Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Dividenden in de mist

Zit ik laatst op de website van de Postbank mijn bankzaken te regelen, valt mijn oog op een kleine advertentie. "Jaarlijks zicht op 7% dividend", maakt de advertentie mij lekker en dat terwijl ik net heb vastgesteld dat internetsparen tegen 2,8% niet heel erg veel zoden aan de dijk zet.

Dat klonk interessant, dus ik ben toch eens even gaan kijken. Eigenlijk raad ik iedereen die vijf minuten de tijd heeft aan om dat ook eens te doen.

Hierbij gaat het mij overigens niet zo zeer om het product zelf -die kritische beschouwing laat ik met veel plezier aan Marcel Tak over-, als wel om de financiële bijsluiter die bij het product wordt geleverd.

Als u niet bekend bent met het begrip financiële bijsluiter, troost u, dat was ik tot vóór het lezen van het Postbank-product ook niet echt. Veel valt er eigenlijk ook niet over te weten.

Snapt u het, snap ik het?
Vanaf 1 juli 2002 is het verplicht dat aanbieders van een complex financieel product een bijsluiter opstellen, waarin - en hier citeer ik de AFM - "alle eigenschappen van het product [worden] beschreven waardoor je op een eenvoudige wijze inzicht krijgt in alle kenmerken en risico's".

De bijsluiter is een verplichting die voortvloeit uit de Legiolease-misstanden uit het verleden en zou moeten leiden tot een betere vergelijkbaarheid tussen de verschillende producten die op de markt te krijgen zijn. Meer informatie is voorhanden op de AFM-site.

Maar heeft zoiets zin? Ik nodig iedereen van harte uit om zelf vast te stellen of je op basis van de bijsluiter van het dividendproduct van de Postbank inderdaad inzicht krijgt in de kenmerken en risico's. Mijn oordeel is dat dit absoluut niet het geval is.

Kenmerken: geen probleem
De kenmerken van het product, daar kom ik nog wel uit. Het fonds belegt in Europese aandelen met een hoog dividendrendement, waarbij gestreefd wordt een dividendrendement van 7% per jaar te behalen. Aangezien er momenteel weinig bedrijven een dergelijk hoog dividend op tafel leggen, wordt het uitkeringsrendement wat opgekrikt door (gedekt) calls te schrijven.

Bovendien zit er nog een vorm van bescherming in het product (gekochte puts), waardoor grote koersschommelingen, tenminste deels, worden afgedekt. Tot zover is het wel duidelijk. Als u mij echter vraagt wat voor risico's ik loop op dit product, moet ik u teleurstellen. Ik zou het echt niet weten.

In de bijsluiter valt te lezen dat ik mogelijk weinig of zelfs géén inkomsten uit dit product ga ontvangen en dat ik zelfs mijn inleg geheel of gedeeltelijk kwijt kan raken. Hoewel dit dreigend klinkt, weet ik als belegger niet beter. Opties, aandelen, obligaties, vastgoed: noem mij één beleggingscategorie waarvoor dit niet geldt.

Standaardzinnen
Sterker nog, sinds wij een onderdeel van het euro-gebied zijn geworden, geldt een dergelijke tegenvaller in extreme scenario's zelfs voor Nederlandse staatsobligaties. Om een goed inzicht te krijgen van de risico's moet ik dus niet alleen weten wat mijn potentiële verlies is (per definitie alles), maar - veel belangrijker- ook wat de káns op zo'n uitkomst is. Daarover vind ik geen woord in deze bijsluiter.

Weer even terug naar de AFM. Surfend op de website van de toezichthouder blijkt al snel dat twee zinnen over dreigende verliezen door AFM geadviseerde standaardzinnen zijn. Letterlijk overgenomen, niets toegevoegd. Het mag duidelijk zijn dat het opnemen van obligate standaardzinnen absoluut niet zal leiden tot een beter inzicht van de risico's.

Op deze manier kan ik absoluut geen verschil maken tussen het ene en het andere product. Waarschijnlijk hadden ze dat bij AFM ook door. Een ander verplicht onderdeel van de financiële bijsluiter wordt namelijk gevormd door een tabel waarin rendementen en kosten inzichtelijk worden gemaakt. Dit gebeurt op basis van drie scenario's: een pessimistisch scenario, een scenario waarbij het bruto rendement 4% bedraagt en een scenario op basis van de historische ontwikkeling.

"Als het niet zo goed gaat op de financiële markten"
Onderstaande tabel laat de uitkomst van de exercitie van het Postbank product zien, waarbij er volgens de bijsluiter van uitgegaan is dat alle dividenden worden herbelegd in het product.

Jaar
Pessimistich scenario
4% Rendement scenario
1
842
974
3
848
1.022
5
892
1.073
10
1.081
1.211
15
1.365
1.367
20
1.761
1.543
Voorbeeldwaarde van de opbrengst na verkoop bij een eenmalige inleg van 1.000 euro

Deze tabel roept bij mij meer vragen op dan nieuwe inzichten. Een paar voorbeelden:

  • Hoe is het mogelijk dat ik ondanks 4% rendement in scenario 2 na een jaar tegen een verlies van 2,6% aankijk? In de bijsluiter staat keurig vermeld wat de kosten zijn, maar dit gat wordt daar zeker niet door verklaard.

