Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Optimisme heeft zijn prijs

De afgelopen week was er een rollercoaster omlaag. We begonnen de week met uitwassen van het failliet van de Portugese Bank (BES), direct gevolgd door de verdere sancties richting Rusland. De Russen beantwoordden de sancties met sancties van hun kant. Daarna hadden we bombardementen op Irak (dat heette vroeger een Golfoorlog) en het Midden Oosten dat ook de nodige acties lieten zien.

Een behoorlijk rommelige week om maar een understatement te gebruiken.

Hoewel Rusland voor voedsel 40% afhankelijk is van het buitenland hadden ze er geen enkele moeite mee om harde maatregelen te nemen tegen de voedselimporten. Een schok voor de Nederlandse economie met tuinders en vervoerders...

Zo begint een politieke actie steeds meer op een handelsoorlog te lijken.

Daarnaast was er nog het nodige bedrijfsnieuws dat de week beïnvloedde. Maar de Amerikaanse indices sloten op vrijdag weer met een wonderbaarlijke beweging omhoog, alsof er niets aan de hand is geweest.

 

Rusland herstelde vrijdag ook ietsje op het verhaal dat de Russen willen de-escaleren. Maar je zou inderdaad niet verwachten dat we zo langzaam maar zeker een Derde Wereldoorlog aan het starten zijn.

Ondertussen was ons zonnige zuiden verder aan het verzwakken op verhalen dat “what ever it takes-Draghi” de geldkraan voor zuidelijke banken dicht gaat draaien.

Spaanse en Italiaanse banken moeten onder het TLTRO-programma 400 miljard terugbetalen en kunnen maar 154 miljard opnieuw lenen. Ik zou zeggen pak er even een calculator bij om te kijken wat we dan missen.

 

Griekenland heeft weer oplopende rentes en de Griekse beurs zakte weer iets weg. Op langere termijn wordt het patroon er niet beter op. Ik zie een grote hoofd-schouderformatie opdoemen. Als dit echt juist is dan kunnen ze zo nog 20% omlaag.

 

Italië is technisch ook ernstig verzwakt. Een herstel moeten we weer gebruiken om short te gaan.

 

De Eurostoxx Banken Index heeft technisch ook een negatief patroon. Kortom hou rekening met verdere problemen.

 

De Duitse DAX speelde ik de afgelopen week een paar keer voor de rebound, maar wonderlijk genoeg waren er nauwelijks herstelbewegingen van enige importantie. Bepaalde niveaus waar ik zelfs als ouwe beer rekening hield met herstelbewegingen bleken totaal geen steun te zijn.

Per saldo was de DAX dus een pijnlijk geheel voor me, maar de beren worden door de centrale banken verpeste markt ook verpest. Ik ben dan ook benieuwd wat de vermogensbeheerders gedaan hebben die roepen dat ze af en toe een time-out nemen.

 

De AEX EB-indicator heeft in ieder geval weer zijn nut bewezen.

 

En ook de Twindicator heeft na eerdere problemen in de consolidatiefase ook weer zijn nut voor de AEX bewezen. Een rebound is mogelijk maar er zijn nog lang geen koopsignalen.

 

De eurodollarkoers verzwakte de afgelopen week waardoor mogelijk de bedrijfscijfers later in het jaar weer iets kunnen verbeteren. Hoewel... de beweging vrijdag ging ook weer met het nodige geweld gepaard. Maar de trend is voorlopig omlaag.

 

In de weekgrafiek van de Dow Jones zien we dat wat er is gebeurd de afgelopen week best enige importantie heeft, ook kan het best tijd zijn voor een grotere correctie.

 

Maar de koers beweegt nog net boven het 200-daags gemiddelde.

 

Als ik naar de Nasdaq op lange termijn kijk, krijg ik meteen een 2000-gevoel. En ook op de korte termijn zie ik de nodige opdoemende problemen. De EB-indicator geeft een verkoopsignaal en u zou een gokje kunnen wagen omlaag. Immers als het gaat glijden dan kan het wel eens hard en heftig zijn.

 

De Russell 2000 is reeds behoorlijk gecorrigeerd, ik heb zelf dan ook tijdelijk winst gepakt in mijn posities in short ETF's. Er is een grote discrepantie tussen de grote aandelen die nog nauwelijks gedaald zijn en de smallcapaandelen die dus wel al gedaald zijn.

Nu kan het zo zijn dat de kleine aandelen helemaal door de spreekwoordelijke hoeven gaan maar dan krijgen we nog zo veel daling dat we alle tijd hebben om hierop in te spelen.

 

Nog even een groot aandeel, Berkshire Hathaway is ook weer wonderbaarlijk hersteld na een eerder verkoopsignaal en dat terwijl het fonds bekend maakte geen interessante beleggingen tegen te komen. Maar het blijft helaas kwaliteit.

 

Ten opzichte van Buffett van iets mindere kwaliteit, maar wel koopwaardig in mijn idee zijn de volgende aandelen (ik heb ook longposities).

