Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

AEX sluit licht lager en Besi onderuit

AEX sluit licht lager en Besi onderuit
Beeld: ABM Financial News

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is woensdag lager gesloten na een rustige handelsdag, maar met zwakke exportcijfers uit de VS en vooral China.

De AEX sloot 0,1 procent lager op 761,61 punten. De Midkap-index daalde 0,4 procent.

"We zitten in een situatie dat mensen minder rekening houden met een recessie en het groeiverhaal ziet er steeds iets beter uit, maar aan de andere kant wordt er ook steeds minder rekening gehouden met renteverlagingen later dit jaar door de Fed", zeiden analisten van MRB Partners.

"Het voelt alsof de zomerse hondendagen al hier zijn", zei Neil Wilson van Finalto over de rust op de mondiale aandelenbeurzen. Na het monstercijfer voor het Amerikaanse banenrapport afgelopen vrijdag is de volatiliteitsindex VIX gedaald tot het laagste niveau sinds het begin van de coronacrisis.

De Chinese export daalde in mei met 7,5 procent, gemeten in dollars, na een stijging met 8,5 procent in april. De verwachting van economen lag voor mei op een daling van 1,0 procent. De Chinese import daalde in mei op jaarbasis ook, met 4,5 procent. "De kans op meer stimuleringsmaatregelen in China is na vanmorgen verder toegenomen", meent investment manager Simon Wiersma van ING.
 
Het tekort op de Amerikaanse handelsbalans bleek sterk te zijn opgelopen in april, tot bijna 75 miljard dollar, omdat ook hier de export daalde.

Volgens denktank Oeso blijft de wereldeconomie dit jaar en volgend jaar wel in een bescheiden tempo groeien. De Amerikaanse groei zwakt wel verder af in 2024 door het verkrapte monetaire beleid.

De euro/dollar stond licht hoger op 1,0702.

De olieprijs steeg 2 procent, tot 73,02 dollar voor WTI-olie en 77,36 dollar voor Brent. In de namiddag bleken de Amerikaanse olievoorraden afgelopen week te zijn gedaald met 0,5 miljoen vaten ruwe olie, terwijl de voorraden benzine, diesel en stookolie met in totaal bijna 8 miljoen vaten stegen. De raffinaderijen draaiden op vollere capaciteit.

Stijgers en dalers

Aegon was de sterkste stijger in de AEX met een plus van 1,2 procent, ondanks een koersdoelverlaging van Kepler Cheuvreux in aanloop naar de beleggersdag van de verzekeraar.

Shell won 1,1 procent dankzij de duurdere olie en Prosus daalde 0,2 procent na een koersdoelverhoging door Morgan Stanley.

De sterkste daler was Besi. Na de beleggersdag op dinsdag deed het aandeel een forse stap terug en sloot ruim 6 procent lager. UBS maakt zich zorgen over hoe snel hybrid bonding door de markt zal worden overgenomen, vooral bij smartphones. ING wees erop dat Besi de margedoelstelling wel verhoogde.

Bij de midkappers sloot Air France-KLM 2 procent hoger en bodemspecialist Fugro won 1,6 procent.

Dalers waren Allfunds Group, dat ruim 3 procent inleverde, en laadpalenbedrijf Alfen, dat 4 procent lager sloot.

Onder de smallcaps waren CM.com, Wereldhave en Ebusco bescheiden stijgers. Azerion sloot de gelederen met een verlies van 4 procent.

Tussenstanden Wall Street

Rond sluitingstijd in Amsterdam stond de S&P500-index 0,2 procent lager.

Bron: ABM Financial News

ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
AEX 100% zegt kopen 4 stemmen
AMX 100% zegt kopen 3 stemmen
ASCX 100% zegt kopen 3 stemmen

Gerelateerd

Reacties

1 Post
| Omlaag ↓
 1. forum rang 7 jan de vakman 7 juni 2023 18:44
  Ja, bij Shell heb je niet zo gauw enorme dalingen, zoals vandaag bij Besi, dit top chipaandeel wordt met het meeste gemak door veel beleggers in de kliko gesmeten, als het maar iets tegenzit, dat komt omdat hun visie niet verder komt dan het puntje van hun neus, voor mij wel reden, om het veel veiliger Shell, de hoofdpositie in de porto te laten behouden!!
1 Post
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Gerelateerde instrumenten

 1. AEX 13:11
  726,39
  -0,51% -3,70
 2. AMX 13:11
  836,81
  -0,66% -5,59
 3. ASCX 12:56
  1.256,74
  -0,43% -5,42

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links