Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Alle problemen opgelost? Eh, bijna.

Alle problemen opgelost? Eh, bijna.

Waar maakten we ons eigenlijk druk over? Als de Fed ècht begon met taperen zou de markt een dreun krijgen. Not. De loopgravenoorlog in Washinton rond de overheidsbegroting en het schuldenplafond zou in januari nog heviger dan tevoren losbranden. Nu ligt er voor kerst al een deal.  

De grootste hoofdpijndossiers lijken ineens met - ogenschijnlijk - het grootste gemak te worden opgelost. Wat te denken van de grootste Gordiaanse knoop van allemaal, de Europese bankenunie? Die werd tussen neus en lippen door ook nog even gepresenteerd deze week, door een glimmende Jeroen Dijsselbloem. 

Eindelijk daadkracht in de Europese Unie? Nou, laten we niet overdrijven. Om te beginnen is de bankenunie nu niet direct het vlotste project in de Europese geschiedenis.

En na de eerste triomfantelijkheden begint ook de werkelijkheid een beetje in te zinken, namelijk dat die eerste opzet voor een bankenunie misschien toch niet de gedroomde oplossing is. De Wall Street Journal is al openlijk aan het twijfelen geslagen.

"Analysts—and even some European Union officials—warn that the elaborate construction isn't "European" enough to work and still too dependent on national governments.

"They say that clashing national interests have made the banking union too convoluted and left it with too small a pool of financial reserves to make it credible." 

Wat een efficiënt Europees mechanisme zou moeten zijn om probleembanken 'gecontroleerd' om te laten vallen zonder hele landen mee te trekken, is een veelkoppig overlegstelsel geworden waarvan je je maar moelijk kunt voorstellen dat daar in één crisisweekend kordate besluiten uit kunnen komen rollen. 

Alex Barker van de Financial Times knutselde deze grafische weergave van de bankenunie in elkaar.


Klik op het schema voor een leesbare versie

Natuurlijk, er ligt een akkoord en dat is al heel wat meer dan velen midden in de eurocrisis van 2011 en 2012 voor mogelijk hielden. Hulde, dus. Maar het lijkt erop dat het probleem hier toch nog niet helemáál mee uit de wereld is.


Pieter Kort is hoofdredacteur van IEX Media. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Pieter Kort

Pieter is hoofdredacteur van IEX.nl en de overige financiële titels van IEX Media.

Meer over Pieter Kort

Recente artikelen van Pieter Kort

  1. 28 apr De puzzel van Powell en een overvolle agenda in een ingekorte beursweek
  2. 25 apr Pre-slotcall: AEX in het rood, dapper Unilever en oh-oh-Adyen 2
  3. 24 apr Slotcall: ASMI en Tesla heersen, maar de AEX laat de winst glippen 1

Gerelateerd

Reacties

2 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 20 december 2013 15:33
    Pieter

    houden ze bij de vorming van de bankenunie nog steeds vast aan die reservepot van Euro 55 miljard , dit is natuurlijk een druppel op een gloeiende plaat.

    Wie gaat die reservepot nu eigenlijk financieren ? Er wordt vanuit de politiek gesteld dat "de banken die pot moeten vullen".
    Wie zijn die banken nu eigenlijk echt ? Juist ; Wij , Burgers en MKB.
    Banken zullen dus de spaarrente verlagen en hypotheekrente verhogen om de reservepot te vullen, oftewel ; als puntje bij paaltje komt zal de Burger en MKB zelf de stroppenpot financieren.

    Ik hoor hier niemand over ( ook niet in de media),
    Weer een voorbeeld hoe gemakkelijk het is om Jan met de Pet beet te nemen , hem een rad voor ogen te draaien.
    En de politiek loopt weer triomfantelijk rond te bazuinen dat ze de Burger hebben gered van een dreigend bankengevaar !!!

    sigaar uit eigen doos en we tuinen er weer in met zijn allen....

  2. [verwijderd] 20 december 2013 16:42
    In de beginjaren vanaf 2000, raakten in de US de financiële markten bezorgd over de stijging van de euro. China begon zelfs de mogelijkheid te melden, om bij verdere verzwakking van de dollar, in de Euro te willen stappen.
    Dat zou voor de US catastrofale gevolgen hebben.
    De banken bedachten een list en dumpten zo veel mogelijk goed verpakte slechte hypotheken in Europa als nooit tevoren.
    De gevolgen voor Europa zijn bekend en ook in de US waar de beurs inmiddels keer op keer records scoort en China nog steeds bereid blijft de Dollar te steunen, ondanks het gigantische tekort.
    De structurele maatregelen, welke Europa heeft genomen en nog zal nemen, aanbevolen en onder leiding van de Centrale Bank, zullen uiteindelijk vroeg of laat voor de US een negatief effect hebben.
    Omdat de US door de tweestrijd tussen Democraten en Republikeinen tot nu toe geen kans ziet om de noodzakelijke structurele aanpassingen te doen, zal over 2 tot 3 jaar niet alleen China maar heel Azië toch liever kiezen voor de Euro dan voor de Dollar. Ook omdat de volgende president in de US ongetwijfeld een Republikein zal zijn. Met alle gevolg van dien.
    Daarom is de Washington Post negatief over de Europese bankenunie. En blijf ik enthousiast over het door Deyselbloem bereikte resultaat.
    Ons belang is verdeeldheid in de US, grotere eenheid in Europa.
    Maar pas op bij beiden voor nieuwe listen en manipulaties.

2 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links