Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Let op de onderkant

Luidt de versteiling de start van een AEX-correctie in?

Opnieuw wist de AEX gisteren zijn jaartop verder te verhogen. De teller staat nu op 516,10. Hiermee werd alweer bijna de volgende weerstandszone van 519 tot 521 bereikt. Ook de zeer steil stijgende kortetermijntrends bleven intact. We moeten daarbij echter wel scherp de onderkant in de gaten houden.

De laatste keer dat de onderkant van de sinds februari vorig jaar stijgende middellangetermijntrend werd getest, was in december. Destijds werd tijdens een kleine correctieve beweging een bodem bij 445,65 op de borden gezet. Dit was het vierde raakpunt langs deze opgaande bodemlijn.

De overige raakpunten liggen bij het startpunt van 378,50 (in februari 2016), de 410 in juni en bij 437,50 in december. Vanaf de decemberbodem bij 445,65 werd een nieuwe opgaande kortetermijntrend gestart waarna de bovenkant van het grotere trendkanaal aan het einde van december werd bereikt bij 485.

Hiermee werd ook precies de bovenkant van mijn eindejaarsverwachting bereikt. Het is duidelijk te zien dat de euforie in de markt tot grote hoogte is gestegen. Veel beleggers verwachten geen correctie meer. Ook verschijnen er steeds meer langetermijnanalyses met in sommige gevallen enorm hoge koersdoelen.

Daggrafiek AEX
Daggrafiek AEX Index
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Valse signalen

In mijn opinie zal de AEX dit jaar kunnen oplopen naar de top van 2007, bij 564. Mijn eerdere verwachting van begin dit jaar is echter niet uitgekomen. Een correctieve beweging in de eerste twee maanden van dit jaar voordat de 510 getest en gebroken zou worden.

Ik had al vanaf een aanzienlijk lager niveau de start van een correctie verwacht. Er werden hier geregeld startsignalen voor gegeven, maar dit bleken telkens valse signalen te zijn. Het bekendste signaal was de neerwaartse doorbraak van de 480,40, destijds de onderkant van een smalle consolidatiefase.

De index hief dit neerwaartse vervolgsignaal binnen twee dagen weer op en deze beweging zorgde uiteindelijk voor de vorming van een hogere kortetermijnbodem bij 476,70. Hiermee was een nieuwe steile opgaande bodemlijn ontstaan, langs de bodems van 445,65 en 476,70.

Nog steiler

Momenteel is deze opgaande bodemlijn te vinden bij 499,80. Een neerwaartse doorbraak hiervan is noodzakelijk om de eerste correctie van dit jaar op te starten.

Een correctie die uiteindelijk moet zorgen voor de vorming van een hogere middellangetermijnbodem en als springplank moet dienen voor een verdere ophoging van de jaartoppen in de loop van het eerste half jaar.

De genoemde bodemlijn is al zeer steil, maar in de afgelopen weken is de AEX ook verder gaan versteilen. Vanaf eind februari is een steile zeerkortetermijntrend ontstaan die nog steeds intact is en ervoor zorgde dat de AEX door de 510,50-top brak.

Stijgende wig

Wel heeft dit trendkanaal de contouren van een stijgende wig. De bovenkant ligt momenteel bij 518,50. De onderkant werd al meerdere keren getest en ligt nu bij 512,50. Een doorbraak en slot onder deze bodemlijn zou een eerste verzwakking betekenen in de huidige blow off-beweging.

Dit soort versteilingen zien we vaak aan het einde van een krachtige opgaande kortetermijnbeweging. Opvallend was verder dat de AEX gisteren opende met een openingsgap die in de loop van de dag weer werd gesloten. Uiteindelijk werd ook een nieuw toppatroon gevormd, een hanging man.

Toch moet de genoemde stijgende bodemlijn gebroken worden om meer neerwaartse druk te kunnen opstarten. Daaronder liggen:

 • de bekende 510,50
 • de meest recente bodem bij 508,70

Deze laatste bodem moet neerwaarts worden gebroken als bevestiging dat een top voor de komende tijd gezet kan zijn. Zolang deze bewegingen niet plaatsvinden, blijft meer opwaartse druk mogelijk richting de zone 519 tot 521.

Daggrafiek S&P 500
Daggrafiek S&P 500 Index
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Lagere toppen

Enkele andere Europese indices als de DAX en de Stoxx Europe 600 wisten gisteren hun jaartop ook verder te verhogen. Een kanttekening hierbij is dat de doorbraak beperkt bleef aan het einde van de handelsdag en nog niet structureel is.

