Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?
Fabriek Shell zorgt voor boost Rotterdamse waterstofeconomie

Fabriek Shell zorgt voor boost Rotterdamse waterstofeconomie

ROTTERDAM (AFN) - Met de aankondiging van Shell om in 2023 een fabriek voor groene waterstof in gebruik te willen nemen, komt de waterstofeconomie in de Rotterdamse Haven in een stroomversnelling. "We versnellen nu de plannen voor aanleg van een publiek waterstofnetwerk in het havengebied", laat topman Allard Castelein van het Havenbedrijf Rotterdam weten.

De fabriek komt op de Tweede Maasvlakte. De waterstof gaat vandaar via een nieuwe pijpleiding naar de raffinaderij in Pernis. Gasunie en het havenbedrijf willen die pijpleiding gezamenlijk aanleggen. Er zijn geen financiële details naar buiten gebracht.

"Het is de energie van de 21e eeuw", zegt Castelein die er vanuit gaat dat er later meerdere waterstofterminals bijkomen in Rotterdam. "In Noordwest-Europa kunnen we niet genoeg waterstof produceren, dus zal veel moeten worden ingevoerd. Rotterdam gaat daarin een centrale rol spelen, zoals het dat nu voor olie doet. Hiermee zorgen we ervoor dat de Rotterdamse haven een belangrijke pijler onder de Nederlandse economie blijft."

Windenergie

Shell is van plan om de groene waterstof te gaan produceren met behulp van groene stroom uit windenergie. Deze windenergie komt bij voorkeur van het offshore windpark Hollandse Kust (noord). Samen met Eneco dingt Shell mee in de aanbesteding van dit windpark. Als Eneco en Shell de vergunning winnen, krijgt het windpark naar verwachting een vermogen van 759 megawatt en levert het straks genoeg stroom op om meer dan 1 miljoen huishoudens van groene stroom te kunnen voorzien.

Waterstof is een duurzaam alternatief voor aardgas. Het kan gemaakt worden uit aardgas waarbij de vrijkomende CO2 wordt opgeslagen onder de Noordzee of door met (groene) stroom watermoleculen te splitsen.

Lees over dit aandeel ook

  1. Berenberg verlaagt koersdoel Shell
  2. Shell-topman duidelijk nog ontevreden over hoogte beurskoers

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
SHELL PLC kopen verkopen

Gerelateerd

Reacties

15 Posts
| Omlaag ↓
  1. Anton4 7 mei 2020 14:14
    Er komt ook een waterstofgas opslag terminal. Op zee waarschijnlijk. Hiermee beogen ze energievoorziening op het moment dat het niet waait. Daarnaast zal als Tennet in een overcapaciteit zit ( teveel electra op t net bij veel zonneschijn) dit door shell worden afgevangen en omgezet naar compressed h2 gas
    Eerste grote vorm van energie opslag.
  2. [verwijderd] 7 mei 2020 16:13
    quote:

    Banana schreef op 7 mei 2020 13:09:

    Lijkt goed. Waar is deze stof op dit moment al goed voor?
    In principe is het dus een essentieel materiaal voor de fabricage van water.
    Als het de wetenschappers van Shell lukt om dit proces onder de knie te krijgen... dan zijn wolken, regen en rivieren overbodig.
    Rotterdam (mbv Shell natuurlijk) als motor van heel het aards gebeuren!
  3. Anton4 7 mei 2020 16:38
    Het doel is niet zozeer de mogelijk toekomstige waterstofauto. Het doel is nu energie opslaan als het in overvloed is dmv electrolyse : electriciteit+water--> waterstofgas. En als de zon niet schijnt en er geen wind is waterstofgas--> water+ electriciteit. Een kleine variant staat in fukushima Japan. Shell wil het groter opzetten.
    Een mega stap naar een energie neutrale samenleving.
15 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.