  • Hoe is het mogelijk dat ik in het pessimistische scenario na 20 jaar beter af ben dan in het 4% scenario? De bijsluiter meldt dat de "berekening is gebaseerd op door toezichthouder voorgeschreven rendementen", maar op de site van AFM zijn deze nergens te vinden. Met de toevoeging dat het pessimistische scenario betrekking heeft op een scenario waarin "het niet zo goed gaat op de financiële markten" moeten we het bij AFM doen. Zelfs een onderscheid tussen welk onderdeel van de financiële markten wordt niet bekendgemaakt

  • Wat is eigenlijk de veronderstelling over de implied volatility in al deze scenario's? Bij een zeer lage implied leveren geschreven calls vrijwel niets op, waardoor je grotere risico's moet nemen om wat extra rendement bij elkaar te schrapen. Het maakt dus nogal uit met welke implieds ik precies mag gaan rekenen van AFM. Hoe vergelijkbaar is in dit geval het verwachte rendement van dit product met een rendement in een ander product? Niet, zou ik zeggen.

  • Hetzelfde probleem geldt ten aanzien van veronderstelde winstgroei. Bij een hoge winstgroei ligt het voor de hand dat ook de absolute omvang van het dividend stijgt. Als het nou onverhoopt "niet zo goed gaat op de financiële markten" betekent dit dat je dividendrendement op een goed moment de hoofdmoot van je rendement wordt. Gaat het economisch slecht en nemen de winsten af, dan leiden dalende koersen niet zonder meer tot een hoger dividend rendement. Dat scheelt nogal een slok op een borrel.

    Zinloze oplossing
    Overigens, mocht het niet helemaal duidelijk zijn: het gaat mij hier absoluut niet om het product van de Postbank. Er staat veel additionele informatie op de website van de Postbank, inclusief een uitgebreide prospectus, dus ik kan me voorstellen dat daar wel degelijk een gooi wordt gedaan naar het inzichtelijk maken van de risico's.

    Waar ik mij hier aan stoor is de totaal zinloze 'oplossing' die AFM bedacht heeft om producten onderling vergelijkbaar te maken. Het voorbeeld geeft aan dat van vergelijkbaarheid absoluut geen sprake is. Uiteraard zal dat nooit makkelijk zijn, maar de huidige financiële bijsluiter leidt tot een scheve vergelijking en werkt verwarring alleen maar in de hand.

    Wat ik niet snap is dat al die banken en verzekeraars die de complexe producten aanbieden al jaren werken met scenarioanalyses, om zo een goed beeld te krijgen van risico en rendement. Hierbij gaat het om honderden tot soms duizenden verschillende scenario's ten aanzien van de meest uiteenlopende uitkomsten voor alle onderdelen van de financiële markten.

    Standaardtest
    Het moet toch mogelijk zijn om de complexe financiële producten aan een dergelijk standaardtest te onderwerpen, waarbij de uitkomst is dat voor elk financieel product een soort kansverdeling is op een bepaald rendement. In dat geval is het een stuk makkelijker voor een particulier (of professionele) belegger om zelf een afweging te maken voor welk risicorendement men kiest.

    Het is wellicht een investering maar het moet zeker een verbetering zijn ten opzichte van de huidige, in mijn ogen treurige, situatie.


    Klik hier om te reageren en te discussiëren

    Lukas Daalder is hoofd research van Bank Oyens & Van Eeghen in Amsterdam. Daalder heeft momenteel (al dan niet gedekte) long posities in ABN Amro, Aegon, ASML, ASMI, Crucell, Fortis, ING, Pharming, Rodamco Europe, Royal Dutch Shell, Philips, Vastned Retail en Vedior. Bovendien heeft hij posities in meerdere open-end beleggingsfondsen van onder ander de Postbank, Robeco, ABN Amro en Fidelity. Elk AEX of AMX fonds beschouwt Daalder als een potentieel interessante belegging, alles wat hij schrijft moet vanuit die optiek worden gelezen. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op daalder@iex.nl.

  • Lukas Daalder is CIO voor Robeco Investment Solutions en is sinds 2009 werkzaam bij Robeco. Hiervoor was hij werkzaam bij IMC marketmakers, Bank Oyens van Eeghen, Amstgeld en Rabobank. Hij begon zijn carrière in de beleggingssector in 1992, na afronding van zijn economische studie aan de Universiteit van Amsterdam. Hij is daarnaast bekend als vaste columnist van het Financieele Dagblad.

    Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

    Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

     

    Auteur: Lukas Daalder

    Lukas Daalder is CIO voor Robeco Investment Solutions en is sinds 2009 werkzaam bij Robeco. Hiervoor was hij werkzaam bij IMC marketmakers, Bank Oyens van Eeghen, Amstgeld en Rabobank. Hij begon zijn carrière in de beleggingssector in 1992, na afronding van zijn economische studie aan de Universiteit van Amsterdam. Hij is daa...

    Meer over Lukas Daalder

    Recente artikelen van Lukas Daalder

    1. mrt '11 Best of the week: social media 2
    2. dec '10 Vooruitblik 2011: Geen rechte lijn
    3. dec '10 Obligatiemarkt versus QE2 7

    Reacties

    Meedoen aan de discussie?

    Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

    Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

    Gesponsorde links