Allereerst BAM. Het aandeel ging vorige week op geen nieuws omlaag. Ik vond het kwalitatief een goed aandeel en had fundamenteel gezien koopsignalen. Met mij waren er meer analisten die dit dachten. Maar er kwam geen rebound en het aandeel ging zelfs door het putje.

Zolang ik niet weet wat er aan de hand is zou ik zeggen dat ik positief blijf. Sowieso is het aandeel een soort langlopende calloptie.

 

SBM Offshore is nog geen langlopende call, maar nu alle pijn genomen lijkt zou ik ook wel long durven in dit aandeel. Maar ik ben er eerlijk in, ik had de laatste daling ook niet voorzien.

 

Bodemonderzoeker Fugro was ook met zijn aandelenkoers bezig met bodemonderzoek. Althans daar hoop ik op. Want ondanks dat ze nog orders kregen daalde de koers. Ik denk dat ook dit aandeel best leuk voor een rebound kan zijn. Zakelijk in mijn fonds zit ik long.

 

Nu ben ik eerlijk dat ik ook Imtech gekocht heb de afgelopen tijd. Ik kon maar niet geloven dat zo’n mooi bedrijf het oude Internatio Muller helemaal ter ziele zou gaan.

Maar journalisten kwamen de afgelopen week met berichten dat de top van Imtech (bestuursvoorzitter René van der Bruggen en financieel directeur Boudewijn Gerner) op de hoogte van de fraude was (waren) in Polen en daarmee is het bedrijf niet alleen slachtoffer maar dader en dus zal er door claims weinig overblijven.

Het heeft geen zin om nu nog te verkopen, maar het doek is wat mij betreft gevallen. Wie geen positie heeft moet afblijven van het aandeel en wie het groter in de portefeuille heeft dan ik moet overwegen te verkopen.

 

Een wonderbaarlijk einde? Het is nu wachten op het einde voor Imtech, convertibles in plaats van aandelen zijn zelfs geen optie meer; het enige wat er nog rest in mijn ogen is een totale opsplitsing en dan zit ik nog long...

Helaas dus geen shortcovering van hedgefunds, maar zoals het er nu uitziet een totale knock-out. Optimisme heeft zo zijn prijs.


Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Smit schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Today's is een vergunninghoudende instelling. Today's is bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) geregistreerd als beleggingsonderneming en beleggingsinstelling. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op vandongen@iex.nl.

Auteur: Frank van Dongen (Cees Smit)

Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Today’s is als vergunninghouder geregistreerd is bij de AFM en het DSI. Cees Smit is gespecialiseerd in ingewikkelde derivatenco...

Meer over Frank van Dongen (Cees Smit)

Recente artikelen van Frank van Dongen (Cees Smit)

 1. apr '17 De Show is over: Iedereen bedankt 77
 2. jan '17 Mindf*ck 34
 3. mei '16 De beren krijgen lucht 14

Gerelateerd

Reacties

9 Posts
| Omlaag ↓
 1. Geef_Kwaliteit_de_Tijd 11 augustus 2014 09:27
  Beste Frank,

  Wat Imtech betreft dacht ik dat ook. Ik was ervan overtuigd dat Imtech de operationele resultaten dit jaar behoorlijk zou verbeteren, maar niks is minder waar. Overigens heb ik niet direct uit de nieuwsberichten vernomen dat het oude management op de hoogte was van de fraude? Ik zit er met nog zo'n 190euro in, kun je leuk van uit eten, maar toch maar laten staan?

  Groet,
  GKDT (wat bij dit aandeel dus niet terecht lijkt...)
 2. QE-Infinity 11 augustus 2014 10:26
  quote:

  Geef_Kwaliteit_de_Tijd schreef op 11 augustus 2014 09:27:

  Beste Frank,

  Wat Imtech betreft dacht ik dat ook. Ik was ervan overtuigd dat Imtech de operationele resultaten dit jaar behoorlijk zou verbeteren, maar niks is minder waar. Overigens heb ik niet direct uit de nieuwsberichten vernomen dat het oude management op de hoogte was van de fraude? Ik zit er met nog zo'n 190euro in, kun je leuk van uit eten, maar toch maar laten staan?

  Groet,
  GKDT (wat bij dit aandeel dus niet terecht lijkt...)
  Koop van die 190 euro toch puts, kan je straks 2x uit eten.
 3. [verwijderd] 11 augustus 2014 10:48
  een 'mooi bedrijf' maakt nog geen goede belegging uiteraard
  t verbaast me dat jij erin bent getuind Cees, maar wellicht is dat het gokkersbloed, met beleggen heeft imtech al tijden niets meer te maken

  je zit long in de verkeerde sector (olie, olie gerelateerd, bouw) en loopt met zowel Bam als Fugro zwaar bovengemiddelde risico's: alle narigheid is daar zeker nog niet boven tafel

  en voor wat betreft sbm: een potentiële pleite tent waarmee het risico nóóit opweegt tegen een belegging, of moeten we die ook maar in de gok categorie á la imtech plaatsen?
 4. Geen paniek 11 augustus 2014 11:11
  "Maar de Amerikaanse indices sloten op vrijdag weer met een wonderbaarlijke beweging omhoog, alsof er niets aan de hand is geweest"

  Zolang dit steeds gebeurt, komt het nooit van een echte correctie. Marktmanipulatie ten top.
  SP500 zit nog steeds "slechts" 2,5% onder de recente top/ATH. De AEX was met 388 afgelopen vrijdag alweer 8% kwijt...

