Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Pestgedrag HFT-ers op beurs?

Pestgedrag HFT-ers op beurs?

Over HFT is al veel gezegd en geschreven. Soms terecht,  soms onterecht, en niet altijd even gefundeerd. Dat komt ook doordat de HFT-ers zelf liever niet deelnemen aan de discussie.

Via Twitter uitte Eduard van Pagee zijn ongenoegen over de handelswijze van vermeende HFT-ers. Onderstaande tweetreeks toont aan dat, telkens als Eduard een biedorder inlegt, zijn bieding automatisch wordt verbeterd. Tot grote frustratie van Eduard natuurlijk, die op deze manier zijn gewenste aandelen niet gaat binnenkrijgen.

 Lees mee met de avonturen van @EduardPagee in het biotechnologiefonds Curetis: 

 

 

Het verhaal van Eduard even achter elkaar geschreven:

"Doordat er weinig handel is in het aandeel Curetis kun je eindelijk met je ogen zien wat HFT-ers doen. Je ziet telkens kleine orders van 10-15 aandelen Curetis die in het order boek staan.

Bijvoorbeeld van middag eentje op 6,655 euro (12 aandelen). Vervolgens plaatste ik een order op 6,656. En wat gebeurde er tot mijn verbazing... Er kwam direct een order van 12 aandelen bij op 6,657 en de order van 6,656 was direct geannuleerd nadat ik mijn order had ingelegd.

Ik heb dit een stuk of 4 keer gedaan. De kleine order van 10-15 aandelen verdween en verscheen direct opnieuw 0,001 euro hoger dan mijn order." 

Vervelende HFT-ers

HFT krijgt de schuld, want Eduard gaat ervan uit dat alleen een HFT-handelaar zo snel kan reageren (automatisch) op een wijziging in het orderboek.

Duimen, het is van alle tijden. En hoewel frustrerend voor degene die vooraan in het orderboek ligt, als iemand meer wil betalen, is dat in principe een goede zaak.

De spread tussen bied en laat verkleint, dus er is sprake van een betere prijsvorming. Dit soort gedrag ontstaat vaak in de kleinere aandelen, met een ruime spread tussen bied- en laatprijzen.

Vaak denk je dan als kleine belegger, die die aandelen wil hebben: ik ga aan de biedkant net voor de huidige bieding liggen, dan krijg ik ze mooi binnen als iemand er vanaf wil. maar HFT steekt daar dus een stokje voor. 

Vroeger was alles beter

Ik kan mij uit mijn eigen tijd (dit speelt al zeker 10 jaar) dergelijke taferelen nog wel herinneren. Sommige handelaren raakten er zo gefrustreerd door dat ze van pure ergernis uiteindelijk maar het offer uitnamen. 

En dat was dan natuurlijk ook vaak van een HFT-er...Die gelijk hetzelfde aantal weer aan de biedzijde inlegde. Koekoek!

Er werd ook wel eens misbruik gemaakt van zo'n algoritme. Als je stukken kwijt moest in een illiquide fonds, kon je de biedkant hoger krijgen door telkens de bieding een beetje te duimen. Op het moment dat je de bieding hoog genoeg achtte verkocht je je stukken tegen die prijs. 

Een fout afgestelde computers kwam je ook wel eens tegen. Iemand uit mijn omgeving verdiende eens honderden euro's aan een verkeerd afgestelde computer in een duaal gelist (op twee beurzen genoteerd) aandeel.  

Die reageerde op elke bieding in het zusteraandeel met een grote bieding van 1000 stuks, 5 cent lager. Op het moment dat hij een order inlegde van 10 stuks in aandeel A (op bijvoorbeeld Euronext Brussel) tegen 20,50 euro, legde de HFT-er een order van 1000 stuks in op 20,45 op Euronext Amsterdam. 

