Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Slimme mensen, dom beleid

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Marcel Tak

Marcel Tak is dé special product-specialist van IEX en IEXProfs, maar schrijft ook graag over rente, obligatiemarkt en toezicht als hij zich daartoe geroepen voelt. "De financiële sector is in belangrijke mate bezig met het verplaatsen van lucht. De werkelijke toegevoegd waarde is beperkt. In mijn columns wil ik r...

Meer over Marcel Tak

Recente artikelen van Marcel Tak

  1. dec '21 Van pindakaas tot bitcoin 10
  2. jul '21 AFM: Meer verbiedend dan bindend 1
  3. jan '21 Turbo: hoge hefboom in de ban? 41

Reacties

18 Posts
| Omlaag ↓
  1. Met Effekt 30 november 2016 15:29
    De ECB jongens zijn niet heel anders dan de Wall Street boys. Beiden handelen met andermans geld, als het mis gaat is het niet hun probleem.

    Als je intelligent én slim bent dan geef je fouten toe. Het beleid van de ECB lijkt niet te werken, waarom dan toch doorgaan?

    Disclaimer: ik ben een belegger die veel geld heeft verdiend aan het ECB beleid. Toch vind ik dat geen goed beleid omdat het veel sociale onrust (bv. in NL het pensioen "tekort") en armoede creëert onder niet beleggers.
  2. [verwijderd] 30 november 2016 16:59
    Het probleem van die slimme koppen bij de ECB en elders is dat er een domme regering boven zit, die ze een bepaalde kant op duwt. Als er bedrijven failliet gaan omdat ze absurde leningen mochten afsluiten, krijgt de ECB dat op haar bordje, terwijl de regels toch echt niet uit die hoek komen. Idem voor overheden. Het is niet voor niets dat Draghi en co pleiten voor beter bezuinigingsbeleid van overheden.
  3. [verwijderd] 30 november 2016 19:05
    Degelijke column, zoals we van Marcel Tak gewend zijn.
    De vraag die mij tijdens het bekijken van de uitzending van Tegenlicht en het lezen van deze column steeds bezig hield was: waarom stelt niemand de vraag hoe al dat ''monopolie geld' ooit weer opgedweild moet gaan worden.
    Marcel gaf, wellicht onbedoeld al een voorzetje: als de rente 0.5% stijgt kost dat de ECB, lees: de belastingbetaler, 56 miljard euro.
    Doelstelling van de ECB is een inflatie van 2% en daarbij hoort historisch gezien een rente van pakweg 5%.
    Daarmee verdampt de gehele waarde van de tot maart 2017 opgekochte obligatieportefeuille. Verliezers zijn de belastingbetalers, winnaars de vermogensbeheerders, hedgefunds, banken en andere grote beleggers.
    Ook het internationale bedrijfsleven profiteert dubbel.
    De lage rente heeft, met name in de VS, gezorgd voor een enorme koersstijging. Uit pure gekkigheid wisten de multinationals uiteindelijk niets beters te doen met de cash die daaruit voortkwam dan de inkoop van eigen aandelen.
    Bij een stijgende rente gaat het weer interessant worden om nieuwe aandelen uit te geven. Op termijn is dit weer goed voor de koers. Dubbel cashen dus.
    In dit licht bezien had Ann Pettifor weer niet helemaal ongelijk: de economische groei heeft wel degelijk,indirect, de toenemende ongelijkheid in de samenleving bevorderd. Niet alleen in Europa of de VS, maar wereldwijd.
    Want alle Centrale banken hebben aan dit spelletje mee gedaan, of ze nou wilden of niet.
    Daar in schiet de analyse van Marcel Tak m.i. dan ook te kort.
    Had de ECB nog, wellicht heimelijk, het voorkómen van een faillissement van zuid-europa op het oog, dat kan toch moeilijk de doelstelling van de Centrale Banken van de VS, Japan, China enz enz zijn geweest.
    Het was wereldwijd haasje over of met kerst in de pan belanden.
    Grootste verliezers van deze stoelendans, althans in Nederland zijn natuurlijk de gepensioneerden. Die werden sinds 2007 getrakteerd op het ontbreken van een infatiecorrecte aan de ene kant en aan de andere kant belastingverhogingen in combinatie met bezuinigingen en huur stijgingen.
    Die laatste groep, de huurders, gepensioneerden zonder vermogen, is pas echt de pineut.
    In de ogen van deze liberale regering zijn ze rijp voor de pluk. Immers, niet-werkend, tja eigen schuld dikke bult, had je maar werkend moeten zijn, ja maar gepensioneerden KUNNEN niet eens meer werken, nou ja, babyboomers zijn al rijk genoeg, lang niet allemaal?, ja uitzonderingen heb je altijd en dan had je maar beter je best moeten doen. Kortom, linksom of rechtsom, eigen schuld dikke bult.
    Rest de vraag, op dit forum, maar ook uitdrukkelijk aan Marcel Tak. Heeft iemand enig idee hoe en wanneer al dit monopoliegeld ooit weer eens opgedweild gaat worden. Heeft de ECB of de Fed daar ooit iets over los gelaten. Als het al zo extreem moeilijk is voor Janet Yellen om de rente een heel klein ietsepietsie te verhogen, hoe gaan ze dan ooit al die, zwaar in waarde gedaalde obligaties überhaupt weer van de hand doen?

