Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Klimaatambities vragen inzet van iedereen

Klimaatambities vragen inzet van iedereen

Tijdens de klimaatconferentie in Glasgow is uiteindelijk door de 200 deelnemende landen een verklaring getekend. China en India dwongen op het laatste moment af dat een alinea over minder gebruik van steenkool werd geschrapt. Daardoor overheerst de teleurstelling bij de meeste landen. De problematiek vraagt namelijk nog steeds om snelle actie.

Overeenstemming was niet vanzelfsprekend

COP26 begon moeizaam. Allereerst door de afmelding van diverse wereldleiders. Daarnaast kwam China voorafgaand aan de conferentie met een teleurstellende update van de klimaatambities. Verder was de relatie tussen China en de VS op een dieptepunt beland na de handelsoorlog en de beschuldigingen van spionage aan het adres van China. Ook had China enkele weken geleden aangegeven meer steenkool te gebruiken, om zo de ontstane energietekorten op te vangen.

China en de VS gaan samenwerken aan de klimaatdoelen

Een mooie opsteker was dat China en de VS tijdens COP26 bekend maakten samen te werken aan de klimaatdoelen. China en de VS staan 1 en 2 op de lijst van landen met de meeste uitstoot. Het is belangrijk dat beide landen een voortrekkersrol nemen. Ten eerste omdat ze de meeste uitstoot hebben. Ten tweede omdat andere landen zich nu niet langer meer kunnen verschuilen achter het gebrek aan actie van de grote landen.

Slotverklaring werd afgezwakt

Na deze opsteker werd de slotverklaring dus weer afgezwakt. China en India zijn blijkbaar nog te afhankelijk van steenkool en in de media ging het meer over de grote uitstoot van de rijke landen en de positie van de rijke landen ten opzichte van de ontwikkelingslanden. Het ging steeds minder over samenwerking. Door de tegengestelde belangen blijkt het keer op keer lastig voor de politiek om een eensgezind plan op te stellen.

Bedrijfsleven en burgers aan zet

Uiteindelijk zijn het bedrijfsleven en de burgers aan zet. Niet alleen vanwege het gebrek aan overeenstemming tussen de globale leiders, maar ook omdat de overheden het niet alleen kunnen. De overheid kan wetten, belastingen en subsidies gebruiken om te sturen richting het gewenste gedrag. Daar gaat over het algemeen veel tijd overheen. Die tijd hebben we eigenlijk niet. Daarom zou iedereen zelf moeten nadenken over de steen die hij of zij zelf kan bijdragen.

Afweging duurzame bijdrage, extra kosten, gemak en kwaliteit van leven

Je kunt op allerlei manier bijdragen aan vermindering van de opwarming van de aarde. Je kunt minder vlees eten, minder reizen, je woning verduurzamen door te isoleren of zonnepanelen, etc. Bij al die keuzes maken we een afweging tussen de duurzame bijdrage, eventuele extra kosten en verlies aan kwaliteit van leven.

Duurzaam geproduceerd voedsel is bijvoorbeeld duurder dan de minder duurzame variant en op minder plaatsen te koop. Electrische auto’s hebben minder uitstoot, maar zijn duurder dan auto met een traditionele verbrandingsmotor, het bereik is lager en laden duurt nog lang. De overheid kan mensen bewegen om toch voor het duurzame alternatief te kiezen door subsidie te geven.

Duurzaam beleggen heeft vooral plussen

Beleggers kunnen gemakkelijk hun steentje bijdragen door duurzaam te beleggen. Kiezen voor duurzame beleggingen is net zo gemakkelijk en de kosten zijn ook niet veel hoger. Daarnaast is de rendement/risico verhouding van duurzaam beleggen beter dan die van niet-duurzame beleggingen. Je hoeft je niets te ontzeggen en draagt toch bij aan een mooiere wereld. Een no-brainer zou je zeggen.

ESG-beleggingen groeiden 20% in eerste half jaar 2021

Veel beleggers zijn hier inmiddels ook van overtuigd. Uit onderzoek van de AFM blijkt dat beleggers in het eerste half jaar € 71 miljard euro staken in ESG-aandelenfondsen; meer dan de 69 miljard in aandelenfondsen zonder duurzame kenmerken. De complete markt van duurzame beleggingen groeide met 20% naar € 1,5 biljoen. De meerderheid belegt dus inmiddels duurzaam. Een kleine meerderheid weliswaar, maar toch.

