AEX het dividendrendement op, maar dan haal je de kosten van de bescherming naar beneden er niet af.

    Ik denk niet dat iemand geinteresseerd is mijn rendementen. Ik heb ook niet als fondsmanager die net komt kijken de pretentie het beter te weten dan mijn collega's die een track record van jaren hebben en die ook hebben bewezen in een neergaande markt een positief rendement te kunnnen halen.

    Verder is wel degelijk rekening gehouden met de bescherming. Zowel de kosten als de opbrengsten daarvan zijn immers in het netto rendement van het fonds verwerkt. Ook zou het fonds daardoor een lagere volatiliteit of betere rendements/risico verhouding kunnen hebben. Maar bij gebrek aan publicatie van standaard deviaties/sharpe ratios kan ik daar slechts naar gissen.

    Ik moet ook zeggen dat ik de strategie van het voortdurend kopen van 10% otm put opties niet begrijp. Dat zijn relatief de duurste opties en zal het rendement flink drukken. Bovendien duidt dat op een gebrek aan visie. In een neergaande trend ga je short, liquideer je de longs of dek je alles 100% af. In een opgaande trend gebruik je correcties om in te kopen en kost zo'n bescherming alleen maar rendement. Daar komt bij dat het fonds voornamelijk investeert in groeiaandelen maar afdekt met een index als de Eurostoxx50. Als het echt misgaat is het waarschijnlijk dat de fondsposities veel harder zullen dalen dan de Eurostoxx50 en ga je alsnog de boot in.

    Voorlopig lijkt het er niet op dat de strategie de hoge kosten van het fonds en de bescherming waar kan maken. In mei was het bruto rendement 2,3%, netto 1,4%. Als je op die manier bijna 1% per maand kwijt raakt lijkt het op langere termijn niet erg waarschijnlijk dat je de benchmarks en concurrentie kan verslaan,

    JR
  11. [verwijderd] 26 juni 2007 11:20
    quote:

    jrxs4all schreef:

    ...

    Verder is wel degelijk rekening gehouden met de bescherming. Zowel de kosten als de opbrengsten daarvan zijn immers in het netto rendement van het fonds verwerkt. Ook zou het fonds daardoor een lagere volatiliteit of betere rendements/risico verhouding kunnen hebben. Maar bij gebrek aan publicatie van standaard deviaties/sharpe ratios kan ik daar slechts naar gissen.
    ....

    JR, of ik begrijp de eerste twee zinnen van dit citaat niet, of je hebt mij niet goed begrepen: ik bedoelde dat je van het rendement op de AEX + dividend de kosten van een putoptie moet aftrekken om het te vergelijken, dat had jij hierboven niet gedaan. Ook bij de AEX zouden dan de kosten en opbrengsten in het nettorendement zijn verwerkt.

  12. forum rang 7 ffff 26 juni 2007 12:14
    Ik moet ook zeggen dat ik de strategie van het voortdurend kopen van 10% otm put opties niet begrijp. Dat zijn relatief de duurste opties en zal het rendement flink drukken. Bovendien duidt dat op een gebrek aan visie. In een neergaande trend ga je short, liquideer je de longs of dek je alles 100% af.

    JR,

    Ik had het niet duidelijker kunnen verwoorden, dan jij nu doet. Met al die optieconstructies, bedoeld om portefeuilles te beschermen heb ik ook altijd het gevoel van: Wat wil je nou? Hebben en tegoed houden! Gaan de beurzen vooruit dan is de verzekering weggegooid geld geweest en gaan de beurzen achteruit dan verdien je aan de puts, maar is je portefeuille minder waard geworden.

    Ik heb ook altijd vraagtekens bij zo'n strategie.
    Inderdaad: Verkoop dan gewoon die aandelen als je verwacht dat ze minder waard worden....

