Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?
TA: Komt er nog een top?

TA: Komt er nog een top?

De jaartop in de AEX werd gisteren verder verhoogd naar een niveau van 528,75. In het zeerkortetermijnbeeld zien we daarmee opnieuw een versteiling. De vraag is tot hoever de AEX in de komende tijd kan oplopen waarbij we zeer alert moeten blijven op een verslechtering in deze zeer euforische markt.

Na de vorming van een bodem bij 509,40 werd met een enorme opwaartse gap de zone 519 tot 521 weer opwaarts gebroken. De koers vormde toen een top bij 526,25 waarna eind vorige week een terugtest plaatsvond naar de 520. Dit bleek de opstap te zijn naar hogere koersen in het zeerkortetermijnbeeld.

Zolang de zone 519 tot 520 niet structureel werd gebroken, bleef deze mogelijkheid bestaan. Aan de bovenkant werd daarmee ruimte gecreëerd naar de oude horizontale weerstand van 531 en de sinds begin dit jaar stijgende toppenlijn die is opgelopen naar een niveau van 535,20.

Nog hoger

De markt is nog steeds zeer euforisch en toch moeten we daarbij heel alert zijn op verslechteringen. Zolang aan de onderkant echter geen verslechteringen plaatsvinden, blijven hogere niveaus mogelijk en wordt de eerste correctie van dit jaar steeds verder uitgesteld.

De grote vraag voor de komende tijd is wanneer deze correctie zal starten en hoe fors die zal uitvallen. Correcties zijn namelijk gezond en noodzakelijk om de buitengrenzen van een grotere stijgende trend aan te geven.

Daggrafiek AEX
Daggrafiek AEX Index
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Het jaar 2017 is zeer sterk begonnen en mijn eerdere correctiescenario’s zijn niet uitgekomen. Mijn eerste doel van 510 voor de eerste helft van 2017 is al enige tijd geleden behaald en doorbroken. Voor de tweede helft van dit jaar was een beweging naar de top van 2007 bij 564 mogelijk.

Te steil

Met een top gisteren van ruim 528 is dit doel nog maar 36 punten verwijderd van de huidige stand. Toch acht ik de kans zeer klein dat de AEX zonder enkele correctieve tegenbewegingen ineens naar deze belangrijke weerstand zal oplopen.

De markt is namelijk steeds verder gaan versteilen en vanaf de decemberbodem bij 445,65 heeft er geen enkele correctie plaatsgevonden. Een situatie die we zeer lang niet meer hebben meegemaakt. De opgaande beweging vanaf de decemberbodem staat nu op 83 punten stijging.

In de eerste maanden van 2015 vond ook een zeer krachtige beweging plaats die groter uitviel (100 punten) zonder correctieve tegenreactie. Maar die duurde toen slechts drie maanden. De huidige stijging zonder correcties duurt dus al vijf maanden.

Buitenlandse bevestiging

Een dergelijke lange en krachtige opgaande periode hebben we tijdens de gehele bullmarkt sinds begin 2009 niet meegemaakt. De gewenning aan steeds hogere koersen en geen tegenreacties begint dus groot te worden waarmee de euforie in de markt ook steeds verder wordt gevoed.

Dit terwijl we in andere indices wel de nodige vermoeidheidsverschijnselen zien optreden of in een correctieve modus zitten. Dit is te zien in:

  • de S&P 500
  • de DJ Transportindex
  • de Chinese markt

Indices die eenzelfde beeld als de AEX laten zien zijn onder andere de DAX en de Nasdaq 100. Veel tegenstellingen in de markt momenteel. In de afgelopen maanden hebben we geregeld duidelijke signalen gehad als startsein van een correctie.

Een belangrijk signaal trad recent op met de neerwaartse doorbraak van de sinds december stijgende bodemlijn. Opnieuw bleek dit een vals signaal te zijn dat slechts drie dagen duurde en resulteerde in een volgende bodem in het zeerkortetermijnbeeld bij 509,40.

Ook de technische indicatoren blijven wijzen op de nodige risico’s in de markt en de afstand tot het 200-daags gemiddelde noteert ook nog steeds rond de 10%.

Stijgende wig

Waar moeten we op letten in het zeerkortetermijnbeeld? Aan de bovenkant liggen dus belangrijke punten bij de 531 en de 535,20. Als we inzoomen op het zeerkortetermijnbeeld van de afgelopen vier weken dan zien we de contouren van een stijgende wig (de oranje lijnen in de grafiek).

De bovenkant hiervan ligt nu bij 530,50 en vanaf de bodem bij 509,40 is nu een zeer steile opgaande bodemlijn (versteiling) te zien die vandaag bij 526,50 ligt. Een neerwaartse doorbraak van deze stijgende bodemlijn van deze oplopende wig zou een verzwakking opleveren in het zeerkortetermijnbeeld.

Daarbij komt dat gisteren een toppatroon werd gevormd, een hanging man. Onder de 526,50 zou dus de volgende aanval op de steunzone van 519 tot 520 kunnen worden ingezet.

Pas onder deze steunzone verzwakt het technische beeld verder en kan de AEX op weg naar de nieuwe stijgende bodemlijn lopend langs de bodems van januari (476,70) en de aprilbodem van 509,40. Deze opgaande bodemlijn ligt vandaag bij 516,20.

Pas onder deze opgaande bodemlijn lijkt de kans groot te worden dat de top is gezet en de markt meer onder druk gezet wordt voor een verdere en diepere terugval.


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Bas Heijink

Auteur:

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. TA Arcelor Mittal: Buy the dip
  2. TA: Bedankt!
  3. TA: Van lang naar kort

Gerelateerd

Reacties

497 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 25 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 5 mei 2017 09:00
    quote:

    Eric de Rus schreef op 5 mei 2017 08:51:

    Goedemorgen

    Ik moet impanis even een complimentje geven. Hij/zij was vorige week flauw op olie en werd door sommigen een beetje beschimpt, maar voorlopig heeft Impa wel het gelijk aan zijn/haar zijde.
    Impanic heeft het al een jaar over een daling, gevalletje als je maar lang genoeg roept heb je altijd een keer gelijk....Hij zei dat RDS het dividend niet kon betalen. Tsja..
  2. forum rang 7 handyman6 5 mei 2017 09:06
    quote:

    antiflow schreef op 5 mei 2017 08:46:

    Goedemorgen,
    Bas leest ook Ad Nooten en tekent nu ineens een korte termijn stijgende wig.
    Wilde een putje kopen maar ga nu twijfelen als zelfs Bas een dergelijke lijn trekt.
    Zo worden we hier al maanden de puts ingecollumd,waarbij het toch overduidelijk is dat een paar longs veel meer had opgeleverd.Short gaan in zo'n halleluja markt is gewoon spekuleren,zonde van je geld.
    Maar als je de kick zoekt.......
    H6
  3. RINGifyouretheKING 5 mei 2017 09:07
    quote:

    Alex XNL schreef op 5 mei 2017 08:58:

    [...]

    Kwartaalwinst 3.8 miljard euro, zo dan.
    Dat is mooi ja. Maar het gaat toch om de toekomst? Ik zou Shell juist nu verkopen, omdat een lagere olieprijs betekent dat een dergelijke winst niet in het komend kwartaal te evenaren is.
497 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 25 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.