Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Inloggen

 • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Beursblik: Jefferies zet Prosus op Houden

Beursblik: Jefferies zet Prosus op Houden
Beeld: Prosus

(ABM FN-Dow Jones) Jefferies gaat Prosus weer volgen met een Houden advies en een koersdoel van 46,00 euro. Dat is 9 euro lager dan het koersdoel van Jefferies voordat de zakenbank het volgen van het aandeel opschortte.

Prosus kan worden gezien als een manier om tegen een korting te beleggen in Tencent. Maar het bestuur van Prosus mag alle dividenden van zijn belang in Tencent gebruiken om te investeren in snelgroeiende maar verlieslatende internetbedrijven. Dit kan waarde creëren, maar ook vernietigen, waarschuwde Jefferies.

Omdat moederbedrijf Naspers de volledige controle heeft over Prosus, hebben andere aandeelhouders niets te vertellen. Wie gelooft in Tencent kan daarom het aandeel beter rechtstreeks kopen, volgens de analisten.

De overige investeringen van Prosus zijn niet substantieel genoeg, met zo'n 15 procent van de totale waarde. Wel gelooft Jefferies dat sommige van deze durfinvesteringen "abnormale rendementen" gaan opleveren. Momenteel heeft de markt echter minder trek in groei-investeringen die zich nog niet hebben bewezen qua verdienmodel. Dit drukt op de waardering.

De huidige korting op de onderliggende waarde van 55 procent is groter dan het historische gemiddelde van 40 procent. Prosus is als geheel nu 20 procent minder waard dan het belang in Tencent, terwijl die korting normaal gesproken 15 procent is. Dit suggereert wat opwaartse ruimte.

Gezien die factoren en de huidige waarderingen zien de analisten een Houden advies als terecht. Als Prosus meer in winstgevende bedrijven zou gaan investeren, als China minder streng wordt voor de techsector, of als beleggers weer meer trek krijgen in verlieslatende groeibedrijven, kan dat advies veranderen.

Het aandeel Prosus sloot vrijdag op 42,21 euro.

Bron: ABM Financial News

Vanaf Beursplein 5 volgt de redactie van ABM Financial News de ontwikkelingen op de beurzen, en de Amsterdamse effectenbeurs in het bijzonder, op de voet. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
PROSUS 80% zegt kopen 20 stemmen

Gerelateerd

Reacties

2 Posts
| Omlaag ↓
 1. maarten030 9 mei 2022 08:39
  Je kunt beter Tencent direct kopen, want de korting is hoger dan normaal bij Prosus.

  Dames en heren! Hier een andere tip; koop de nieuwe Adidas schoenen rechtstreeks in de winkel en niet bij Zalando. Bij Zalando zit er namelijk een korting op die hoger is dan normaal! Ook krijg je er bij Zalando veters bij, maar die kunnen slijten dus dat is niet aan te raden.

  Man man man haha
 2. MPV16 9 mei 2022 12:51
  quote:

  maarten030 schreef op 9 mei 2022 08:39:

  Je kunt beter Tencent direct kopen, want de korting is hoger dan normaal bij Prosus.

  Dames en heren! Hier een andere tip; koop de nieuwe Adidas schoenen rechtstreeks in de winkel en niet bij Zalando. Bij Zalando zit er namelijk een korting op die hoger is dan normaal! Ook krijg je er bij Zalando veters bij, maar die kunnen slijten dus dat is niet aan te raden.

  Man man man haha
  Er staat inderdaad dat je beter direct kunt beleggen in tencent, én dat de korting hoger dan normaal is, maar nergens staat dat het eerste een gevolg is van dat tweede. Dat je beter direct in tencent kunt beleggen, zou zijn omdat de dividenden die daaruit voortvloeien door prosus in andere beleggingen kunnen worden gestopt. Als je weinig vertrouwen hebt in die alternatieven, kun je die beter niet via prosus instappen, maar direct in tencent, dan mag je zelf bepalen wat je met het dividend doet.
  Er staat ook dat de korting hoger is dan normaal, en dat dat opwaartse potentie voor prosus biedt.
  Een reden voor direct en indirect beleggen in tencent dus. Wel goed lezen.
2 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

PROSUS

66,650 06 jul
-0,030 -0,04%
Premium

Prosus is onderwaardering beu

Het laatste advies leest u als IEX Premium-lid

Inloggen Ontdek Premium

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links