Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

TA: Op naar 392,50

Als een warm mes door een pakje boter, zo schoot de AEX gisteren door een drietal horizontale weerstanden. Hij brak boven de top van de afgelopen twee weken (377,60), een voormalige bodem (378,50) en door de voormalige jaartop van 380,20. Ik gaf eerder al aan dat slechts beperkte tegendruk mocht worden verwacht bij deze weerstanden.

Bij de opening brak de AEX direct met een gap boven de eerste twee weerstanden. Hierdoor ligt er nu een forse opwaartse gap van ruim 2 punten tussen de 376,30 en de 378,50. Dit is nu de eerste brede steunzone. Mogelijk dat de AEX in de komende dagen nog een poging zal ondernemen om deze gap te testen, maar de opwaartse kracht in de AEX – en in veel andere indices – is zeer sterk.

Ik vermelde gisteren al dat een beweging naar mijn kortetermijndoelzone van 385,90 – 392,50 wel eens sneller kon plaatsvinden dan menigeen dacht en de AEX is ondertussen op minder dan vier punten alweer zijn jaartop genaderd.

Vijfde correctie
Een van de krachtige punten in deze sinds 2012 stijgende middellangetermijntrend is dat alle vijf de correcties in een korter tijdsbestek werden goedgemaakt als dat de correctie duurde. Meestal zijn correcties kort en heftig en duurt het langer om de correctie goed te maken. De vijfde correctie heeft veel overeenkomsten met de vierde correctie:

  • Qua tijd (vier weken)
  • Qua patroon (vlagpatroon)
  • Qua startpunt (hogere jaartop)
  • Qua diepte (ongeveer 19 punten)

Het grote verschil zit in het feit dat de vijfde correctie nog sneller wordt goedgemaakt als de vierde correctie tijdens de herstelbeweging. Vanaf het recente (hogere) dieptepunt van 366 zijn we pas een week onderweg en de AEX nadert alweer zijn jaartop. De jaartop van 385,90 is nu het eerste weerstandniveau.

Daarboven ligt mijn uiteindelijk doel in het kortetermijnbeeld bij de bovenkant van het stijgende trendkanaal op de logaritmische weekgrafiek bij 392,50. Tussenliggend is nog een horizontale weerstand te vinden bij 388. Opvallend is verder dat op de weekgrafiek vorige week een groot omkeerpatroon werd afgerond, een hammer.

Jaartop
Als we kijken naar de vierde en vijfde correctie van dit jaar bleven beide dalingen ongeveer 5 punten boven de bodemlijn van het stijgende trendkanaal. De kans is dan ook groter geworden dat de AEX een versteiling zal starten boven de stijgende toppenlijn. Hierboven ligt verder dan nog het te berekenen doel vanuit het afgeronde vlagpatroon van 397.

Daarna komt de onderkant direct alweer in zicht van mijn begin dit jaar afgegeven doelzone voor dit handelsjaar van 400 tot 420. Steunniveaus liggen bij de gisteren gevormde gap tussen 376,30 en 378,50. Daaronder ligt verder nog het 50-daags gemiddelde van 374,20. De vraag is nu of er nog een hogere bodem gevormd gaat worden in de komende dagen, of dat de AEX direct zal doorlopen naar de jaartop van 385,90 en hoger.

Mede door de opwaartse kracht in de AEX en veel andere indices, is de kans groot op een directe voortzetting van de opwaartse beweging naar hogere jaartoppen in de komende week. Als we kijken naar de technische indicatoren, dan vormde de MACD gisteren een positieve crossing en staat de RSI op het punt de dalende toppenlijn sinds augustus te breken. Opwaartse ruimte is er nog genoeg vanuit deze indicatoren.

DAX
Veel indices braken in de afgelopen dagen al boven hun jaartop, zoals de DAX, SOX, Russell 2000 en de Nasdaq 100. Vooral de doorbraak in de DAX naar een hogere all-time high zorgt voor de nodige opwaartse kracht richting mijn uiteindelijke doel van 9.150 – 9.200.

S&P 500
De S&P 500 rondde ook een vlagpatroon af in de afgelopen week, maar is nog niet bij zijn jaartop van 1.730. Tijdens de recente terugval testte hij bovendien de onderkant van een korte stijgende bodemlijn. De all-time high van 1.730 ligt nu wel als eerste weerstand boven de markt en zal op korte termijn kunnen worden behaald en gebroken. Doel blijft de langere stijgende toppenlijn die nu rond de 1.770 is te vinden.

Oh ja, ik zit bij de laatste vijf genomineerden voor de Gouden Stier 2013. U kunt hier weer op mij stemmen!


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Bas Heijink

Auteur:

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. TA Arcelor Mittal: Buy the dip
  2. TA: Bedankt!
  3. TA: Van lang naar kort

Reacties

332 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 17 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 6 JoostVLS 16 oktober 2013 09:28
    quote:

    Eric de Rus schreef op 16 oktober 2013 09:26:

    [...]

    Heb je die beweging gister gezien Joost? In een half uur naar de 2,50 en weer terug naar 2,41 met hoge volumes. Er broeit wat.
    Heb het gemist, was de hele dag met Anne op pad, maar zag het bij thuiskomst. Ja, er staat wat te gebeuren, is al dagen merkbaar, wordt ook nu constant op de laatprijs gehandeld. Hoger bod, deels misschien in aandelen AM ?
  2. [verwijderd] 16 oktober 2013 09:47
    quote:

    Moneyformyhoney schreef op 16 oktober 2013 09:28:

    [...]

    Ben net weer long AEX gegaan, kon het niet laten.
    wordt vandaag mischien de openstaande gap 376 -378 niet gedicht??????
    er is toch nog geen accoord,teveel onzekerheden,dus waarom niet.
    Amerika futs worden kunstmatig hooggehouden.???
  3. Ole In het Berenbos 16 oktober 2013 09:53
    quote:

    joostvls schreef op 16 oktober 2013 09:37:

    Heb nu ook calls KPN okt. 2.40 gekocht op 0.06
    (ben niet de enige zag ik net)
    Goeie morgen,

    Ik zou even op de site van AM kijken wanneer de volgden kwartaal cijfers zijn. Grote kans dat een dag ervoor een bod wordt verhoogd.

    Gr
  4. Moneyformyhoney 16 oktober 2013 09:56
    quote:

    the gold and silver guy schreef op 16 oktober 2013 09:47:

    [...]
    wordt vandaag mischien de openstaande gap 376 -378 niet gedicht??????
    er is toch nog geen accoord,teveel onzekerheden,dus waarom niet.
    Amerika futs worden kunstmatig hooggehouden.???
    Dat zou echt te gek zijn.

    Daarvoor moeten we 1,5 % zakken.

  5. forum rang 6 JoostVLS 16 oktober 2013 10:07
    quote:

    Ole in het beren bos schreef op 16 oktober 2013 09:53:

    [...]

    Goeie morgen,

    Ik zou even op de site van AM kijken wanneer de volgden kwartaal cijfers zijn. Grote kans dat een dag ervoor een bod wordt verhoogd.

    Gr
    Dank voor de tip, 25 oktober dus.
    Wellicht vrijdag winst pakken en dan door naar de novembers
332 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 17 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.