Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?
Nederland kent hoogste inflatie in bijna 40 jaar
Beeld: ABM Financial News

Nederland kent hoogste inflatie in bijna 40 jaar

(ABM FN-Dow Jones) De consumentenprijzen in Nederland zijn ook in november in een hoger tempo gestegen. Dit bleek dinsdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Afgelopen maand steeg het prijspeil met 5,2 procent op jaarbasis, na een toename van 3,4 procent in oktober. Dit is volgens het statistiekbureau het hoogste peil sinds september 1982.

De prijzen van gas en elektriciteit zijn in november verder gestegen. Gas was in november 53,0 procent duurder dan een jaar eerder. In oktober was dat 30,6 procent. De prijsstijging op jaarbasis van elektriciteit nam toe van 39,6 procent in oktober naar 74,9 procent in november. De bijdrage van gas en elektriciteit aan de totale inflatie van 5,2 procent in november was ruim 2 procentpunt.

Naast gas en elektriciteit zijn ook motorbrandstoffen in november duurder geworden. De prijsstijging van benzine ten opzichte van november 2020 was 31,4 procent. In oktober was benzine 24,7 procent duurder dan een jaar eerder. Ook de gemiddelde prijs van diesel en lpg nam toe in november.

Daarnaast had ook de prijsontwikkeling van voeding en kleding een opwaarts effect op de inflatie. Voedingsmiddelen waren in november 1,1 procent duurder dan een jaar eerder. In oktober was dat 0,2 procent. Dit komt met name door de prijsontwikkeling van aardappelen, fruit en koffie. Kleding was in november 5,2 procent duurder dan vorig jaar, in oktober was dat 3,0 procent.

Naast de consumentenprijsindex (CPI) berekent het CBS ook de Europees geharmoniseerde consumentenprijsindex (HICP). Consumentengoederen en –diensten in Nederland waren volgens de HICP in november 5,9 procent duurder dan een jaar eerder, in oktober was dat 3,7 procent. De inflatie volgens de HICP, die vanaf 1997 wordt gemeten, was niet eerder zo hoog. Bij de eerste raming op 30 november kwam de prijsstijging uit op 5,6 procent.

Bron: ABM Financial News

ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Reacties

4 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 7 december 2021 07:23
    Nogmaals: er is geen inflatie, het meeste zit tussen de oren, en wat er is is "tijdelijk"

    Ik zie 53% voorbij komen, ik zie 74,9% voorbij komen, ik zie 31,4% voorbij komen.

    Stel je nou eens voor dat vanaf begin 2022 alles weer met deze percentages naar beneden gaat? dat gaat geweldig worden, dat wordt een feestje, een volle tank die plotseling 3 tientjes goedkoper is, gevonden geld!

    Een energie voorschot dat van 300 euro naar 170 euro per maand gaat, dat is zelfs beter dan twee goede eindcijfers bij de staatsloterij!

    Inflatie is een spaarpot voor de nabije toekomst.

    Er is ruimte voor een tijdelijke rente verlaging binnen de EU, Turkije als template, en het werkt!
  2. forum rang 6 suskewiet 7 december 2021 12:16
    vanaf het jaar 2008 hebben mensen zonder risico goed geld verdient aan obligatie .
    Denk dat het gemiddelde rond de zeven ù zal liggen .
    Die tijd komt nooit meer terug en deze mensen worden nu wanhopig .
    Dit geld gaat naar de beurs en dat is ook niet zonder risico .
    De banken kunnen niet anders dan hun fondsen verkopen .
    Dit geeft wel een ondersteuning an de aandelen ;
    Rare wereld ;zeg het nogmaals ze delen liever geld uit dan de rente te verhogen .
4 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.