Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Geweld(dad)ig rendement

Geweld(dad)ig rendement

 

Veel is het niet, maar wie dat wil mag de daling vandaag aan het Amerikaanse wapengekletter van vannacht toeschrijven. Als u helemaal uitzoomt, vindt u echter zelfs WOI en WOII niet in de grafieken terug. Als de kanonnen bulderen, moet u aandelen kopen, luidt een beurswijsheid, schreef ik voorbeurs.

Cynisch, ironisch, humor, dramatisch, wreed, hypocriet of wat dan ook. Het is aan u. Geen beleggerscategorie die zo wordt verketterd als wapenaandelen. Tegelijkertijd zijn ze niet aan te slepen... Hetzelfde geldt voor het grote Britse BAE Systems en Franse Thales, dikke outperformance versus benchmarks.

De laatste is ook eigenaar van Holland Signaal. Alleen het Duitse Rheinmetall blijft achter bij de DAX. Beruchtste naam (Thyssen)Krupp is gelukkig geen pure play meer. Kijk wat er allemaal is op deze planeet, maar de meeste zijn niet beursgenoteerd. Zelfs dé Russische tankbouwer Uralvagonzavod niet.

Goed, ik wist dat die koersen hard gingen, maar zó hard? Dit is zonder herbelegd dividend, want dan gaat het nog veel sneller. Uiteraard krijgt u al deze aandelen automatisch mee in uw indexfondsen en -trackers. Er zijn ook huizen en fondsen die hier prinipieel niet in beleggen. U kunt zelf selecteren.

 

 

Wapenwedloop

Now for something completely different: hoe zou het westen reageren als Duitsland een nieuw, groot en belangrijk oorlogsschip Bismarck of Tirpitz zou dopen? De Atlantische Oceaan zou te klein zijn, denk ik. Toch is dat wat een oceaan verderop aan de hand is en wat mede al deze aandelen drijft.

Met name in Azië is een enorme wapenwedloop gaande. Enerzijds is er het bijna letterlijke, ongeleide projectiel Noord-Korea, maar het is vooral het zowel in kwalitatief en kwantitatief snel expanderende China dat iedereen in die regio de zenuwen bezorgt. U kent het gedoe rond die eilandjes in...

 

 

Eén zo´n toestel op zo´n eilandje is natuurlijk een politieke boodschap. U ziet die datum en wellicht is dit een reactie op een zeker nieuw Japans oorloggschip. Bij de weg, ook de VS, VK, India en China bouwen nieuwe, extreem kostbare vliegdekschepen en niet van die kleintjes ook. 

 

 

Tja, wie zeg vijftien jaar geleden wapenwedloop als beleggingsthema had gekozen en bijvoorbeeld niet duurzame energie (dat is een drama) had aardig wat outperformance gemaakt. Dat is natuurlijk aanzienlijk salonfähiger, maar helaas zijn de beurzen en markten wat dat betreft volkomen amoreel. 

De Midway rally: 1942 tot... nu?

Nu komt het, die Kaga lijkt sprekend op haar naamgenoot uit WOII. Dat was een van de zes grote carriers waarmee Japan op 7 december 1941 Pearl Harbor aanviel en in een half jaar de halve Pacific veroverde. Zoals wij in Europa de Bismarck kennen, zo kennen Amerika en Azië de Kaga en Akagi

Kortom, dit is het meest luide en duidelijke signaal van Japan sinds WOII dat ze tot het uiterste gaat áls. Met die Japanse vliegdekschepen komen we weer - ja, echt - bij de beurs uit. U mag zelf bepalen hoeveel toeval het is, of magische, voorspellende waarde van de beurs. Dit zijn in elk geval de feiten.

Klik voor groot, hier ziet u de Dow Jones tussen 1929 en 1957.

 

 

Even kort:

 • Bullmarket tot 1929
 • Bearmarket der bearmarkets 1929-1932 (-89%)
 • Bullmarket 1932-1937
 • Bearmarket 1937-1942
 • Bullmarket 1942 tot... zeg het maar :-)

Inzoomen, want dit fascineert mij eindeloos. U ziet het, compleet non-volume in die eindeloze bearmarket van 1937 of 1938 en de eerste oorlogsjaren. Op 28 april 1942 was de bodem met een laatste tik onder 100. Toeval? Ruim een maand later vernietigde de US Navy de Japanse vloot bij Midway.

Onder meer die Kaga verdween naar de bodem van de zee. Het bleek achteraf hét grote keerpunt in WOII én de Dow Jones heeft nooit meer onder 100 gestaan. Wil de gelukkige koper op 92,69 op 28 april 1942 of nazaat zich hieronder in de comments melden? We zijn benieuwd naar uw verhaal :-) 

 

 

Hé, rente naar nul

De grafiek pik ik van dit blog, dat hierover schrijft:

The Dow hit 92.69, its lowest level since 1934, on April 28, 1942. Then the market turned. There seems to have been no single event that triggered it. It was, perhaps, the realization among investors that the U.S. was fully mobilizing for war and would eventually win.

Nu komt het, LOL :-)

The Federal Reserve dropped interest rates to nearly zero.

Niks nieuws dus onder de zon dus deze jaren, want ook ook toen ging de Amerikaanse (oorlogs)begroting volledig on-steroids. Ze sprong er aardig weer uit overigens. Zo ziet u dat het denk ik als belegger handig is om historische kennis te hebben. Om Frank Zappa heel vrij te citeren:

History doesn't repeat itself. It only smells funny.

Om dit blog af te sluiten waarmee ik begon: wapenaandelen zijn fantastische langetermijnbeleggingen, want de mensheid hakte, hakt en blijft elkaar de koppen inhakken. Het is aan uw ethiek en moraal om te bepalen of u daar aan wilt verdienen. Gelet op outperformance loopt dat marktbreed wel los. 


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. Kamp belegt iedere maand vooral voor zijn pensioen uitsluitend in beleggingsfondsen. Klik hier voor zijn actuele posities. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

 1. 08 feb Slotcall: tranen Adyen en vreugde ABN vertellen hele Damrak-verhaal 6
 2. 08 feb We worden rijk! Lange leve AI en de beleggingsfantasie
 3. 08 feb Het barst van de fantasie voorbeurs 2

Gerelateerd

Reacties

6 Posts
| Omlaag ↓
 1. [verwijderd] 7 april 2017 15:53
  ....zonder een goede verzekering, is geen hypotheek garant! Dusssss met andere woorden, om je vrijheid en bewegingsruimte te behouden, is een goede defensie noodzakelijk. Al helemaal als 7 miljard mensen min of meer hetzelfde (economisch) willen bereiken.

  In dit deel van de wereld wordt er nogal te pacifistisch gedacht, want onherroepelijk leidt tot ernstige ongelukken.
6 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links