Voorbeeld van duurzaam beleggen: AholdDelhaize

Duurzaam beleggen hoeft echt niet te betekenen dat je per se in windmolens of circulaire producten investeert. Een voorbeeld van een Nederlands bedrijf dat snel duurzamer wordt is AholdDelhaize.

De retailer voert duurzaamheid op veel plaatsen door in de bedrijfsvoering. AholdDelhaize heeft in december 2020 een aan duurzaamheid gekoppelde kredietfaciliteit van 1 miljard euro afgesloten. Hiermee laat AholdDelhaize zien ambitieus te zijn op het gebied van duurzaamheid. Vermindering van voedselverspilling, reductie van CO2-emissie en bevordering van gezonder eten zijn hierbij de speerpunten.

AholdDelhaize wil de eigen CO2-emissie in 2030 met 50% hebben verlaagd ten opzichte van 2018. Voorbeelden zijn: alle ingekochte energie is afkomstig van windenergie, sinds 2010 verbouwde winkels zijn van het gas af, door meer gebruik te maken van LNG trucks en elektrische bezorging is in 2020 1 miljoen kg CO2 verminderd. Voor de hele keten wil het bedrijf de emissie met 15% terugdringen. Ook wordt het gebruik van plastic verpakkingen verder gereduceerd.

Het bedrijf zet zich ook in voor minder verspilling en wil de verspilling van voedsel per 2030 met 50% terugdringen. Op het gebied van gezonde voeding wil het bedrijf in 2022 50% van de eigen voedselverkopen realiseren met gezonde producten. Gezonde keuzes moeten beter onder de aandacht van de consument gebracht worden.

Verder zet AholdDelhaize zich in voor diversiteit en inclusie. In de ESG duurzaamheidsscore van sustainalytics behoort AholdDelhaize bij de beste 20% in de food retailers sector. Van de Sustainable Development Goals (SDG’s) ligt de focus op de volgende doelen: gezondheid en welzijn, verantwoordelijke consumptie en productie, klimaatactie, leven in het water en leven op het land.

Loege schilder is beleggingscoach en trainer. Hij kan posities hebben in genoemde aandelen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Loege Schilder

Drs. Loege Schilder RBA werkt sinds 2000 op de financiële markten, onder andere als optiehandelaar, vermogensbeheerder en adviseur van banken, verzekeraars en pensioenfondsen. Sinds 2021 werkt hij bij de Duurzaam Beleggen Academie, die cursussen en research aanbiedt op het gebied van duurzaam beleggen in aandelen. Loege kan p...

Meer over Loege Schilder

Recente artikelen van Loege Schilder

  1. 04 okt Beleggers in de ban van de rente 2
  2. 17 jul Zet de aandelenmarkt het goede rendement voort in tweede jaarhelft?
  3. mei '23 Hoe kunnen beleggers bijdragen aan minder broeikasgasuitstoot? 1

Gerelateerd

Reacties

9 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 15 november 2021 12:11
    quote:

    SimpeleZiel schreef op 15 november 2021 11:36:

    Overheden kunnen wetten afdwingen om gewenst gedrag te stimuleren... hoe heette dit systeem ook al weer, waarvan talloze voorbeelden zijn dat dit niet werkt.
    Tja, dan is het inderdaad beter om dat niet te doen en af te wachten tot het een nog grotere en helemaal onherstelbare bende is. Helemaal simpel, of niet?
    Als een overheid niet sturend is dan gebeurt er helemaal niks.
    De gewone burger (het overgrote deel) verwacht die sturing, of ze het er mee eens zijn of niet. De minder leuke keuzes moeten voor burgers worden gemaakt, niet door de burgers.

    Je kunt beter zeggen: ruim 20 jaar geleden wisten ze al dat het deze kant op zou gaan. Er is in al die tijd gekozen voor geld en gemakzucht, met name door grote bedrijven, maar die hebben die vrijheid gekregen vanuit de overheid/politiek.

