Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

'Ingreep DNB verstoort gelijk speelveld'

AMSTERDAM (AFN) - Dat alleen Nederlandse banken meer kapitaal voor hun hypothekenportefeuilles moeten aanhouden verstoort het gelijke speelveld op de hypotheekmarkt. Zo beoordelen kenners van ING de maatregel van De Nederlandsche Bank (DNB). De analisten wijzen er op dat pensioenfondsen, verzekeraars en buitenlandse banken ook actief zijn op de Nederlandse hypotheekmarkt.

De analisten redeneren dat DNB zich alleen op de banken richt omdat zij een "cruciale schakel" zijn in het financiële systeem. Ook zijn ze meer kwetsbaar voor dalende huizenprijzen dan bijvoorbeeld pensioenfondsen of verzekeraars. De andere toezichthouders zouden een vergelijkbare eis als DNB op kunnen leggen aan de buitenlandse banken actief in Nederland, aldus de marktvorsers. ABN AMRO wordt onder de Nederlandse banken het hardst geraakt door de hogere kapitaaleisen, menen de analisten.

Verder zien de kenners de nieuwe maatregel vooral als voorloper op de nieuwe Bazel IV-regels die per 2022 in stappen van kracht worden. Dat DNB bereid is om een van de nieuwe Bazel-regels eerder in te voeren moet volgens hen als een signaal worden opgevat dat het hele pakket maatregelen of grote onderdelen daarvan vervroegd kunnen worden aangekondigd. Dit zou ten koste kunnen gaan van beloningen aan aandeelhouders, concludeert ING.

ING hanteert een hold-advies op ABN AMRO en koopadviezen op NIBC en Van Lanschot Kempen. NIBC noteerde dinsdag omstreeks 11.15 uur vlak op 7,23 euro. Van Lanschot Kempen stond steeg 0,2 procent tot 19,78 euro en ABN AMRO steeg in de AEX-index 0,9 procent tot 16,44 euro.

Lees over dit aandeel ook

  1. 18 apr Beursblik: UBS verhoogt koersdoel ABN AMRO
  2. 14 feb Waarom de nieuwe doelstellingen van ABN Amro een vleugje ambitie missen

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
ABN AMRO BANK N.V.

Gerelateerd

Reacties

10 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 15 oktober 2019 12:10
    quote:

    flatliner schreef op 15 oktober 2019 10:55:

    Op dit moment staan de marges al flink onder druk door de lage rente. Extra voorzieningen treffen zou m.i. betekenen dat banken zich genoodzaakt voelen om meer risico te nemen teneinde het rendement op gelijk niveau te houden. Ik weet niet of dat nu wenselijk is.
    Als je alles weghaalt bij de banken, dan is er geen verdien model meer.

    Dus hoe komt het geld bij de burgers en bedrijven ??.

    Men denkt niet meer goed na.
  2. [verwijderd] 15 oktober 2019 13:48
    Ja maar, EU zuid zit te schreeuwen om geld, dus moet je het halen waar het te halen valt.
    Het volgende plan is , om niet door de ECB de onbetrouwbare obligaties op te kopen, maar door de Nederlandse pensioenfondsen.

    De ECB is degene die verplicht welke obligaties gekocht moeten worden, daarom moeten de pensioenfondsen minder uitbetalen aan de gepensioneerde, terwijl ze zat hebben
  3. r66 15 oktober 2019 13:57
    De lage rente spiraal, met als gevolg asset bubbles, speelt een 2-deling in de maatschappij in de hand.
    Mensen met assets kunnen makkelijker aan kapitaal komen, en de verhouding werk uit arbeidsinkomen en werk uit kapitaal, gaat met zo'n lage rente helemaal uit elkaar lopen.
    Zo ga je terug naar de tijd van mensen met assets en arbeid-slaven.

    De enige manier, die ik zie, om nog inflatie te krijgen, is om Europees geld uit te delen aan de bevolking. In zuidelijke landen doet men dit gedeeltelijk al doordat pensioenen door de staat betaald worden.
    Door gelijkelijk in Europa aan iedereen geld uit te delen, stimuleer je de inflatie, en kan de rente weer naar normalere niveau's, wat gelijk de assets prijzen laat normaliseren. De verhouding werk uit arbeidsinkomen en werk uit kapitaal kan zo ook weer normaliseren.
    Op zich zou je in die zin ook denken dat het best een tijdstip is voor een basis-inkomen.
  4. forum rang 8 het zwaard 17 oktober 2019 11:16
    @ r66: Niet alleen in Zuidelijke Europese landen worden de pensioenen door de Staat betaald. Ook in Belgie gebeurd dit. Het gemiddelde pensioen bedraagt daar per persoon 1195 € p/m na 40 jaar werken!! (cijfers van 2018) in Nederland gemiddeld 1824 € (2018). Zowat alle Belgische politieke partijen vinden de Belgische pensioen te laag en willen deze optrekken naar 1500 € ,alleen is er geen geld voor.
10 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

ABN AMRO BANK N.V.

15,505 09:09
-0,110 -0,70%
Premium

Waarom de nieuwe doelstellingen van ABN Amro een vleugje ambitie missen

Het laatste advies leest u als abonnee van IEX Premium

Inloggen Word Abonnee

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links