  4. [verwijderd] 30 november 2016 20:41
    Duidelijke column! Opnieuw met plezier je heldere uiteenzetting gelezen.
    In feite wordt de volgend bubbel op deze wijze gecreëerd. De vraag is waar die ontstaat, wanneer deze ploft en hoe groot de gevolgen zijn. Maar dit monetair experiment zal op enig moment eindigen, net zoals we er zeker van kunnen zijn dat de volgende crisis een keer gaat komen.

    Overigens behoor je met deze column ook daadwerkelijk tot de hoog intelligente mensen. Dat bewijst je portefeuille op IEX ;-)
    Of dat nu een mooi compliment is weet ik niet, maar het is slecht voor je beleggingsportefeuille ;-)
  5. [verwijderd] 30 november 2016 20:42
    @ j.deredder:

    De ECB kan hier m.i. nooit verlies draaien:
    Staatsobligaties worden uiteindelijk tegen nominale waarde afgelost door de staat. Dan is de balans weer schoon en fictieve geld weer terug.
    De ECB vangt tijdens bezit van de staatsobligaties de verschuldigde rente.
    De overheden hebben hier ook voordeel: de rente wordt naar beneden gedrukt door kunstmatige vraag.
    Dit kunstje gaat m.i. alleen fout indien de overheden niet kunnen terugbetalen.
    Niet ongebreideld geld uitgeven dus, ondanks aantrekkelijke rente.
    De schuldenberg moet naar beneden.
    Door de onbalans in Europa gaat dit echter niet iedere overheid lukken, dus is er even nog geen exit-strategie...

    Ondertussen worden de banken steeds rijker en hebben we er daardoor nog een probleem bij (financieel geld wordt steeds machtiger t.o.v. industrieel geld).
  6. [verwijderd] 30 november 2016 21:36
    quote:

    Up2020 schreef op 30 november 2016 20:03:

    Problemen worden niet opgelost, maar worden verschoven. Het geld komt op de verkeerde plaats en er zijn bankiers die door de acties van de ECB enorm veel geld verdienen. Nu hangt de schuld bij alle burgers en hoopt de ECB dat schulden tegen elkaar worden weggestreept.
    Zoals ik eens leerde van een filosoof: als een probleem een oplossing heeft was het geen probleem. De toekomst zal leren hoe alles kan uitpakken.
  7. [verwijderd] 30 november 2016 21:48
    Lezenswaardig artikel. 'De markt' is een abstract begrip. Als dhr. Rutte weer premier wordt is dat ook onder marktwerking te vangen. Je hebt gelijk met aanmerkingen op dame Pettifor. Zij had gewoon een één-dimensionale bril opgezet. Overigens die miljarden verliezen van de ECB hoeft niet erg te zijn want men kan ook teveel geld hebben waardoor een keer groot verlies lijden wat lucht geeft. P.S. Soms duurt het lang eer men iets vindt op een gerezen complex probleem, denk maar aan de rotondes. Het klooien met geld zal wel blijven bestaan want een leuk speeltje, beetje wiskunde, beetje gokken, tegenpartij om de tuin leiden etc.
  8. HJ deTuinman 30 november 2016 22:31
    quote:

    korbe007 schreef op 30 november 2016 21:36:

