Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Volatiel Flow Traders

Volatiel Flow Traders

 

Het sinds vorig jaar beursgenoteerde handelshuis kwam vanochtend met opnieuw teleurstellende cijfers op de proppen. Het vierde kwartaal vorig jaar was al geen feest, door de stille decembermaand, en het netto handelsresultaat over de eerste drie maanden dit jaar kwam maar nauwelijks hoger uit dan dat van KW4 vorig jaar.

De nettowinst kwam zelfs fors lager uit (0,50 euro om 0,64 euro) al zijn daar wel een aantal factoren voor aan te wijzen zoals een eenmalige afschrijving op een niet te verkopen bedrijfsonderdeel en een belastingmeevaller die vorig jaar in de winst verwerkt zat. De nettowinst van 0,50 euro is in ieder geval niet genoeg om een koers van 35-40 euro te rechtvaardigen.

Maar, de beurshandel valt niet te voorspellen, al doen sommigen dappere pogingen daartoe, niet omhoog of omlaag, en zeker niet in volumes. Daar heeft een beurshandelaar mee te maken en daarom valt ook niet te zeggen of de recordwinst zoals die afgelopen jaar in het derde kwartaal vorig jaar geboekt is, dit jaar niet opnieuw zal kunnen worden behaald.

 

 

Wat wel opvalt in het afgelopen kwartaal zijn de beroerde resultaten in Azie. Onder de grote beursjongens gold Azie, en dan met name de handel op de Nikkei (Japan) en de Kospi (Zuid-Korea), als het beloofde land de afgelopen jaren. De omvang van de handel in ETP’s daalde op kwartaalbasis met 8%, maar de volumes van Flow bleven juist stabiel, met een lichte toename van 2%. Het netto handelsresultaat halveerde echter en dat is toch wel frappant:

 

 

U zult in de cijfers van Flow steeds lezen over de revenue capture, eigenlijk de winstmarges op de handel. Die zijn niet te voorspellen, omdat de beweeglijkheid van de beurs (de volatility) niet te voorspellen is. Uiteraard wordt er bij sterk bewegende beurzen meer verdiend. Op een vraag van een analist van ABN Amro vorig jaar tijdens een persco zei co-CEO Sjoerd Rietberg er het volgende over:

 

 

Dus: volatility kan terugkomen of niet terugkomen, dat weet je nooit van te voren. Vorig jaar werd vooral in het derde kwartaal veel verdiend in Azie, door de turbulentie op de Chinese beurzen. Het vierde kwartaal, waarmee hier vergeleken wordt, viel toen ook al tegen, maar werd door een eenmalige meevaller alsnog vrij winstgevend.

Met de volatility van het aandeel Flow Traders zelf zit het overigens wel snor:

 

 

Andere negatieve factoren

Daarnaast waren er het afgelopen kwartaal nog wel wat andere factoren die de koers wat onder druk zetten. Via de registers van de AFM konden we bijvoorbeeld zien dat JP Morgan zijn belang in Flow aan het afbouwen was.

 

 

Ook berichtgeving over invoering MIFID II, waarin strengere regels worden afgekondigd inzake geautomatiseerde handel deed de koers geen goed. Maar de gerespecteerde handelspartijen zouden dat eerder toejuichen, omdat het de branche opschoont van cowboys die als een dolle op de beurs tekeer gaan. Uit een persbericht van ABM:

‘Het Mifid II-toezichtskader is "absoluut geen bedreiging" voor Flow Traders. Dit zei een woordvoerder van de beursnieuweling donderdag tegen ABM Financial News, na een koersdaling en een bericht over strengere regels voor geautomatiseerde handel woensdag. Woordvoerder Serge Enneman van Flow Traders noemde de nieuwe regelgeving juist "heel goed" voor de sector, omdat ze zorgt voor meer transparantie. "We zien de regels liever gisteren dan vandaag ingevoerd."

Een ander bericht ging over de eventuele invoering van een transactietax waarmee een aantal Europese landen bezig zouden zijn. Nederland niet overigens, maar als Frankrijk en Duitsland dat er door drukken zal Nederland vermoedelijk wel mee moeten. Mocht zoiets gebeuren dan zou het bedrijf genoodzaakt zijn te verkassen naar bijvoorbeeld Zwitserland (sommige optiebedrijven hebben uit voorzorg al een kamertje gehuurd daar), of ergens in Azie.

Het gehannes met de ex-dividenddatum, die abusievelijk op de expiratiedatum werd afgekondigd, vergeten we dan nog maar even. FlowTraders gaat nu op maandag 23 mei ex-dividend (1 euro). Het betaalt over het boekjaar 2015 een dividend van 1,50 euro, waarvan 0,50 euro al uitbetaald is.

