Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Vooruitblik: Het gaat hard

Vooruitblik: Het gaat hard

De AEX zette vorige week iedere dag een nieuwe jaartop neer. Zelden meegemaakt. Het gaat hard, aandelen zijn nu weer net zo duur als vorig jaar. Wat heeft deze week voor ons in petto?

Zelfs ons trage AEX - met al die zware defensieve fondsen als Royal Dutch Shell, Unilever, Heineken, Ahold, RELX en Unibail is onze index niet de wildste -  fuift vrolijk mee.

Op de Big Board is het helemaal party na die snelle neergang deze herfst. Hier de S&P 500. 

Om nog wat Amerikaanse niches te nemen vanaf de kerstbodem:

 • Nasdaq 100: +17,4%
 • Russell 2000: +18,8%

Deze twee gun ik een aparte grafiek, want ik sla zelf ook stijl achterover. Eerst de internationale (bijvoorbeeld ASML, TMSC en STMircoelectronics zitten er ook in) Philadelphia Semiconductor Index, omdat dit natuurlijk dé sector was in de afgelopen maanden. Tot ziens bearmarket, hallo bullmarket.

De Nasdaq Biotech Index trok als eerste de kar vorige maand met overnamefantasie, toen iedereen nog aan het bijkomen was van de Apple omzetwaarschuwing. Niet normaal dat herstel en ook hier een nieuwe bullmarket. Zie ik het alleen goed, hapert dit ding nu?


Over winsten, koersen en waarderingen

Carnaval is dus vroeg dit jaar op de beurs. Het kan ineens niet op na die druilerige herfstmaanden. Hoe moeten we deze bewegingen nu lezen en hoe nu verder? Wees het vooral met me oneens, maar voor mij zijn de winst(verwachtingen) altijd leidend. Dit heeft de beste correlatie met de koersen op lange termijn.

Hoe kan het nu dat de koersen vliegen, terwijl de economische data terug holt (China en Duitsland voorop) en de bedrijven weliswaar mooie cijfers (= verleden), maar karige outlooks (= toekomst) afgeven? Ik houd het er vooralsnog op dat we vorig jaar een te grote winstdaling hebben ingeprijsd en dit nu corrigeren.

Bovendien kan het zijn dat de markten alweer over een winstdip en misschien wel een recessie heen kijken. Dan is er inderdaad ook nog die Fed die vorige week haar rentekeutels net zo snel weer in trok, als ze die in december nog in het potje deponeerde. De ECB zei eerder ook al voldoende tools te hebben áls.

Kortom, er ligt ook een centrale banken put onder de markt? Allemaal leuk aardig, maar als het er zo zonnig uit ziet, is het juist oppassen, hebben we denk ik allemaal wel minimaal een keer door schande en schade geleerd. Helaas, het onvolprezen FastSet  heeft nog geen actuele winst- en waarderingsdata.

Dan laat ik zelf Reuters Datastream maar draaien. Hier vreesde ik al voor, dit is de AEX versus verwachte winst en omzet. Intussen is met dat gestijg en dalende verwachtingen de index weer bijna net zo duur als vorig jaar zomer, toen er nog koersen 550-576,90 (de top) stonden. Hollen we ons zelf niet voorbij?

Of dit moet de bodem in de verwachtingen zijn. Kan ook nog. Of het begin van echt mindere tijden, als er wel een recessie komt, laat staan een lange, slepende. 

De S&P 500 laat een vergelijkbaar beeld zien, hoewel veel beter: de verwachtingen dalen minder en de koersen liepen harder weer op.

Kijk ik tot slot van dit rondje nog even onder motorkap van de beurzen bij de volatiliteit, ofwel de S&P VIX Index. Die is ook flink afgekomen, staat op standje niks aan de hand, maar is zeker nog niet in slaap gesukkeld. Opvallend trouwens dat het ding met Kerst niet even op 40 of zelfs 50 piekte?

Ik concludeer dat de beurs al met al nu priced for perfection is. Ja, we staan lager dan de toppen van vorig jaar, maar daar zijn de teruglopende verwachtingen ook naar. De boel is vrijwel even duur als toen en het koopje is er nu even af. Het winstfeest was ook wel bizar in 2018 (met die Amerikaanse belastingverlagingen).

Hoe nu verder? De winst- en omzetverwachtingen hebt u gezien, krijgt u de economie nog. De inkoopmanagersindices, beter dan dit gaan de economische voorspellingen niet worden. Het ziet er nog altijd steeds minder goed uit. Vooral China en Duitsland zijn zorgenkindjes. Italië zit zelfs al in een recessie.

