Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

TA: Terugtest?

Het vlagpatroon werd afgelopen donderdag opwaarts gebroken. De AEX sloot boven de dalende toppenlijn (net onder de 373) van dit patroon. Bij een dergelijk patroon is er sprake van een smal en tijdelijk dalend trendkanaal als tegenreactie op de langere stijgende trend.

De meeste andere indices lieten tegelijkertijd met de AEX ook een dergelijke opwaartse doorbraak zien. Hiermee is naar mijn mening de vijfde correctie van dit jaar dan toch afgelopen. Er zijn veel overeenkomsten te zien tussen de vierde en vijfde correctie van dit jaar:

  • de start vanaf een hogere jaartop
  • de duur van ongeveer vier weken
  • een daling van ongeveer 18 tot 20 punten
  • geen test van de onderkant van het sinds 2012 stijgende trendkanaal op de logaritmische weekgrafiek

Dit laatste is vooral in het middellangetermijnbeeld een goed signaal en kan betekenen dat er een versteiling van de trend boven dit stijgende trendkanaal zit aan te komen. Als we overigens naar de weekgrafiek kijken dan werd vorige week een groot bodempatroon gevormd, een hammer.

Weekgrafiek AEX

Klik op de grafiek voor een grote versie

Terugtest
Afgelopen vrijdag werd de opwaartse doorbraak goed doorgezet. De AEX bleef daarbij wel onder de eerstvolgende horizontale weerstand van 377,60, de top van oktober. Verder werd een shooting star in de vorm van een doji afgerond.

Dit betekent dat de kans realistisch is dat er vandaag en mogelijk morgen ook nog een terugtest gaat plaatsvinden. Bij dit toppatroon werd een opwaartse gap gevormd tussen de 374,30 en 375. Dit is voor vandaag direct de eerste steunzone. Verder ligt bij 373,90 het 50-daags gemiddelde.

De voormalige dalende toppenlijn van het vlagpatroon ligt ondertussen alweer bij 371,40 en geldt voor mij als het maximale terugvalniveau voor een terugtest. Deze terugtest valt verder voor mij in de categorie: vorming van een hogere kortetermijnbodem.

Hogere niveaus
Na deze beperkte terugval verwacht ik opnieuw de aanval naar hogere niveaus. Buiten de weerstand van 377,60 liggen nog horizontale weerstanden bij:

  • de 378,50
  • de voormalige jaartop van 380,20

Ik verwacht echter dat de AEX binnenkort al snel de jaartop van 385,90 zal kunnen testen tot mogelijk de bovenkant van het stijgende trendkanaal op de weekgrafiek, nu bij 392,50.

Versteiling
Zodra de AEX in de komende weken deze langzaam stijgende bovenkant nadert, moeten we opnieuw bezien of daar een hogere top gevormd zal worden voor een volgende terugval of dat er direct sprake zal zijn van de versteiling van de middellangetermijntrend.

Voor dit moment behoud ik mijn visie dat een beweging naar de zone 400 tot 420 in de komende maanden mogelijk moet blijven. Opvallend in het kortetermijnbeeld is verder dat de AEX vrijdag precies het 50%-Fibonacci-retracementniveau alweer testte van deze vijfde correctieve beweging.

De kracht van deze stijgende langetermijntrend blijkt dan ook uit het feit dat alle vorige correctie in een korter tijdsbestek werden goedgemaakt als dat de correcties duurden. Als kritieke ondergrens behoud ik de zone 361,50 tot 362,40. Hier ligt:

  • de bodem van de vierde correctie
  • de onderkant van het genoemde stijgende trendkanaal op de logaritmische weekgrafiek

Daggrafiek AEX

Klik op de grafiek voor een grote versie

Gouden stier
Afgelopen vrijdag kreeg ik het bericht dat ik bij de laatste vijf genomineerden zit voor de gouden stier van 2013. Er is nu een nieuwe en laatste stemronde geopend voor deze publieksprijs. U kunt hier op mij stemmen!


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Bas Heijink

Auteur:

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. TA Arcelor Mittal: Buy the dip
  2. TA: Bedankt!
  3. TA: Van lang naar kort

Gerelateerd

Reacties

275 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 14 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 14 oktober 2013 09:11
    Met alle respect Bas maar TA is in deze huidige situatie waardeloos. De situatie rond het schuldenplafond is alles bepalend. Indien er geen akkoord mocht komen, hetgeen niemand verwacht, dan mag je blij zijn als dit jaar de 340 nog wordt gehaald. Komt het akkoord er voor donderdag dan zal die 400 van jou wel dit jaar op de borden komen. Tot die tijd is het TA-draadje gewoon een dagelijks discussiedraadje en TA op zich laat ik maar even voor wat het is in dit geval.
  2. [verwijderd] 14 oktober 2013 09:27
    quote:

    Haager schreef op 14 oktober 2013 09:24:

    @debo
    TA is tegenwoordig het middel om de loop te voorspellen. De markten staan bijna los van alle realiteitsgegevens, die hebben alleen maar beperkt en vrij kort enige invloed.
    En ook hiervoor is TA nu niet te gebruiken. De markten geloven in een deal anders hadden de futs al veel en veel lager gestaan.
  3. [verwijderd] 14 oktober 2013 09:49
    quote:

    Jusstinb schreef op 14 oktober 2013 09:12:

    amerika futures veel roder.. gaat nog wel naar -1% vandaag dan sukkelen wij aex, dax etc erachter aan
    vandaag, morgen en overmorgen doe ik niks op de beurs....ik wacht af tot en met woensdag...misschien wel tot donderdag of vrijdag......wordt dus voor mij een rustig weeekje
275 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 14 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.