Conclusie:

Kortom, genoeg excuses, maar onderliggend zien we dat de beurshandel gewoon matig is. Weinig beweging, minder handel, ondanks de enorme dip half februari, waardoor de marges onder druk komen. Net als een slechte zomer Unilever (ijsjes) parten speelt, en het missen van een WK of EK Voetbal bij Heineken doorwerkt, zo moet Flow het hebben van drukke beurshandel.

Ik herinner mij wel periodes op de optiebeurs dat er ook geen ene moer te doen was. Blijft de handel uit, dan is het dubbeltjes schrapen en is iedereen allang blij dat ie zijn kosten goedmaakt. Op lange termijn zit Flow goed met de focus op de nog steeds populairder wordende ETF’s, maar momenteel is het gewoon even rustig. Misschien dat een Brexit de boel straks wat op gang kan helpen.

 


Tot 1 december 2020 was Nico Inberg verbonden aan IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Inberg kan posities innemen op de financiële markten. Reacties, of vragen?Mail naar nico.inberg@iexgroup.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Nico Inberg

Nico Inberg maakte deel uit van onze Beleggersdesk: een team van 7 beleggingsexperts op het gebied van fundamentele en technische analyse. Onze fundamentele experts zijn op en top professionals met tientallen jaren ervaring in het vak. Zij bestuderen jaarverslagen, kwartaalrapportages, prospectussen, brancherapporten, de pre...

Meer over Nico Inberg

Recente artikelen van Nico Inberg

  1. nov '20 IEX Weekend: ING, Pharming, ABN en PostNL 1
  2. nov '20 BAM: Pas op de plaats
  3. nov '20 HAL: Deal or no deal?

Gerelateerd

Reacties

8 Posts
| Omlaag ↓
  1. Cybres 4 mei 2016 13:55
    quote:

    Grote Beer.. schreef op 4 mei 2016 13:41:

    Allemaal leuk en aardig, maar de meeste handelspartijen hebben juist in de eerste twee maanden van dit jaar uitzonderlijk goed verdiend. Het was erg volatiel.
    Niet echt waar....cijfers Virtu zijn net ook uit...kijk maar...

    files.shareholder.com/downloads/AMDA-...
  2. [verwijderd] 4 mei 2016 13:57
    quote:

    Cybres schreef op 4 mei 2016 13:55:

    [...]

    Niet echt waar....cijfers Virtu zijn net ook uit...kijk maar...

    files.shareholder.com/downloads/AMDA-...

    Oke, maar Virtu heeft vooral last van inzakkende resultaten uit valuta handel. Dat is net een tak van sport waar Flow zich niet mee bezig houdt.
  3. [verwijderd] 5 mei 2016 02:51
    Een zeer leeswaardig en deskundig,

    in alle opzichten t.a.v. alle takken van sport die met welke handel dan ook op de beursen zich op enig moment in de hoge, lage en hongerloontjes landen met de al dan niet flitshandel bedrijvende computers in ze City of London met de rampzalige gevolgen van dien,

    zoals door Joris Luyendijk beschreven in het boek Dit kan niet waar zijn,

    kan voordoen alsmede transparant

    "Vraag niet hoe het kan, maar profiteer ervan"

    artikel!
  4. forum rang 5 ToTheTop 6 mei 2016 19:46
    De omvang van de handel in ETP’s daalde op kwartaalbasis met 8%, maar de volumes van Flow bleven juist stabiel, met een lichte toename van 2%. Het netto handelsresultaat halveerde echter en dat is toch wel frappant:

    Dit kan er aan liggen dat de handel in volumes over minder aan en verkopen verdeeld zijn geweest.Dus grotere orders bij kleinere partijen ipv kleine orders verspreid over grotere partijen (klanten).. Dat doet de revenue dalen voor flow,maar niet de volumes.. Aan het heen en weer schuiven van kleine pakketten verdienen ze dus meer dan aan grote ergens ook logisch..(Grote klanten hebben vaak meer korting dan kleine... ) En het zijn die kleine jongens die vooral in azie van de beurs aan het verdwijnen zijn door de malaise daar..
    Dus Flow brengt lullige uitspraken naar buiten richting hun aandeelhouders... Q1 beter dan Q4.. Ze weten dondersgoed dat ze minder presteren en waarom..
  5. forum rang 5 ToTheTop 6 mei 2016 20:06
    quote:

    tja schreef op 4 mei 2016 16:19:

    Volatiliteit zegt misschien iets over de prijzen maar niet over volumes. Flow heeft beide nodig.
    Volatiliteit zegt iets over het aantal handelingen die ze verrichten voor hun klanten.. Hoe meer ze pakketjes heen en weer verschuiven des te meer ze verdienen.. En aan veel kleintjes verdienen ze meer als dezelfde hoeveelheid verdeeld over minder maar grote klanten.. Bij grote vissen moet men immers harder concurreren tegen de rest... ( Met de prijs dus... ) Ze worden nu wat wijzer en nemen wat meer brokers aan.. Maar bij mij kunnen ze al opzouten.
8 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links