Alphabet

Over naar deze week, het Q4-cijferseizoen. De cijferagenda ziet er leuk uit, maar gelukkig is het niet zo idioot druk als vorige week. Met Alphabet en ING zijn we meteen ook klaar met dit cijferrondje. Natuurlijk, de grote bluts moet nog komen - zeker bij ons - maar big tech is door en na ING ruim het halve indexgewicht AEX.

Om maar de koe bij de horens te vatten: die cijfers van Alpahet morgen zitten wel goed denk ik na Facebook vorige week. De advertentiemarkt draait al een lier en hier is bijna alles voor die twee joekels: Facebook en Alphabet dus. Opvallend is dat de dataschandalen bij de eerste tot nu toe amper Alphabet raakten?

Voor morgen wordt $10,82 winst over Q4 2018 verwacht en een outlook van $10,50 voor Q1 (Reuters). Voor de omzet zijn die cijfers respectievelijk $38,93 miljard en $37,20 miljard. Alsof het niks is. Voor heel dit jaar wordt ruim 20% meer omzet en bijna 40% meer winst verwacht. Alphabet is niet al te duur dus?

Zelfs als u aan peakdata denkt ofzo, kan Alphabet nog leuk zijn en er is een mooie put. Net als bij Facebook (met name Instagram en Whatsapp) zijn de onderdelen misschien meer waard dan de som. Onze beleggersdeks zette ze onlangs op een rijtje.

ING

Zoals gezegd zijn er bij ons cijfers van ING, maar er zijn meer leuke namen. Binck was ooit leuk - 10% op of neer op abonneecijfers, those were the days - maar met het bod van Saxo Bank is het eigenlijk niet meer interessant. Verplicht nummer morgen. TomTom is altijd leuk, zeker nu het verder gaat zonder Telematics.

Verder zijn er het altijd spannende ArcelorMittal en Aperam, komt Flow Traders door en pilsen we vrijdag af met Air France-KLM. Ik loop ze allemaal in vogelvlucht langs. Eerst ING dat voor het oprapen lijkt te liggen? U beurt zelfs 6,5% dividendrendement. Of zit er soms een adder onder het gras, want dit is té mooi?

Eerst maar even dit:

 • Er wordt voor Q4 €0,29 winst per aandeel en €4,43 miljard omzet verwacht
 • Voor Q1 luidt de verwachting €0,29 en €4,54 miljard
 • Het dividend wordt geacht van €0,68 naar €0,71 te gaan

De grote dreiging bij een bank is denk ik een recessie. Dan kan het hard gaan met teruglopende inkomsten en oplopende stroppen. Wellicht dat dit de koers parten speelt, net als al die schandalen. En is er weer een nieuwe in de maak? Laat het niet zo zijn... Ik denk dat de winstdip in de grafiek door die witwasschikking komt.

TomTom

Wat mag u nog van TomTom verwachten na de verkoop van Telematics. Niet zoveel? Meest opvallend vind ik nog dat het verkoopopbrengst vrijwel geheel naar de aandeelhouders gaat. Leuk voor hen, maar is ondernemer Harold Goddijn soms klaar met ondernemen, vraag ik mij stiekem af? En dat in deze wildwest sector. 

Voor mij is de fantasie er nu uit, maar ik laat me graag verrassen door TomTom zelf, of misschien door een bod van wie dan ook op de resterende boedel. Als het fonds structureel een paar procent dividend zou betalen, kon u het zo opnemen in afwachting van een mogelijk bod. Nu bestaat toch het risico op dood geld.

Het forum weet het vast beter dan ik en dat leest u dan wel in de comments. Nog even de verwachte cijfers en outlook:

 • Winst per aandeel Q4: €0,05
 • Omzet Q4: €208,94 miljoen
 • Verwachte winst per aandeel 2019: €0,41
 • Verwachte omzet Q1: €810,17 miljoen

Verhip, de grafiek. TomTom lijkt wel een normaal aandeel :-)

ArcelorMittal

ArcelorMittal is het goedkoopste AEX-aandeel, maar is het ook een koopje? Het fonds kent twee spoken: handelsoorlog en mogelijke recessie. Of moet ik zeggen: drie, ofwel ook de schulden? Die had het concern mooi afgebouwd tot nu €12,6 miljard, maar daar is met nieuwe investeringen een einde aan gekomen.

