Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Even consolideren

Na de afronding van het omgekeerde hoofd-schouderpatroon is er inmiddels al vier dagen sprake van een smalle consolidatiefase. Gisteren testte de AEX opnieuw de 445 punten. Dit was de onderkant van de voormalige en meest recente opwaartse gap.

Hierdoor is er een tweezers bottom bij dit niveau ontstaan. Dit blijft voor vandaag het eerste steunpunt in de AEX. Het tweede steunpunt ligt vandaag bij 444, het niveau van de steil stijgende bodemlijn vanaf de septemberbodem. Het enige raakpunt ligt bij het dieptepunt van de recente terugval bij 431,20.

Toch verwacht ik dat deze stijgende bodemlijn niet lang behouden zal blijven, de waarde is beperkt aangezien er slechts één raakpunt is en deze steilheid onhoudbaar is. Een belangrijker steunpunt ligt daaronder bij het positief draaiende 50-daags gemiddelde van nu 438,70.

Klassieke uitbodeming

In het langeretermijnbeeld is er sprake van een klassieke uitbodemingsfase in de maanden augustus-september. Op 15 punten na werd de sinds 2009 stijgende bodemlijn op de logaritmische weekgrafiek getest. Ook werd in de zone 402 tot 406 een drievoudige bodem gevormd, de hogere langetermijnbodem.

Al deze bodems werden gevormd met hammers en er was sprake van positieve divergentie. Na de doorbraak van drie dalende toppenlijnen in de zone 415 tot 420 was het recent de beurt aan de afronding van een groot omgekeerd hoofd-schouderpatroon. 

Daggrafiek AEX
Kortetermijngrafiek AEX
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Vanuit dit patroon is een koersdoel te berekenen in de zone 490 tot 495. Daarboven liggen verder nog de jaartoppen van 2015 bij 510. Dit blijven voor mij de belangrijkste richtpunten in de komende maanden. Het is daarbij onmogelijk aan te geven of deze niveaus dit jaar nog op de borden zullen komen.

Opwaartse druk intact

Aan de bovenkant werd de neklijn van het grote patroon al meerdere dagen doorbroken en werd ook de septembertop al verhoogd: van 451,40 naar 452,20. Boven deze top komt er een einde aan de huidige consolidatiefase.

Zolang deze top niet wordt doorbroken mag een hertest van het 50-daags gemiddelde niet worden uitgesloten. Maar de opwaartse druk blijft intact en ik verwacht op korte termijn een opwaarts vervolg na de afronding van het omgekeerde hoofd-schouderpatroon.

Overige weerstanden in het kortetermijnbeeld liggen bij de voormalige juli-bodem bij 455. Destijds was dat het dieptepunt na drie gelijke correctieve en herstelbewegingen in de maanden daarvoor en betekende deze bodem een test van het 200-daags gemiddelde.

Vlak daarboven ligt bij 458,20 nog een voormalige neerwaartse gap. Voor de komende weken houd ik rekening met een test van de 470 waar net boven het 200-daags gemiddelde ligt.

Daggrafiek DAX
Kortetermijngrafiek DAX
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

DAX: richting 11.000

Ook de DAX rondde recent een omgekeerd hoofd-schouderpatroon af boven een dalende neklijn sinds september. De recente terugval naar 9900 zorgde voor een test van een steunpunt en de vorming van het dieptepunt van de tweede schouder.

Inmiddels heeft ook de DAX zijn 50-daags gemiddelde opwaarts gebroken en vormde gisteren al een hogere top ten opzichte van de recente toppen in de afgelopen week. Eerste steunpunt ligt bij het 50-daags gemiddelde van nu 10.086.

Weerstand ligt bij de septembertop van 10.512 en bij een klein puntje daaronder bij 10.336.

In de komende weken acht ik een opwaartse beweging richting de 11.000 (200-daags gemiddelde) zeker mogelijk en daar zal de opwaartse beweging voor de komende maanden naar mijn mening nog niet stoppen.


Met trots kan ik u meedelen dat ik voor het derde jaar bij de laatste vijf genomineerden zit voor de Gouden Stier voor Beste Beleggingsexpert 2015. Mede door uw stem heb ik de finale weer behaald.

De teller staat weer op nul en u kunt opnieuw op mij stemmen. Ik wil u alvast enorm bedanken voor uw stem.


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

 1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
 2. jun '17 TA: Bedankt! 411
 3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

425 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 22 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. [verwijderd] 22 oktober 2015 08:49
  Er kan er maar 1 ALTIJD de eerste zijn..

  dat kun je wel zien dat is hijjjjjjjjj ^^^^^^

  Best wel zielig.. kan ik een Donatie doen of een bloemetje sturen??

  Goede morgen allemaal...

  Edit: nu weet ik ook wie Zoo één persoon zou zijn die in den Ochtend rond

  6.00u als één der eersten zijn Bad-Handoek op 1 van de vele

  Zwembadbedjes zal Draperen! :)
 2. Bonus aanbieding 22 oktober 2015 08:55
  Bedankt Bas voor het prachtige verhaal van de dag. Weet je eigenlijk wel dat het ook wel eens naar beneden kan gaan? Zolang de 451 niet definitief wordt gepasseerd acht ik de kans zelfs vrij groot. Nee, ik ben geen zwartkijker, heb zelfs een call lopen. Fijne dag allen!
 3. Bonus aanbieding 22 oktober 2015 09:01
  quote:

  ONN schreef op 22 oktober 2015 08:57:

  Zal ik het dan maar verklappen in een paar woorden ? De beurs gaat omhoog en omlaag (en vice versa) :)
  Nog een paar lijnen er bij en je kan vast wel ergens je geld ermee verdienen. Toppunt was gisteren steranalist Nico Bakker (stand 450,4): bij 451 gaat het omhoog en bij 449 omlaag... briljant!
 4. [verwijderd] 22 oktober 2015 09:19
  quote:

  Bonus aanbieding schreef op 22 oktober 2015 09:01:

  [...]

  Nog een paar lijnen er bij en je kan vast wel ergens je geld ermee verdienen. Toppunt was gisteren steranalist Nico Bakker (stand 450,4): bij 451 gaat het omhoog en bij 449 omlaag... briljant!
  En onder tussen volg je hem wel om evt mee te laten wegen in jouw speculatie

  beslissing LOL! Nico heeft soms zijn dag niet maar is wel handig net Zoo als

  Bas, om enig "houvast" te bieden op de woelige baren van de beurs..

  uit analyses van sommige TA- analisten (nee niet Royce..)kun je soms goeie

  richtpunten halen!
425 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 22 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links