Vervolgens knalde hij die order van 20,45 erin, en herhaalde je t spelletje andersom. Eerst een laatorder inleggen van 10 stuks op 20,30, waarna de HFT-er een laatorder inlegde op 20,35. Die nam hij dan uit en hij had een mooie scalp te pakken van 10 cent. 

Zo kon je je een hele dag vermaken totdat het algoritme opnieuw werd afgesteld. Dit kwam overigens sporadisch voor en alleen in zeer illiquide fondsen. 

Niet druk maken

Dat is allemaal goeddeels verleden tijd. De vraag is of je je er zo druk om moet maken. Een maandje geleden schreef ik eens een kort stukje over het andere IEX, een beurs in de Verenigde Staten die specifiek is opgericht om HFT te pesten tegen te gaan. 

Een paar reacties, van door de wolgeverfde handelaren, op dat stuk zijn veelzeggend. Ik druk ze hieronder (klik voor groot) af: 

 

 

Frustrerend

Het blijft frustrerend dat een HFT-computer steeds voor je gaat liggen. Maar, zoals u ook kunt zien aan het relaas van Eduard, hanteert hijzelf de zelfde tactiek. Ik maak me er allang niet meer druk om. Op de beurssnelweg rijden Ferrari's van de HFT naast de gewone auto's van de particuliere belegger.

De technologie heeft ervoor gezorgd dat er een mooie weg ligt. Koester de voordelen van de technologie maar blijf verder zoveel mogelijk rechts rijden. Laat je niet gek maken door de Ferrari's om je heen. In de meeste liquide aandelen en opties is de markt zo krap dat je net zo goed meteen kunt handelen.

 


Tot 1 december 2020 was Nico Inberg verbonden aan IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Inberg kan posities innemen op de financiële markten. Reacties, of vragen?Mail naar nico.inberg@iexgroup.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Nico Inberg

Nico Inberg maakte deel uit van onze Beleggersdesk: een team van 7 beleggingsexperts op het gebied van fundamentele en technische analyse. Onze fundamentele experts zijn op en top professionals met tientallen jaren ervaring in het vak. Zij bestuderen jaarverslagen, kwartaalrapportages, prospectussen, brancherapporten, de pre...

Meer over Nico Inberg

Recente artikelen van Nico Inberg

  1. nov '20 IEX Weekend: ING, Pharming, ABN en PostNL 1
  2. nov '20 BAM: Pas op de plaats
  3. nov '20 HAL: Deal or no deal?

Reacties

5 Posts
| Omlaag ↓
  1. Bonost 9 september 2016 11:03
    Je koopt de aandelen gewoon voor de prijs die je denkt dat ze waard zijn. En daarmee wil je dus winst maken. Die paar centen verschil zullen je de winsten dan niet wegnemen. Dus inderdaad kun je ook zeggen dat HFT zorgt voor een mooie spread en je in ieder geval nooit te duur uit bent.
  2. forum rang 5 theo1 9 september 2016 11:10
    Mee eens. Op de AEX en de meeste AMX aandelen kan je net zo goed gewoon bestens orderen. En anders leg je een scherpe limiet in en wacht je tot die een keer afgaat. Desnoods een week, waarom niet. Er kan altijd zomaar een keer een dipje komen.

    Korte termijn handel moet je m.i. als particulier helemaal niet willen. Je kan dat niet winnen van de profi's. Het is alsof je in een Fiatje probeert een Ferrari eruit te sprinten bij het stoplicht. Dat lukt alleen als er in de Ferrari een chauffeur zit die er niet mee om kan gaan. Die kans is heel klein als het zijn vak is.
  3. [verwijderd] 9 september 2016 12:45
    Ben ik nou gek.. HFT betekent supersnel handelen om de beste prijs op een cent of fractie van een cent te krijgen en dan binnen een 1000'ste van een seconde weer als er ergens een kans ligt en weer en weer etc. etc. Dit gebeurt dus alleen met liquide zaken, bij een of ander flutfonds waar bijna geen handel in is zal er geen HFT zijn, hier dus totaal niet van toepassing.
5 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links