 • Winst per aandeel Q4: €0,70
 • Omzet Q4: €18,59 miljard
 • Verwachte winst per aandeel Q1: €0,86
 • Verwachte omzet Q1: €18,20 miljard

U ziet de dividendverwachting flink afkomen, wellicht dat ArcelorMittal minder verhoogt dan aanvankelijk werd verwacht om schulden af te bouwen? Schulden is even een verkeerd woord op de beurs na General Electric en AB InBev, maar misschien dat dit ook weer wegebt met de Fed momenteel op hold.

Niettemin vind ik ArcelorMittal lastig. Wellicht is het nu inderdaad een koopje, zeker als u het als buy & hold aandeel wilt. Als de handelsoorlog on-steroids gaat en er een dikke, vette recessie komt, is dit geen aandeel.... #vulverderzelfmaarin

Aperam

Aperam ziet er spannend uit. De koers is erg vooruitgelopen op herstel, want de winst- en omzetschattingen dalen nog steeds. Of het bedrijf deze week even wil leveren dus. Hier is uw bierviltje van dienst:

 • Winst per aandeel Q4: €0,49
 • Omzet Q4: €1,15 miljard
 • Verwachte winst per aandeel Q1: €0,54
 • Verwachte omzet Q1: €1,14 miljard

Flow Traders

Flow Traders heeft een goed jaar achter na de rug na het slaapverwekkende 2016 en 2017, maar 2019 begint niet zo goed met die inzakkende volatiliteit. Niettemin is dit aandeel een mooie hedge tegen die volatiliteit, ofwel marktonrust en u deelt in de winst. 

 • Winst per aandeel Q4: €0,57
 • Omzet Q4: €75,17 miljoen
 • Verwachte winst per aandeel 2019: €2,76
 • Verwachte omzet Q1: €311,72 miljoen

Air France-KLM

Van deze week, hoe Frans wilt u het hebben? Air France verdient geen pepernoot sinds Louis Blérot in 1909 als eerste met een vliegmasjien over het Kanaal wapperde, maar wat maakt het uit. Als er maar goed wordt gegeten en gedronken. En dat wordt er :-) 

Voor de Nederlandse inbreng bij dit joie de vivre fonds zorg ik dan maar, de harrrde cijfers. Helaas, ik heb alleen verwachtingen voor heel 2019 en niet apart Q1. Maakt voor mijn eigen oordeel verder niet uit. Ik vind dit fonds geen belegging, want het schept structureel (al deze hele eeuw) geen waarde.

Het is wel een heel mooi volatiel en lekker liquide handelsaandeel en er is altijd wát aan de hand. Ook als er niks aan de hand is. 

 • Winst per aandeel Q4: €0,02
 • Omzet Q4: €6,53 miljard
 • Verwachte winst per aandeel 2019: €1,58
 • Verwachte omzet 2019: €27,60 miljard

Agenda

Bij deze nog de hele agenda voor deze week. De cijferkandidaten spreken voor zich en let u verder op al die Duitse data en de inkoopmanagersindices van de dienstensectoren.

4 feb
08:00 Binckbank Q4-cijfers
08:00 Ryanair Q4-cijfers
11:00 Italië inflatie CPI jan
22:00 Alphabet Q4-cijfers
22:00 Gilead Sciences Q4-cijfers

5 feb
08:00 BP Q4-cijfers
09:15 Spanje services PMI jan 53,2
09:45 Italië services PMI jan 50,0
09:50 Frankrijk services PMI jan 47,5
09:55 Duitsland services PMI jan
10:00 EU services PMI jan 50,8
16:00 VS ISM non-Manufacturing PMI jan 57,0
22:00 Walt Disney Q4-cijfers
22:00 Snap Q4-cijfers

6 feb
08:00 ING Groep Q4-cijfers
08:00 TomTom Q4-cijfers
08:00 Aperam Q4-cijfers
08:00 Daimler Q4-cijfers
08:00 Duitsland industriële orders dec 0,3% MoM
13:00 General Motors Q4-cijfers
13:00 T-Mobile US Q4-cijfers
14:30 VS handelsbalans nov -54,0B
22:00 NXP Semiconductors Q4-cijfers

7 feb
08:00 Sanofi Q4-cijfers
08:00 ArcelorMittal Q4-cijfers
08:00 Intertrust Q4-cijfers
08:00 Societe Generale Q4-cijfers
08:00 Total Q4-cijfers
08:30 Duitsland industriële productie dec 0,7% MoM
13:00 Twitter Q4-cijfers
13:00 BoE rentebesluit 0,75%

8 feb
08:00 Eurocommercial Properties Q4-cijfers
08:00 Flow Traders Q4-cijfers
08:00 Umicore Q4-cijfers
08:00 Air France-KLM Q4-cijfers
08:00 Duitsland export dec 0,4% MoM
08:00 Duitsland handelsbalans dec 18,4B

Of valt jou nog iets op Corné?

