Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Europese beurzen sluiten toch hoger

Europese beurzen sluiten toch hoger
Beeld: Deutsche Börse AG

(ABM FN-Dow Jones) De aandelenmarkten in Europa zijn maandag hoger gesloten. De Stoxx Europe 600 index sloot 0,8 procent in het groen op 390,83 punten, de Duitse DAX steeg 0,8 procent op 12.209,48 punten, de Franse CAC 40 won 0,6 procent op 5.794,15 punten en de Britse FTSE 100 eindigde 0,2 procent in de plus bij een slot van 6.908,76 punten.

Na een zwakke septembermaand werd de kar vandaag getrokken door olie-aandelen, die stegen dankzij de hogere olieprijzen. De beurzen in Europa begonnen de handelsdag nog lager, onder meer door zorgen over Credit Suisse, maar wisten tijdens de middagsessie de weg omhoog te vinden.

WTI-olie werd 4 procent duurder, voorafgaand aan een vergadering van OPEC+ in Wenen op woensdag. Het kartel en zijn bondgenoten zouden de productie met meer dan 1 miljoen vaten per dag willen verlagen.

Macro-economische cijfers lieten maandag zien dat de Europese industrie krimpt. De inkoopmanagersindex voor de industrie in de eurozone daalde van 49,6 in augustus naar 48,4 in september, de laagste stand in 27 maanden.

"De lelijke combinatie van een recessie in de industrie en toegenomen inflatiedruk zal bijdragen aan de zorgen over de vooruitzichten voor de economie van de eurozone", aldus econoom Chris Williamson van S&P Global. "Buiten de eerste coronalockdowns [in maart 2020], heeft de industrie sinds het hoogtepunt van de financiële crisis begin 2009 niet meer zo'n grote terugval in de vraag gezien als nu."

Het muntpaar euro/dollar koerste rond het Europese slot rond een niveau van 0,9833. Het Britse pond toonde herstel, nu de Britse regering terugkomt op de eerder aangekondigde belastingverlagingen.

ING sprak evenwel van een "symbolische actie", die niet zozeer te maken heeft met het geld dat wordt bespaard, maar meer met het slechte signaal dat de plannen af hebben gegeven.

Bedrijfsnieuws

VGP verloor in Brussel bijna 20 procent. VGP heeft de closing van de joint venture met Allianz Real Estate uitgesteld vanwege de volatiele marktomstandigheden en dat is slecht nieuws volgens de analisten van Kepler Cheuvreux en Degroof Petercam.

Prosus ziet af van de overname van Billdesk. Volgens Prosus is niet aan alle voorwaarden die vooraf aan de overname werden gesteld voldaan, hoewel de Indiase toezichthouder het overnameplan wel goedkeurde. Omdat niet aan alle voorwaarden werd voldaan op 30 september, is de overname automatisch stopzet. Prosus steeg licht in Amsterdam.

Olieaandelen deden maandag goede zaken, dankzij de flink gestegen olieprijs. TotalEnergies won in Parijs meer dan 3 procent, terwijl Shell en BP in Amsterdam en Londen respectievelijk 3,5 en bijna 2,5 procent bijschreven.

In de DAX leverde Puma 1,5 procent in, in navolging van sectorgenoot Nike dat vrijdag op Wall Street nog circa 13 procent aan waarde verloor. De omzet en winst van de Amerikaanse sportartikelenfabrikant overtroffen in het afgelopen kwartaal de verwachtingen, maar de aandelenkoers daalde, omdat de marges een tik kreeg door hogere transportkosten, verleende kortingen en de effecten van een duurdere dollar. Ook Adidas stond onder druk. De verliezen rond het slot waren wel minder stevig dan eerder op de dag.

De Zwitserse bank Credit Suisse heeft dit weekend geprobeerd werknemers, investeerders en klanten gerust te stellen over de financiële gezondheid van het bedrijf, na een forse daling van het aandeel en een flinke stijging van de spread op credit default swaps van de bank, zo meldde de Wall Street Journal zondag op basis van ingewijden. Het aandeel daalde maandag in Zürich ruim een procent, waarmee een groot deel van de verliezen weg werden gewerkt.

Wall Street

Rond het slot in Europa noteerden de Amerikaanse beurzen tot 2 procent in het groen.

Bron: ABM Financial News

Vanaf Beursplein 5 volgt de redactie van ABM Financial News de ontwikkelingen op de beurzen, en de Amsterdamse effectenbeurs in het bijzonder, op de voet. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
BEL 20
CAC 40
DAX
PSI
STOXX Eur 600(P)-EUR

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Gerelateerde instrumenten

 1. BEL 20 12:44
  3.677,98
  -0,77% -28,64
 2. CAC 40 12:44
  6.657,60
  -0,04% -2,99
 3. DAX 07 dec
  14.261,19
  -0,57% -82,00
 4. PSI 12:31
  5.733,82
  -1,14% -65,85
 5. 436,20
  -0,62% -2,72

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links