Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

'Ingreep DNB verstoort gelijk speelveld'

Gepubliceerd op 15 okt 2019 om 10:29 | Views: 3.188 | Onderwerpen: banken, DNB

ABN AMRO BANK N.V. 17:35

16,10 +0,16 (+0,97%)

AMSTERDAM (AFN) - Dat alleen Nederlandse banken meer kapitaal voor hun hypothekenportefeuilles moeten aanhouden verstoort het gelijke speelveld op de hypotheekmarkt. Zo beoordelen kenners van ING de maatregel van De Nederlandsche Bank (DNB). De analisten wijzen er op dat pensioenfondsen, verzekeraars en buitenlandse banken ook actief zijn op de Nederlandse hypotheekmarkt.

De analisten redeneren dat DNB zich alleen op de banken richt omdat zij een "cruciale schakel" zijn in het financiële systeem. Ook zijn ze meer kwetsbaar voor dalende huizenprijzen dan bijvoorbeeld pensioenfondsen of verzekeraars. De andere toezichthouders zouden een vergelijkbare eis als DNB op kunnen leggen aan de buitenlandse banken actief in Nederland, aldus de marktvorsers. ABN AMRO wordt onder de Nederlandse banken het hardst geraakt door de hogere kapitaaleisen, menen de analisten.

Verder zien de kenners de nieuwe maatregel vooral als voorloper op de nieuwe Bazel IV-regels die per 2022 in stappen van kracht worden. Dat DNB bereid is om een van de nieuwe Bazel-regels eerder in te voeren moet volgens hen als een signaal worden opgevat dat het hele pakket maatregelen of grote onderdelen daarvan vervroegd kunnen worden aangekondigd. Dit zou ten koste kunnen gaan van beloningen aan aandeelhouders, concludeert ING.

ING hanteert een hold-advies op ABN AMRO en koopadviezen op NIBC en Van Lanschot Kempen. NIBC noteerde dinsdag omstreeks 11.15 uur vlak op 7,23 euro. Van Lanschot Kempen stond steeg 0,2 procent tot 19,78 euro en ABN AMRO steeg in de AEX-index 0,9 procent tot 16,44 euro.

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Hudige trend
ABN AMRO BANK N.V. 88% zegt kopen 8 stemmen

Gerelateerd

banken

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

DNB

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

ABN AMRO BANK N.V.

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
10 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
Knight V
0
20 miljard verruiming door ECB...
En Nederlandse banken mogen het niet uitgeven of kredieten geven.

En dan verbaasd zijn dat er geen groei is in de wereld.

Tsjonge, tsjonge.....
havik of duif
0
Drie miljard samen voor alle Nederlandse banken die in hypotheken handelen en dat voor eind jaar 2020 stelt maar heel weinig voor en versterkt de positie van de Banken.
flatliner
0
Op dit moment staan de marges al flink onder druk door de lage rente. Extra voorzieningen treffen zou m.i. betekenen dat banken zich genoodzaakt voelen om meer risico te nemen teneinde het rendement op gelijk niveau te houden. Ik weet niet of dat nu wenselijk is.
jan van delft
1
Klaas Knot is zelf een crimineel, in plaats van de Nederlandse banken te terroriseren kan hij beter front vormen in Frankfurt. Klaas K. is een geboren non-valeur, typisch een omhoog gevallen Groninger.
The Third Way...
0
En een paar jaren geleden beweerde DNB nog dat de B4 regels mbt. hypotheken te streng waren voor NLse banken.

Wanneer we dachten dat het niet erger kon, riekt het hier steeds sterker naar doorgeschoten persoonlijke profileringsdrang van DNB bestuurders...
Knight V
0
quote:

flatliner schreef op 15 okt 2019 om 10:55:


Op dit moment staan de marges al flink onder druk door de lage rente. Extra voorzieningen treffen zou m.i. betekenen dat banken zich genoodzaakt voelen om meer risico te nemen teneinde het rendement op gelijk niveau te houden. Ik weet niet of dat nu wenselijk is.


Als je alles weghaalt bij de banken, dan is er geen verdien model meer.

Dus hoe komt het geld bij de burgers en bedrijven ??.

Men denkt niet meer goed na.
dasokwat
1
Ja maar, EU zuid zit te schreeuwen om geld, dus moet je het halen waar het te halen valt.
Het volgende plan is , om niet door de ECB de onbetrouwbare obligaties op te kopen, maar door de Nederlandse pensioenfondsen.

De ECB is degene die verplicht welke obligaties gekocht moeten worden, daarom moeten de pensioenfondsen minder uitbetalen aan de gepensioneerde, terwijl ze zat hebben
r66
0
De lage rente spiraal, met als gevolg asset bubbles, speelt een 2-deling in de maatschappij in de hand.
Mensen met assets kunnen makkelijker aan kapitaal komen, en de verhouding werk uit arbeidsinkomen en werk uit kapitaal, gaat met zo'n lage rente helemaal uit elkaar lopen.
Zo ga je terug naar de tijd van mensen met assets en arbeid-slaven.

De enige manier, die ik zie, om nog inflatie te krijgen, is om Europees geld uit te delen aan de bevolking. In zuidelijke landen doet men dit gedeeltelijk al doordat pensioenen door de staat betaald worden.
Door gelijkelijk in Europa aan iedereen geld uit te delen, stimuleer je de inflatie, en kan de rente weer naar normalere niveau's, wat gelijk de assets prijzen laat normaliseren. De verhouding werk uit arbeidsinkomen en werk uit kapitaal kan zo ook weer normaliseren.
Op zich zou je in die zin ook denken dat het best een tijdstip is voor een basis-inkomen.
dasokwat
0
Door inflatie neemt de koopkracht niet toe, ben je beter af als je rente 4% is, maar je inflatie 7% .
Ik denk dat Venezuelanen daar anders overdenken
het zwaard
0
@ r66: Niet alleen in Zuidelijke Europese landen worden de pensioenen door de Staat betaald. Ook in Belgie gebeurd dit. Het gemiddelde pensioen bedraagt daar per persoon 1195 € p/m na 40 jaar werken!! (cijfers van 2018) in Nederland gemiddeld 1824 € (2018). Zowat alle Belgische politieke partijen vinden de Belgische pensioen te laag en willen deze optrekken naar 1500 € ,alleen is er geen geld voor.
10 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Gesponsorde links