De DAX sloot zelfs weer onder zijn vorige jaartop. Ook bleven de grotere stijgende wigpatronen intact. Ook hier kan het dus een laatste beweging betreffen in het grotere middellangetermijnplaatje. Deze indices hebben minder neerwaartse bewegingsruimte voordat een verdere verslechtering optreedt.

De S&P 500 blijft verder consolideren op een hoog niveau maar wist in de afgelopen twee weken zijn eerdere jaartop niet meer te verhogen en lijkt juist een lagere top te vormen. Ook hier ligt de te breken stijgende bodemlijn dichtbij als signaal dat een correctieve beweging kan worden opgestart.

Negatieve divergentie

De technische indicatoren beweging nog steeds boven de stijgende kortetermijnbodemlijn. Maar ook hier zien we de contouren van een stijgende wig en is in het langere beeld nog steeds sprake van negatieve divergentie. Dit zien we ook in de VIX.

De afstand tot aan het 200-daags gemiddelde blijft in veel indices ook rond de 10% liggen, een risicosignaal. Maar we moeten wachten op signalen vanuit de grafiek zelf onder de stijgende bodemlijnen voordat het signaal optreedt dat de correctie wordt opgestart.

Deze correctie kan dan weleens forser uitpakken dan menigeen verwacht. 


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

 1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
 2. jun '17 TA: Bedankt! 411
 3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

294 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 15 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. [verwijderd] 17 maart 2017 09:19
  De uitstaande shorts op verschillende indices is in geen tijden zo laag geweest... kortom alles en iedereen zit en wil long... nou dan weten we het wel. ik zeg overigens niet dat het af moet storten en nu moet zakken. Want het kan inderdaad nog veel hoger, sentiment is en blijft opperbest... TA is nu even 20%
 2. [verwijderd] 17 maart 2017 09:34
  quote:

  Alex XNL schreef op 17 maart 2017 08:55:

  www.telegraaf.nl/dft/goeroes/roycetos...

  Ik plaats hier de link ook nog even, gewoon omdat het zo'n mooi stukje is.
  In eerste instantie richting de toppen van 2007 rond 563,98, vervolgens naar het all–time-high uit 2000 rond 703, maar ons ultieme koersdoel ligt rond 1000. Vanaf de huidige niveaus kan de AEX dus verdubbelen.

  Heerlijk al die koersdoelen!! Sla je slag.
 3. [verwijderd] 17 maart 2017 09:43
  quote:

  MickBe schreef op 17 maart 2017 09:34:

  [...]

  In eerste instantie richting de toppen van 2007 rond 563,98, vervolgens naar het all–time-high uit 2000 rond 703, maar ons ultieme koersdoel ligt rond 1000. Vanaf de huidige niveaus kan de AEX dus verdubbelen.

  Heerlijk al die koersdoelen!! Sla je slag.
  Is teletubbies je favoriete programma?
 4. [verwijderd] 17 maart 2017 09:53
  quote:

  simi500 schreef op 17 maart 2017 09:36:

  Een correctie die maar niet wil komen.Beurzen zijn door centrale bankiers kapot gemanipuleerd.Beurzen weten niet meer waar het noorden is.
  Centrale banken en overheden hebben een 1929 scenario afgewend. Als jij dat manipulatie wil noemen. Ik vind het best :)

  De uitspraak don't fight the Fed (en ECB) is er niet voor niets.
 5. OllyNL 17 maart 2017 10:01
  quote:

  Alex XNL schreef op 17 maart 2017 09:27:

  Olly de gasboot is volledig verkocht :).

  4261 V BW LPG Ltd geheel uitgevoerd NOK 46,25 NOK 46,25 16-03-2017

  Netjes gedaan Alex, congrats! BMW ook een mooie rit mee gemaakt neem ik aan. Ik ben na het AMG geweld binnenkort op zoek naar wat nieuws. Qualcomm doet ook niet veel meer, dus die gaan er wellicht ook uit. MU cijfers volgende week ergens, zal weer lekker gaan knallen.

  Wel lastig om nu nog een koopje te vinden. Jij nog wat gouden tips? ;)
 6. [verwijderd] 17 maart 2017 10:02
  quote:

  MDJ_0 schreef op 17 maart 2017 09:19:

  De uitstaande shorts op verschillende indices is in geen tijden zo laag geweest... kortom alles en iedereen zit en wil long... nou dan weten we het wel. ik zeg overigens niet dat het af moet storten en nu moet zakken. Want het kan inderdaad nog veel hoger, sentiment is en blijft opperbest... TA is nu even 20%
  Goedemorgen, bron, bewijs of WTA?
294 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 15 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links