    [...]Zoals ik eens leerde van een filosoof: als een probleem een oplossing heeft was het geen probleem. De toekomst zal leren hoe alles kan uitpakken.
    En dat probleem was toch "vraaguitval van/door consumenten"? Hoe los je dat op met honderdduizend miljard dat naar de beurzen stroomt, terwijl de overheid zich een slag in de rondte bezuinigt en de prijs bij diezelfde consument neerlegt?

    Die consument wordt bang, gaat sparen/aflossen en nog minder besteden.. Ik zou als bedrijf ook niet grootscheeps investeren, ook al is de rente 0,00 want zonder afzetmogelijkheden heeft geen enkele investering zin. Dan gaan bedrijven ook hun winst op peil houden door te bezuinigen, dure leningen aflossen of omzetten naar goedkopere en wanneer het kan, eigen aandelen inkopen.

    Centrale banken werken marktverstorend, waardoor beurskoersen voor beleggers geen betrouwbaar beeld meer vormen. Die koersen zijn geen indicatie meer voor verwachte toekomstige (economische) ontwikkelingen, maar bestaan inmiddels voor een groot gedeelte uit "gebakken lucht".
  9. Huppeldepepup 1 december 2016 08:34
    Gemakshalve wordt er van uit gegaan dat hoge opleiding ook hoge intelligentie betekent. Ik zie om mij heen dat dit zeker niet altijd opgaat. Met name in de economische hoek zit een hoop aangeleerde wijsheid. Toepassen van formules en rekenregels zonder zich af te vragen of deze wel altijd opgaan, of zelfs juist zijn.
    De grootste veranderingen zijn bereikt door mensen die twijfelden aan de juistheid van alles wat aangeleerd werd en die het lef hadden contrair te denken.
  10. [verwijderd] 1 december 2016 08:52
    Persoonlijk vond ik de uitzending van geldschepping uiterst slecht. Niets nieuws werd er vertelt, in de uitzending alleen al 100 keer herhaaldelijk op het drukken van het geld. 1 Stukje met die trader die toegaf dat hij geld verdient met al dat ECB geldschepping(dat was ook al bekend), maar verder niets. Waarom luistert iedereen maar naar het verhaaltje ipv te kijken wat men doet en gewoon alle opties naloopt wat men eigen nastreeft.
    Combineer dit met feiten die iedereen weet...en je krijgt een heel ander plaatje.
  11. forum rang 5 theo1 1 december 2016 11:54
    WiMos heeft gelijk: de ECB houdt die obligaties vast tot maturiteit en dan worden ze voor 100% afgelost. Tussentijdse koersverschillen zijn dan betekenisloos. Dat gaat natuurlijk fout bij een bankroet, of grote schuldsanering. Dan moet je het verlies wel nemen.

    In theorie geeft de kunstmatig lage rente landen met te hoge schulden (Griekenland, Italië, Frankrijk) de kans om orde op zaken te stellen. Helaas is dat niet hoe overheden werken. Er gebeurt dan ook bitter weinig in die richting.

    Misschien komen al die intelligente types wel met een nieuw, wild experiment. Ze kopen gewoon de hele Griekse staatsschuld op en schrijven die vervolgens domweg af. Gewoon, doorscheuren dat papier. Kunnen de Grieken weer met een schone lei verder. Moet de ECB wel een keer een megaverlies rapporteren, maar so what? Zijn al die IEX forumleden die altijd lopen te klagen over bergen monopoliegeld ook weer tevreden, want dat is dan ook meteen in één klap weer verdwenen.
  12. forum rang 5 theo1 1 december 2016 12:00
    @Mr_expat: ik heb de uitzending niet gezien, maar ik begrijp wat je bedoelt. Bancaire geldschepping (zeker bij centrale banken) is een nogal abstract concept. Het heeft mij ook wel een tijdje gekost voordat ik het echt doorhad vroeger op school. En het "voelt" gewoon niet goed. Het is contra-intuïtief.