  Als US vandaag wederom stijgt, lijkt de bodem afgelopen vrijdag gezet en komt er een rebound, en het zou mij niet verbazen (met het bovenstaande in het achterhoofd) dat we ons gewoon gaan opmaken voor nieuwe ATH's in de US...inderdaad...alsof er niets aan de hand is in de wereld...

  Snapt u het nog? Ik niet...
 5. frenk7 11 augustus 2014 14:27
  Begin dit jaar was ik positief over de Europese en Amerikaanse economie. Over Amerika ben ik het nog steeds.

  Voor mij onbegrijpelijk dom dat onze politici onze pril herstellende economie als wapen inzetten tegen Rusland want we hebben alle omzet hard nodig. Een tegen actie van Rusland had men moeten zien aankomen.

  Het risico is nu heel groot dat Europa gaat terugvallen in recessies met desastreuze gevolgen want we zijn al verzwakt.

  Oorlog voeren doe je met een leger en niet met een economie.

  Eerst de Euro ramp en nu we net herstellen start men een handelsoorlog.

  Waar kan ik aandelen voedselbank kopen???

 6. [verwijderd] 11 augustus 2014 21:19
  @Geen paniek Een oud beursgezegde luidt

  "Tussen de door de stieren met optimistische berichten omhoog te stuwen euforische toppen en de door de beren met pessimistische berichten omlaag te stuwen depressieve dalen is er voor iedere belegger op kansrijk beleggingsgebied met rendementen waar iedereen bijvoorbeeld op verjaardagen zijn of haar vingers voor een bepaalde horizon bij aflikt wat wils".
 7. [verwijderd] 11 augustus 2014 22:05
  @frenk7 Oorlog voeren,

  gesteld dat iemand in de geschiedenis van de mensheid ooit in welke waanzin dan ook om welke zinloos bloedvergietende oorlog dan ook heeft gevraagd, zodat oorlogophitsers beter met argumenten voor de organen die hiervoor opgericht zijn, de Veiligheidsraad en het Vredespaleis hun conflicten kunnen "uitvechten" of beter kunnen oproepen tot het bouwen van Berlijnse muren in en rond ieder heilig land zodat verder zinloos bloedvergieten kan worden voorkomen,

  doe je al dan niet voor een mogelijke vrije val van de euro wegens teveel schulden en een gebrek aan vertrouwen als gevolg van een muntunie zonder politieke afspraken, maar met vele op eurozoneniveau te herstellen weeffouten inderdaad met een leger,

  dus bijvoorbeeld het leger van de verreweg sterkste politie-agent van de wereld met de assistentie van het leger van de immer paraat staande voormalige koloniale mogendheid Engeland, welke legers kennelijk na twee door Westerse koloniale mogendheden begonnen wereldoorlogen in een na het bij elkaar knoeien van een casus belli voor de niet door de VN gemandateerde militaire acties in Irak in een hierdoor in de Veiligheidsraad ontstane impasse/ernstig machtsvacuüm over Syrië met de gevolgen van dien en het doorbreken van de EU van de status quo in Oost-Europa middels een symbolisch akkoord met het binnen de invloedssfeer van twee "superpowers" gelegen land Oekraïne waarin Rusland net als ieder land geen vijandelijke wapens duldt onder het motto "The winner takes all" toe zijn aan een nieuwe uitdaging en kennelijk de al dan niet geheime wapens van de wapenindustrie tegen het leger van het Rijk van het Kwaad met de mensen van het Rode Gevaar moet uittesten en even geen tijd heeft om de misdaden van IS (voorheen ISIS) een halt toe te roepen,

  en uiteraard niet met een economie waarin de centjes verdiend worden om een brommer mee te kopen, en, als alles goed gaat, een auto, en als alles nog steeds goed gaat, om een huis te huren of te kopen.

  Overigens konden de Britten niet op tegen Duitse economische concurrentie, vandaar de Eerste door Westerse koloniale mogendheden begonnen zinloos bloedvergietende Wereldoorlog en verwierpen de koloniale mogendheden Frankrijk, Engeland en Italië het 14 punten tellende vredesplan van president Wilson

  van de toen nog niet door de massa tv cultuur van McDonalds, Coca Cola gedomineerde land van The American Dream in de Nieuwe Wereld en een vredesplan van de Belgische koning,

  maar legden in het verdrag van Versailles alle schuld bij Duitsland, vandaar de Tweede door Westerse koloniale mogendheden begonnen zinloos bloedvergietende Wereldoorlog.
9 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Onderwerpen: banken, Russell 2000, MIB

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links