Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?
Smeergeld als smeerolie Shell?

Smeergeld als smeerolie Shell?

Royal Dutch Shell: wat nu weer? Het nieuws is van gisteren - u las het zelfs al in mijn IEXBeursVandaag van voorbeurs -  maar doet Olies een SBMOffshoretje? Dat is beursjargon voor betrapt worden op het betalen van steekpenningen. Vraag niet waarom, maar gisteravond werd het pas echt nieuws.

Op opening vanochtend was er even een dipje, maar intussen loopt het aandeel zeg maar weer in de pas.

 

 

SBMO als voorbeeld?

Voor wie alles wil weten: zoek uw favoriete medium maar op en het FD heeft een gedetailleerd suspense verhaal over schimmige telefoontjes en vage screendumps van emails. Als er juristen meelezen graag uw commentaar. Mij als leek lijkt het dat Shell er niet zo gekleurd op staat, maar dit is niet mijn vak.

Over schoenmaker blijf bij uw leest gesproken: nooit van gehoord. Dat Global Witness lijkt mij niet de eerst aangewezene om iets over beleggingsrisico's te zeggen, maar ze duidt denk ik wel het worst case scenario voor Royal Dutch Shell. Copypaste uit het FD: 

Shell en ENI ontkennen alle beschuldigingen over betaling van steekpenningen. Mensenrechtenorganisatie Global Witness, die ook in het bezit is van de gelekte documenten, waarschuwt in een rapport echter voor grote risico's voor beleggers.

'De concessie OPL245 herbergt een geschatte 9,23 miljard vaten olie. Het mogelijk kwijtraken van deze waardevolle concessie is derhalve een enorm risico voor beleggers. Voormalige bestuurders kunnen ook worden aangeklaagd voor corruptie.'

Let wel, worst case scenario. Want van SBM offshore weten we dat een corruptie- en steekpenningenzaak jáááren kan duren en dat de soep ook niet per definitie zo heet wordt gegeten als die wordt opgediend. Die zaak begon in oktober 2013...  en loopt nog. De grafiek vertelt de rest van het verhaal.

Een bijzonder verhaal eigenlijk. U ziet dat in 2014 SBM Offshore per saldo fors de bietenbrug op ging. De bodem was pas begin 2015. In juli dipte het aandeel nog even en... steeg vervolgens dwars tegen de oliemalaise in! Knap iemand die zo'n scenario voorzag. 

 

 

Doodzonde

Wellicht is dit ook de reden dat beleggers in Shell nu niet meteen in de verkoopknop klimmen. Loopt wel los, gaat lang duren en Shell heeft wel voor hetere vuren gestaan zijn mogelijke gedachtengangen. Verontwaardiging over de moraal - over gebrek daaraan - van Shell lijkt mij sterk.

Want laten we eerlijk zijn en deze vergelijking maken we vaker hier op IEX. Het is een publiek geheim op de beursvloer dat ieder bedrijf dat zaken doet in en met laat ik zeggen niet-westerse landen werkt met enveloppen. Anders doe je namelijk geen zaken in zulke landen en krijg je niks gedaan.

Iedereen doet het en zeker oliebedrijven. Van goudmijnen wordt op de beurs wel eens gezegd dat het een gat in de grond is met een leugenaar er boven. Van oliebronnen kan je dan stellen dat het gaten in de grond zijn met een corrupte dictator of regime er boven. Er is alleen één dikke, vette maar.

Zoals we bij topsport weten dat doping schering en inslag is, maar we net doen alsof we gek zijn, zo weten we dus ook dat enveloppen bij de bagage hoort bij bedrijven die in den verre zaken doen. Je moet je alleen niet laten betrappen en dat is mogelijk ook de doodzonde die Shell heeft begaan.                

Niet slim Shell-top? Als er net een justitie-inval is geweest, kan je toch bedenken dat je telefoon en je mails worden getapt...? Wordt vervolgd. Vooralsnog is de enige last voor Shell dat er jarenlang extra middelen uit de cashflow naar advocaten gaan. Bij zulke zaken zijn dat altijd winnaars. 


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Arend Jan Kamp

Auteur:

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Gerelateerd

Reacties

7 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 7 ffff 11 april 2017 13:12
    Arend Jan,

    Al vaker in de KK van IEX gepost: Er bestaat niet één AEX-bedrijf, CAC-40 bedrijf, Bel 20 bedrijf, DAX 30 bedrijf waar geen beschuldigingen, geen processen tegen lopen......
    Op zich geeft dit feit dus aan, dat er blijkbaar voor grote bedrijven niet te runnen valt zonder akkefietjes, fraudes, manipulaties.
    Hoort er gewoon bij.

    Peter
  2. Falcone 11 april 2017 13:43
    Het onderzoek in Italië is al bijna een half jaar bekend. Een paar maanden geleden ook in Nederland. Oude koek dus, actiegroepen met politieke en beursbelangen kloppen het steeds weer op. Ook wij,zoals RTLZ kloppen het weer op. Natuurlijk weer als commentator, Hans de Geus. Allerlei valse insinuaties. Die man snapte iets van olie,oliehandel en gas.
    Riep toen de olieprijs ca.30 was dat hij geen enkele reden zag,d nat oil hoger ging. Nu ruim het dubbele. Hans lijkt een soort kruising tussen een verneukt haasje en een agressieve pitbull.
    Toch blijft zo iemand maar modder gooien, nu a weer naar SHELL. Geloof die leugenaars maar niet.
    IK blijf in Shell en heb weer call opties bijgekocht.
  3. [verwijderd] 11 april 2017 21:33
    Wat een gelatenheid. Iedereen accepteert dit dus blijkbaar omdat je anders geen zaken zou kunnen doen in zulke landen. Wat mij betreft doe je daar dan dus niet aan mee, punt.
    Niemand die vindt dat dit niet kan? Het was voor Shell gewoon een keuze bij het aangaan van de concessie: wil ik olie winnen in Nigeria en betaal ik smeergeld? Of laat ik dit project schieten?

    @AJ: juristen kunnen wellicht inschatten welke gradatie van corruptie het hier betreft, maar een oordeel over corruptie kunnen wij allen vellen. Iets met "de maatschappij dat ben jij" en zo.
  4. Milkakoe 11 april 2017 23:46
    Wat een opgeklopt verhaal zeg. Het uiteindelijke resultaat is peanuts voor een bedrijf als Shell. De vergelijking met sbm offshore staat financieel in geen enkele verhouding.
    Jammer voor de bevolking van Afrika dat de leiders alleen in eigen belang denken en niet handelen in het belang daarvan. Als dat niet verandert, is het wachten op het volgende bericht. Groet allen
7 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.