    Daar kan je gemakkelijk op scoren met plaatjes van drukpersen die bankbiljetten produceren en slimme beursjongens die daar dan weer van profiteren terwijl de gewone man geen stuiver krijgt van de spaarbank. En iemand van de SP die hard gaat roepen dat dat helemaal verkeerd is. Dat is de luie en gemakzuchtige weg. Proberen een moeilijk en abstract concept inzichtelijk te maken is veel moeilijker en er is lastig bewegend beeld bij te maken.
  13. 8ball 1 december 2016 14:29
    @j.deredder: dit monopolygeld hoeft niet opgedweild te worden, vroeg of laat hebben de centrale banken in alle met schuld beladen landen het merendeel van die overheidsschuld in handen en worden die schulden in een gecoördineerde actie tussen de betreffende overheden en hun centrale banken eenvoudigweg kwijtgescholden (de grote reset), daarna kunnen die overheden weer opnieuw beginnen met schuld opbouwen, probleem opgelost met een druk op de knop, dat is het mooie van fiat geld. Enige gevaar is vertrouwen in die fiat valuta, met een gecoördineerde actie tussen ECB, FED, BoE en Japan (allemaal landen of regio's met grote overheidsschulden en hetzelfde doel) en een flinke voorraad goud in de kluis van die centrale banken zal men dat proberen in te dammen.
  14. [verwijderd] 1 december 2016 19:37
    quote:

    theo1 schreef op 1 december 2016 11:54:

    ...

    Misschien komen al die intelligente types wel met een nieuw, wild experiment. Ze kopen gewoon de hele Griekse staatsschuld op en schrijven die vervolgens domweg af. Gewoon, doorscheuren dat papier. Kunnen de Grieken weer met een schone lei verder. Moet de ECB wel een keer een megaverlies rapporteren, maar so what? Zijn al die IEX forumleden die altijd lopen te klagen over bergen monopoliegeld ook weer tevreden, want dat is dan ook meteen in één klap weer verdwenen.
    Of laten ze de beter functionerende landen een stuk daarvan betalen, dan heffen ze gelijk een stuk van de onbalans tussen de landen recht (teveel aan + naar de - ).

    O wacht, dat hebben ze al gedaan.

    Probleem is wel dat het verschil in functioneren van de landen onoplosbaar is.
    Volgens mij heeft Marcel Tak dus wel degelijk gelijk wat betreft de relatie tussen intelligentie en beleggingsbeslissingen, alleen dan precies andersom:

    beleggen : + (winst op fictief geld door rente inkomsten)
    intelligentie: - (welke gek heeft het Europa van nu toegelaten?)

  15. kls 2 december 2016 14:16
    Marcel Tak schreef:

    Het tegendeel is waar. In een goed functionerende markt zijn de individuele spelers juist machteloos. Alleen partijen die toegevoegde waarde creëren voor de consument kunnen overleven. Als bedrijven misbruik maken van hun positie en hun activiteiten nadelig voor de maatschappij zijn, geeft dat juist aan dat de markt niet goed functioneert.

    Ik onderschrijf de stelling dat, in een vrije markt, alleen partijen die iets aan waarde toevoegen overleven. Ik ben hier alleen niet in alle gevallen zo blij mee. Waarde toevoegen moeten we uitleggen als hoeveel waar krijg ik voor m'n geld. De verhouding tussen deze twee kunnen we verhogen door de prijs te verlagen en/of de "hoeveelheid" product (bijv hogere kwaliteit, groter product, extra functionaliteit. etc) te vergroten. De "hoeveelheid" product vergroten is een mooi iets. De marktontwikkeling om de prijs te willen verlagen kent ook een paar positieve elementen (bijv. beloning van efficiency)maar kent ook zeker negatieve kanten. Regulering stelt ons in staat om een aantal zaken te beschermen die onder de druk van de markt zouden bezwijken. Denk hierbij aan uitputting van de aarde, milieuvervuiling, arbeidsomstandigheden, etc. Kortom bescherming van het inmateriële. Wellicht durft iemand de stelling nog aan dat de marktregels er op termijn ook voorzorgen dat de wal hier het schip keert maar de schade die dat dan al heeft aangericht aanschouw ik liever niet.
18 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links