Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Beurs Amsterdam sluit in het rood

Gepubliceerd op 30 november 2020 17:56 | Views: 3.974

AEX 25 jan

658,24 -2,29 (-0,35%)

AMSTERDAM (AFN) - De Amsterdamse AEX-index is maandag op de laatste handelsdag van de goede beursmaand november lager gesloten, na eerder nog op kleine winst te hebben gestaan. Op de andere Europese beurzen waren ook overwegend rode cijfers te zien. Op het Damrak stond ABN AMRO onder druk. De bank kwam met een update van de strategie en kondigde aan banen te schrappen.

De hoofdindex op Beursplein 5 eindigde 0,9 procent lager op 606,02 punten. De AEX wist deze maand circa 15 procent te winnen, dankzij het positieve nieuws over de coronavaccins. De MidKap zakte 1,2 procent tot 903,30 punten. Frankfurt steeg 0,2 procent, maar Parijs en Londen daalden tot 1,1 procent.

ABN AMRO was hekkensluiter in de AEX, met een verlies van bijna 9 procent. De bank schrapt de komende vier jaar tot 15 procent van de banen, oftewel zo'n 2700 arbeidsplaatsen. Het concern wil daarmee tegen 2024 jaarlijks zo'n 700 miljoen euro aan kosten besparen. Het merendeel van de banen zal pas na 2022 verdwijnen. Verder verkoopt ABN AMRO zijn hoofdkantoor aan de Amsterdamse Zuidas en huurt daarvan een deel weer terug. Volgens analisten vallen de strategische plannen van de nieuwe topman Robert Swaak tegen.

Olie- en gasconcern Shell en winkelvastgoedfonds Unibail-Rodamco-Westfield behoorden ook tot de grotere dalers bij de hoofdfondsen met minnen tot 5,8 procent. Uitzender Randstad profiteerde van adviesverhogingen door ING en Credit Suisse en steeg 1,1 procent. Aegon klom 2,6 procent. KBC Securities schroefde zijn aanbeveling op, na het nieuws dat de verzekeraar zijn Centraal- en Oost-Europese tak verkoopt aan de Oostenrijkse branchegenoot Vienna Insurance Group voor 830 miljoen euro.

Unilever won 1,1 procent. Het levensmiddelenconcern is op papier een volledig Brits bedrijf geworden, met het hoofdkantoor in Londen. Nederlandse aandelen Unilever NV zijn omgezet in Britse aandelen Unilever PLC, die wel een notering houden in de Amsterdamse hoofdindex.

In de MidKap zakte Fugro 7 procent. De bodemonderzoeker heeft een schikking getroffen met de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) over het lekken van koersgevoelige informatie door het bedrijf. Verder hebben aandeelhouders van Fugro ingestemd met een aandelenverkoop door het bedrijf. SBM Offshore verloor 3,5 procent. De Zwitserse justitie vermoedt dat drie dochterondernemingen van de maritiem oliedienstverlener niet genoeg hebben gedaan om corrupte betalingen te voorkomen tussen 2005 en 2012.

De euro was 1,1950 dollar waard, tegen 1,1954 dollar op vrijdag. Een vat Amerikaanse olie werd 1,3 procent goedkoper op 44,93 dollar. Brentolie kostte 1,6 procent minder op 47,52 dollar per vat.

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
AEX 69% zegt kopen 13 stemmen

Gerelateerd

Reacties

1 Post
| Omlaag ↓
1 Post
|Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by Infront. Crypto data by Crypto Compare