    Peter
  13. [verwijderd] 26 juni 2007 12:27
    Als belegger in het fonds vind ik die put opties een fantastische hedge tegen eventuele crashes. Die komen zoals bekend meestal onverwacht. Zolang het fonds ondanks de kosten die daaraan verbonden zijn o.a. de AEX significant outperformt hoor je mij niet klagen. Deze maand scoort SBS weer een dikke plus, terwijl veel indices in de min staan. De put-opties hebben een positieve invloed op de beta. Met een beta van 0,56 15% netto halen in een half jaar is gewoon waanzinnig knap. Je kunt deze doordachte strategie moeilijk een gebrek aan visie noemen. Dan zou ieder clickfonds visieloos zijn.
  14. [verwijderd] 26 juni 2007 12:36
    Rendementen kun je afzetten tegen de tijd, de benchmarks en de hoeveelheid risico die je neemt. Iedere belegger maakt de vergelijking die hem of haar het beste uitkomt.

    Ik probeer objectief verschillende beleggingsstrategiëen met elkaar te vergelijken. In mijn mening doet een portefeuille met een hoge liquiditeit die afgeschermd is door put-opties het in slechte beurstijden beter dan een onbeschermde illiquide portefeuille, mits de fondsmanager durft in te grijpen op individueel aandeelniveau.

    Wij durven dat. Zo hebben we al enkele posities gesloten deze maand om de winst van 4% deels veilig te stellen. Toch wil ik de MARKT niet timen, omdat ik denk dat de toevalfactor te zwaar weegt. Wie van u weet wat de Nigeriaanse rebellen of Poetin zullen doen?

    Bij het gebrek aan timing kan een put-optie een nuttige aanvulling van een portefeuille zijn. Ik zie het als een verzekering die ons op jaarbasis ruim 2% aan rendement kost. Deze 2% zit al in het netto rendement verwerkt maar kost ons absoluut niet de outperformance t.o.v. de belangrijkste index, de MSCI World in euro's.

    Bookie, ik beantwoord graag je vragen per e-mail. Wellicht kun je me even een mailtje sturen (m.leenards@sbsinvestments.nl)?
  15. jrxs4all 26 juni 2007 13:45
    quote:

    Uncle Phil schreef:

    ..... Zolang het fonds ondanks de kosten die daaraan verbonden zijn o.a. de AEX significant outperformt hoor je mij niet klagen.

    Significant outperformen ?

    per 31 mei

    YTD 2007
    SBS +12,3%
    AEX +11,1%
    DOG +20,5%

    DOG = gemiddelde van de concurrerende fondsen Delta/Orange/Go die de heer Leenards zelf noemt in zijn column.

    1 jaars rendement
    SBS +26,6%
    AEX +26,9%
    DOG ?

    ? = moeilijk terug te rekenen maar de concurrentie heeft het zeker niet slechter gedaan.

    Als je die put opties zo belangrijk vindt kun je ze natuurlijk ook zelf kopen,

    JR

  16. [verwijderd] 26 juni 2007 13:52
    quote:

    jrxs4all schreef:

    Significant outperformen ?

    per 31 mei

    YTD 2007
    SBS +12,3%
    AEX +11,1%
    DOG +20,5%

    DOG = gemiddelde van de concurrerende fondsen Delta/Orange/Go die de heer Leenards zelf noemt in zijn column.

    1 jaars rendement
    SBS +26,6%
    AEX +26,9%
    DOG ?

    ? = moeilijk terug te rekenen maar de concurrentie heeft het zeker niet slechter gedaan.

    Als je die put opties zo belangrijk vindt kun je ze natuurlijk ook zelf kopen,

    JR

    Man, wat een negatief gezeik.
    De column ging niet eens over z'n eigen fondsprestatie. Het ging over een reëel probleem bij fondsen die 'buiten hun voegen' zijn gegroeid. Ben je het er niet mee eens dat dit effectief zo is? Argumenteer daar dan over, want dit is gewoon naast de kwestie.
53 Posts
Pagina: 1 2 3 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links