Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?
Uw eigen hypotheek-stresstest

Uw eigen hypotheek-stresstest

Beste Nederlandse huiseigenaren met hypotheek, doe eens uw eigen stresstest met hogere rentes dan nu, zei president Klaas Knot van De Nederlandsche Bank gisteren met zoveel woorden in een Tweede Kamer-commissie. Heel verstandig! De rentes mogen nu dan wel historisch laag zijn en nog steeds dalen...

...maar dat wil niet zeggen dat ze nooit meer omhoog gaan. En dat is precies wat Knot bedoelt. Want bij wijze van spreken hangt deze grafiek (via Z24) boven zijn bureau. Vraag ook eens aan mensen die in de jaren tachtig een hypotheek afsloten, wat zij toen voor rentes betaalden: 8 à 10% was in die tijd normaal.

Hoeft niet, maar die tijden kúnnen terugkomen. Dat heet risico. Als u nu een hypotheek afsluit voor tien jaar vast tegen zeg 2%, is het daarom mogelijk dat u over tien jaar voor (on)aangename verrassingen komt te staan. Want wie weet doet de rente dan 0 of... 10%!

 

Uw eigen hypotheek stresstest

IEX helpt u op weg met een rekensommen hoe u zo'n stresstest doet.

  • We gaan rekenen met een hypotheek van 200.000 euro.
  • We nemen daarvoor een annuïteitenhypotheek met een looptijd van 30 jaar.
  • We gaan eerst rekenen met de huidige hypotheekrente van tien jaar vast. Kijken we op Hypotheekrente.nl, dan zien we rentes tussen 1,90% en 2,50%. ING, Rabobank en ABN Amro zitten rond 2%, daar gaan we mee rekenen.

Stel, u neemt tien jaar vast (nu bruto per maand 739 euro), dan moet u na tien jaar de hypotheek herfinancieren. We nemen de brutokosten, omdat we anders ook de hypotheekrenteaftrek mee moeten nemen en die wordt steeds verder afgeschaft. In de tool die u onderaan dit stuk kunt downloaden, kunt u ook het netto maandbedrag uitrekenen.

Als u niet extra aflost, dan hebt u na tien jaar nog 146.128 euro over aan schuld die u moet herfinancieren. Maar wat als de hypotheekrente op dat moment geen 2%, maar 5% is? Laten we eens kijken wat uw maandelijkse kosten zijn voor de hypotheek. We hebben in de rekentool het aantal jaren teruggebracht van 30 naar 20 jaar.

  • U moet 146.128 euro herfinancieren tegen 5%. De annuïteit is daarom nu niet meer 739 euro, maar 964 euro per maand. 

We nemen dezelfde hypotheeksom (146.128 euro), maar dan met hypotheekrentes van 8% en 10%.

  • Bij een hypotheekrente van 8% is de maandelijkse annuïteit 1222 euro.
  • Bij een hypotheekrente van 10% is de maandelijkse annuïteit 1410 euro.

Maar wie zegt dat over tien jaar de hypotheekrente tussen 5 en 10% staat? Het zou ook 12% kunnen zijn, toch?

  • Bij een hypotheekrente van 12% is de maandelijkse annuïteit 1609 euro.

Maar goed. Al 30 jaar wordt beweerd dat de rente alleen maar kan stijgen en toch dalen diezelfde rentes iedere keer weer verder. We rekenen hetzelfde bedrag uit om te herfinancieren, maar nu met rentes van 1% en 0%.

  • Bij een hypotheekrente van 1% is de maandelijkse annuïteit 672 euro.
  • Bij een hypotheekrente van 0,01% is de maandelijkse annuïteit 609 euro. Dit is gewoon de maandelijkse aflossing.

Kleine verandering, grote gevolgen

Kortom, u ziet alleen al aan deze eenvoudige rekensommetjes hoe een kleine verandering in de rente al enorme gevolgen heeft voor uw maandelijkse huishoudbudget. Het gaat gewoon met honderden euro's tegelijk. Wat dat betreft heeft Knot groot gelijk dat hij iedereen aanraadt een eigen stresstest te doen.

Wilt u nu zelf uitrekenen hoe het bij uw eigen situatie zit om in de woorden van Knot uw eigen stresstest te doen? Op Annuiteitenhypotheek.com kunt u een prachtig Excelbestand downloaden en daarin kunt u alle variabelen zelf invullen. Wij hebben deze tool ook gebruikt om onze sommen te maken.

 


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Arend Jan Kamp

Auteur:

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Reacties

9 Posts
| Omlaag ↓
  1. deuk 14 april 2016 17:35
    Beste heer kamp
    is het niet wat te eenvoudig om te veronderstellen dat de hypotheekrente veranderd maar dat alle andere omstandigheden gelijk blijven. Als mijn geheugen mij niet in de steek laat betaalde ik begin jaren zeventig 8% maar kreeg als gevolg van hoge inflatie jaarlijkse salarisverhogingen van 10%. Het zou dus zo maar kunnen zijn dat een hypotheek rente van 8-10% over 10 jaar geen onoverkomelijke problemen oplevert.
    Dat zal zeker niet het geval zijn als er in deze periode van 10 jaar wordt afgelost.
  2. @iPlof 15 april 2016 03:49
    Die rente zou al 30 jaar omhoog gaan en hij zakt al tevens 30 jaar..

    Risico is niet zozeer of de rente stijgt. Risico is dat mensen zich hebben overladen met schulden.
    Een leuk huis kost zo 5 ton of meer. Kun je dat ook betalen als het gezinsinkomen een keer halveert om wat voor reden dan ook..?
9 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.