    En nu moet de transitie nog sneller gebeuren om te zorgen dat het niet al helemaal te laat is.

    Wat veel mensen vergeten, en stom genoeg zijn dit vaak juist degene die erg tegen immigratie zijn, op niet al te lange termijn gaat dit tot enorme vluchtelingenstromen leiden. Uit landen met de minste uitstoot, waar ze de meeste last hebben van de rijkere landen met de meeste uitstoot.

    Ga zelf maar eens na wat er dan allemaal gaat gebeuren, en wat gaan die mensen op dat moment zeggen die nu tegen verduurzamen zijn?
  2. [verwijderd] 15 november 2021 15:06
    quote:

    JIBA schreef op 15 november 2021 12:11:

    [...]

    Tja, dan is het inderdaad beter om dat niet te doen en af te wachten tot het een nog grotere en helemaal onherstelbare bende is.

    Wat veel mensen vergeten, en stom genoeg zijn dit vaak juist degene die erg tegen immigratie zijn, op niet al te lange termijn gaat dit tot enorme vluchtelingenstromen leiden. Uit landen met de minste uitstoot, waar ze de meeste last hebben van de rijkere landen met de meeste uitstoot.

    Ga zelf maar eens na wat er dan allemaal gaat gebeuren, en wat gaan die mensen op dat moment zeggen die nu tegen verduurzamen zijn?

    Ik zou:
    - kerncentrales bouwen
    - bomen planten in groot deel van de wereld waar nu stof ligt
    - inzetten op waterstof economie

    Met bovenstaande zou je grote immigratiestroom kunnen stoppen door de mensen perspectief te verschaffen. Cultuur dingetje is dat met name de grootste groep vanaf de geboorte worden gebrainwashed waardoor er nooit structuur zal ontstaan en die van ons ernstig wordt verstoord.

    Verduurzamen is prima, maar dan wel zonder de subsidieslurpers als windmolens en zonnepanelen. Ga eerst maar eens alle gebouwen goed isoleren met goede ventilatie, levert heel veel werkgelegenheid op. Genoeg handjes inmiddels beschikbaar om het uit te voeren. Geld is ook niet het probleem als ik de overheid kwistig met geld zie zwaaien.

  3. Klladejon 15 november 2021 15:10
    De arrogantie van de mens heeft me verbaasd. Alsof je met het klimaat kunt onderhandelen.
    India nog 50 jaar op kolen? Er wonen miljoenen mensen in rivierdelta’s daar.
    Toch ben ik zeer optimistisch. De bevolking van China zal de komende 40 jaar halveren.
    Wat denk je van Italië? De vergrijzing slaat overal toe. Over 10/ 20 jaar zijn ze allemaal overleden.
  4. [verwijderd] 16 november 2021 06:43
    quote:

    SimpeleZiel schreef op 15 november 2021 11:36:

    Overheden kunnen wetten afdwingen om gewenst gedrag te stimuleren... hoe heette dit systeem ook al weer, waarvan talloze voorbeelden zijn dat dit niet werkt.
    Fascisme of communisme. In ieder geval geen democratie, we kunnen deze regering helaas niet dwingen te handelen in belang van het volk
  5. forum rang 9 objectief 16 november 2021 07:25
    quote:

    SimpeleZiel schreef op 16 november 2021 06:43:

    [...]

    Fascisme of communisme. In ieder geval geen democratie, we kunnen deze regering helaas niet dwingen te handelen in belang van het volk
    De regering doet precies wat het volk wil; gelukkig is het niet iedereen het hiermee eens anders dachten en deden we allemaal hetzelfde.
  6. Warren B... 16 november 2021 08:58
    Je moet eens bij de agrarische keten kijken hoe duurzaam Ahold daar bezig is. Boeren zijn moderne slaven en kunnen amper een boterham verdienen en zien hun land door het beleid steeds minder vruchtbaar worden, minder water vast houden en minder CO2 opslaan. Trek dat beleid door en je krijgt woestijngronden. Mede mogelijk gemaakt door Ahold waar hier een mooi feelgood verhaaltje staat.
9 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links