Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Nu weer omkeren

Sterke steun in AEX

Met een forse neerwaartse candlestick testte de AEX gisteren opnieuw de belangrijke steunzone tussen 426 en 427. En opnieuw hield deze steun stand. Hiermee wordt de steunzone steeds krachtiger.

Naar mijn mening blijft dit een markt die bezig is met een langdurige bodemformatie waarna de opwaartse weg weer kan worden ingeslagen in de komende dagen (week). De opwaartse doorbraak van de voormalige dalende toppenlijn vanaf 458 betekende het einde van de correctie van 7%.

Ook werden er al de nodige bodempatronen gevormd in de candlesticks in de afgelopen week:

  • eind vorige week een bullish engulfing
  • medio deze week een piercing line

Technische indicatoren

Dit zijn belangrijke bodempatronen als omkeersignaal. Buiten de steeds krachtiger wordende steunzone door de meervoudige tests, de omkeerpatronen en de doorbraak van de dalende toppenlijn zien we ook verbeteringen in de technische indicatoren:

  • De RSI brak al eerder door zijn dalende toppenlijn en de huidige terugval zorgt voor een terugtest van deze voormalige dalende toppenlijn. En ondanks de hertest van de steunzone in de AEX maakt de RSI ook nog geen lagere bodems.

  • De MACD was in de afgelopen dagen afgevlakt. Hier is het wachten op een positieve crossing. Deze indicator is geregeld lagging en geeft daardoor pas later een signaal. Ik acht de kans groot dat deze opwaarts crossing binnen enkele dagen kan plaatsvinden.

Daggrafiek AEX
Daggrafiek AEX
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Kleine handelsruimte

Het zeerkortetermijnbeeld is in de afgelopen dagen gedraaid van neerwaarts naar zijwaarts. Ik gaf al aan dat er momenteel een handelsruimte is ontstaan tussen de 426 en 440. De onderkant is bekend en wordt dus steeds sterker met de meervoudige tests van deze zone. De bovenkant ligt bij 438,50 tot 440.

Hier liggen de toppen van de afgelopen twee weken en de belangrijke gemiddelden:

  • het 50-daags gemiddelde ligt nu bij 440,10
  • het 200-daags is bij 438,50 te vinden

Ook de recente golden cross tussen deze gemiddelden is een belangrijk vervolgsignaal in het langetermijnbeeld. Deze crossing zagen voor het laatst in 2012. Toen volgden ze op de lange en diepe correctieve fase die in 2011 plaatsvond. Deze fase is vergelijkbaar qua diepte en tijd met de bewegingen die sinds de top van april vorig jaar (510) plaatsvonden.

De risico's

In de komende week acht ik de kans groot dat de AEX opnieuw zal oplopen naar de zone 438,50 tot 440. Een opwaartse doorbraak daarvan blijft naar mijn mening het meest realistische scenario in de komende tijd waarna de weg openstaat richting de jaartop van 458.

Mijn doel voor de komende paar maanden blijft onveranderd liggen bij 475. Maar eerst eens kijken wanneer deze zijwaartse fase wordt afgerond. Tot aan de zone 438,50 tot 440 zijn er eigenlijk geen noemenswaardige weerstanden te vinden.

Het grootste risico in deze markt blijft een structureel slot onder de 426. Hier liggen:

  • de bodems van de afgelopen weken
  • de bodem die begin april tijdens de vorige terugtest werd gevormd
  • het 38,2%-Fibonacci-retracementniveau van de gehele opgaande beweging tussen de 378,50 en 458

Langetermijntrend positief

Een structureel slot hieronder zou een verdere correctie opstarten. Dit zou overigens wel moeten worden bevestigd met vergelijkbare neerwaartse doorbraken in andere belangrijke indices. In dat scenario verzwakt het technische beeld in het middellangetermijnbeeld.

De langetermijntrend blijft dan overigens wel intact en positief, maar dan zal het aanzienlijk langer duren voordat mijn opwaartse richtpunten van 458 en 475 weer in beeld komen.

We moeten de risico’s dus scherp in de gaten houden, maar kijkend naar het totale technische beeld, verwacht ik deze neerwaartse beweging niet. Ik ga uit van het opvoeren van de druk richting de 440 en de uiteindelijke beweging naar de 458 in de komende weken.


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. jun '17 TA: Bedankt! 411
  3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

493 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 25 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. Schalke 04 20 mei 2016 08:52
    Langzamerhand word ik een beetje moe van dit verhaal.
    Weken lang hetzelfde, maar omhoog gaat het er niet door.
    Die 427 steun wordt steeds vaker getest, als we daardoor
    zakken zijn de rapen goed gaar volgens mij.
    Bericht is veel te positief, neerwaartse risico's worden
    dagelijks groter wat mij betreft.
  2. Henk Snaph 20 mei 2016 08:54
    quote:

    Schalke 04 schreef op 20 mei 2016 08:52:

    Langzamerhand word ik een beetje moe van dit verhaal.
    Weken lang hetzelfde, maar omhoog gaat het er niet door.
    Die 427 steun wordt steeds vaker getest, als we daardoor
    zakken zijn de rapen goed gaar volgens mij.
    Bericht is veel te positief, neerwaartse risico's worden
    dagelijks groter wat mij betreft.
    Bas handelt in gewapend stamp beton.
  3. [verwijderd] 20 mei 2016 08:59
    quote:

    Alex XNL schreef op 20 mei 2016 08:51:

    Ohja Hans?

    Vertel, wat is je visie?

    Kijk niet naar de aex maar alleen naar SenP, dat ziet er toch extreem slecht uit of ik snap het niet, dan gaan we vandaag omhoog en eind van de dag wordt het feestje misschien verpest maar maandag zeker. AEX lijkt wel ijzersterk moet ik toegeven maar uiteindelijk gaan we toch met Amerika mee. Misschien een reactie die beetje nuttig is.. in ieder geval inhoudelijk.
  4. [verwijderd] 20 mei 2016 09:01
    Goedemorgen

    Olie gisteren -3% ,vanwege zwakker wordende dollar ivm aanstaande renteverhoging, wat zien we? er gebeurt wat in Nigeria (paar pijpleidingen gesprongen?) NU ALWEER 5% HOGER als gisteren, waar zijn de extensive damage reports? leuk om te zien hoe elke keer een daling word gecorrigeerd met verrassend "nieuws" dan weer Koeweit,Alberta,nu Nigeria.

    Boefe Kriminele zijn het :)...gelukkig kunnen we altijd vertrouwen op de altijd eerlijke markten en hun zuiver objectieve beweegredenen. LOL
493 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 25 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links