Er is amper nieuws dit weekend, maar ik kom nog een paar interessante puntjes tegen. Zeg het maar: zit u in het kamp Bloomberg?

Of in het kamp Barron's?

Of, als u het echt niet meer ziet zitten, is er nog goud. Tip: zorg dat u een visie op de dollar hebt als u in goud gaat, anders kan u voor rare verrassingen komen te staan.

U verwacht het niet... Eigen schuld, dikke bult: moet u er maar vanaf blijven in plaats van proberen te timen.

Iets om echt over na te denken: wat nou als meer Chinese molochs de pas wordt afgesneden?

De beheerder van het Noorse oliefonds aan het woord. Goed om zijn opvattingen te kennen, want als het fonds zo door belegt heeft het kleine Noorwegen over zoveel decennia wereldwijde invloed.

Tot slot nog een paar belangrijke grafieken om dit stukje af te sluiten, zodat u weer helemaal bent bijgepraat. De dollar en de euro kunnen al tijdje prima samen door een deur. Per saldo dan, op dagbasis zijn er nog wel eens fratsen van een cent of meer.

De Amerikaanse rente, de dollar benchmark, heeft geen haast meer met de Fed nu met de benen op tafel.

De Duitse rente, de euro benchmark... nou ja, u ziet het. En u weet het, er is geen steun op nul.

Olie (hier WTI) vermaakt zich ook nog prima. Mooie opgaande trend na een mooie neergaande trend.


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. Kamp belegt iedere maand vooral voor zijn pensioen uitsluitend in beleggingsfondsen. Klik hier voor zijn actuele posities. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Gerelateerd

ING Groep

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

ArcelorMittal

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

AEX

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

TomTom

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Aperam

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Flow Traders

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Alphabet

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Air France-KLM

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
6 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
Wistikhetmaar
0
Eind van het jaar te ver doorgeschoten naar beneden, januari te ver doorgeschoten naar boven dus we kunnen weer richting de 500.
Sweaty Bollocks
0
Het forum weet het vast beter dan ik en dat leest u dan wel in de comments. Nog even de verwachte cijfers en outlook:

Winst per aandeel Q4: €0,05
Omzet Q4: €208,94 miljoen
Verwachte winst per aandeel 2019: €0,41
Verwachte omzet Q1: €810,17 miljoen


@Arend Jan:
Misschien moeten je ook eens het TomTom forum lezen, dan weet je dat de omzet in Q1 geen €810,17 miljoen is. In de Telegraaf staat trouwens dat ze TeleAtlas hebben verkocht. Zij snappen het ook niet helemaal.
Watchdog
1
De beurs is een net een vrachtwagen met een te lange remweg (als we eenmaal op gang zijn)
Belegger81
0
Bedankt weer voor de uitgebreide vooruitblik Arend Jan! Ben benieuwd of de AEX inderdaad 'priced for perfection' is of dat we de komende week nog vuurwerk kunnen verwachten (omhoog of omlaag).
goeruh
0
Mijn insteek voor termijn van aantal weken. Op naar ca 530, dan retrace retrace van ca1/3 van afgelopen stijgingsgolf. Daarna maar weer zien. Dus komende week wat winsten verzilveren/calls schrijven/turbootje short
6 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Column door: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes After Hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. V...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente columns van Arend Jan Kamp

 1. 18 okt Liveblog: Kiadis gehalveerd en P... 6
 2. 18 okt BeursVandaag: Mineur 1
 3. 17 okt Liveblog: Netflix, Unies, Sligro... 5

Gerelateerde instrumenten

 1. AEX 572,72 -0,62%
 2. Air France-KLM 10,210 -0,24%
 3. Alphabet 1.244,110 -0,69%
 4. Aperam 22,710 +0,75%
 5. ArcelorMittal 13,194 +1,06%
 6. Flow Traders 21,480 +2,87%
 7. ING Groep 10,162 +0,12%
 8. TomTom 9,790 -2,97%

Gesponsorde links