Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Inloggen

 • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

Shell wil sneller uitstoot verminderen

Shell wil sneller uitstoot verminderen
Beeld: Royal Dutch Shell

(ABM FN-Dow Jones) Royal Dutch Shell is van plan versneld de uitstoot van CO2 terugbrengen na het besluit van de rechtbank in Den Haag afgelopen maand. Dit zei CEO Ben van Beurden van Shell woensdag in een bericht op LinkedIn.

Dit betekent volgens Van Beurden dat er "forse, maar afgemeten stappen" zullen worden genomen door Shell in de komende jaren.

De topman verwacht nog steeds in hoger beroep te gaan tegen de uitspraak van de rechtbank in Den Haag. Die oordeelde vorige maand dat de energiereus de CO2-uitstoot per 2030 moet terugbrengen tot netto 45 procent ten opzichte van 2019. "Ik ben nog steeds teleurgesteld dat Shell eruit wordt gepikt, dat helpt niet om de mondiale uitstoot terug te brengen", aldus Van Beurden.

De topman zegt door de uitspraak wel "vastberaden te zijn om de uitdaging" aan te gaan. "We zullen naar manieren zoeken om de uitstoot verder terug te brengen op een manier die betekenisvol en nuttig is."

Shell heeft zichzelf tot doel gesteld om de emissies met 20 procent terug te brengen binnen tien jaar. Voor 2050 wil het bedrijf energieneutraal zijn.

ABMFNABM Financial News; info@abmfn.nl; Redactie: +31(0)20 26 28 999.


Vanaf Beursplein 5 volgt de redactie van ABM Financial News de ontwikkelingen op de beurzen, en de Amsterdamse effectenbeurs in het bijzonder, op de voet. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
Royal Dutch Shell A 90% zegt kopen 42 stemmen

Gerelateerd

Reacties

18 Posts
| Omlaag ↓
 1. michel123 9 juni 2021 11:51
  olieprijs is momenteel 2 ruim maal de kostprijs voor Shell. De winst gaat er uit spuiten bij Shell. Schuldenreductie gaat als een trein met deze olieprijs die steeds hoger lijkt te worden. Milieuregels gaan uiteindelijk alle oliebedrijven treffen of zullen. Shell staat er goed voor momenteel. In mijn optiek is een waardering van circa € 16,20 veel te laag. Veel call optie 12 euro juni 22 gekocht.
 2. Contrair1975 9 juni 2021 17:28
  www.linkedin.com/pulse/spirit-shell-r...

  Goed stuk van Ben van Beurden, waarin zowel de frustratie van de uitspraak als ook de wil om de energie transitie als bedrijf te leiden blijkt. Vond vooral onderstaande passage een hele mooie, die ook duidelijk aantoont hoe onzinnig de uitspraak vd rechter is.

  "To mention one, perhaps extreme scenario, imagine Shell decided to stop selling petrol and diesel today. This would certainly cut Shell’s carbon emissions. But it would not help the world one bit. Demand for fuel would not change. People would fill up their cars and delivery trucks at other service stations."

  Grote winnaars zijn de (nationale) olie bedrijven in Rusland, KSA, Irak, VAE, Qatar, Oman, China en straks ook Iran. Want dit soort rechterlijke uitspraken zul je daar niet zien. Die gasten produceren een stuk minder netjes dan bij RDS, waar veiligheid, methaan emmissies en energy / CO2 reductie plannen wel nadrukkelijk op de agenda staan.
 3. forum rang 4 taurus86 9 juni 2021 17:54
  De klimaatpausen hebben alleen maar theoretische verhalen. "Ruimte zat op de de Noordzee"zei, vandaag zo'n zelfbenoemde deskundige.
  'Een de zeedieren dan en de bodemnatuur', was de vraag. "Oh die hebben er geen last van. Ik heb ooit bij het Wereld Natuur Fonds gewerkt en onderzoeken toonden aan dat ze er geen last van hadden".
  Helaas vergat Kockelman te vragen, 'en als nu uit nieuw onderzoek zou blijken dat dit wel het geval is, wat dan?'.
  Helaas de 'fluwelen handschoenen ' bleven aan.
  Bij mijn Directie zou ik nooit weggekomen zijn, zonder ook deze optie te becommentariëren. Maar in de Quartaire Industrie is dit mogelijk. Wees gewaarschuwd!
 4. forum rang 4 tradersonly 9 juni 2021 19:46
  quote:

  Sdock schreef op 9 juni 2021 12:09:


  Verwacht snel een bericht over dividend verlaging!

  Dan zal het aandeel zeker meer in trek zijn.

  Voor nu lijkt het een speelbal.


  ze zullen het elk kwartaal wat ophogen meen ik. Afijn nog even en ze gaan weer eigen stocks inkopen tegen bodemprijsjes.
 5. forum rang 10 DeZwarteRidder 9 juni 2021 20:15
  Hoger beroep

  Shell zei vlak na de uitspraak te 'verwachten in beroep te gaan' tegen het vonnis, maar heeft dat tot nu toe nog niet officieel gedaan. Het vonnis gaat wel onmiddellijk van kracht en dus zullen ze bij het bedrijf de tonnen CO2 moeten gaan tellen.

  Blij wordt Van Beurden waarschijnlijk niet van de rekensom. In een oud-interview met het FD vorig jaar zomer, over de duurzame koers van het bedrijf, zei de topman: 'Sommigen zeggen: ga nou maar heel snel uit olie en gas en richt je op waterstof en elektriciteit. Nou, dan wordt het een vrij kort en onsuccesvol verhaal.'

  Nog maar een ommetje Haagse Bos.

  Lees het volledige artikel: fd.nl/ondernemen/1386345/de-duurzame-...
 6. Pecunia broma 11 juni 2021 10:43
  quote:

  michel123 schreef op 9 juni 2021 11:51:


  olieprijs is momenteel 2 ruim maal de kostprijs voor Shell. De winst gaat er uit spuiten bij Shell. Schuldenreductie gaat als een trein met deze olieprijs die steeds hoger lijkt te worden. Milieuregels gaan uiteindelijk alle oliebedrijven treffen of zullen. Shell staat er goed voor momenteel. In mijn optiek is een waardering van circa € 16,20 veel te laag. Veel call optie 12 euro juni 22 gekocht.


  Als Shell de omslag neemt om cashcow stadium te gaan kan je gelijk hebben. Maar als langetermijn belegger wil je misschien dat Shell die 'eruit spuitende winsten' herbelegt in een duurzame tak. Dan kunnen ze ook in de toekomst nog winsten maken. En daar wringt de schoen. In de hele statement van van Beurden hoor ik niets over de oplossing vanuit Shell voor het kip-of-het-ei probleem van energie transitie: "Wie begint waar, waarmee", wachten op een ander om initiatief te tonen. Nu is het niet meer dan: "We beginnen met waterstof, en dan zien we wel." Ik denk dat Tesla een stapje verder ging, en besloot op bestaande systemen aan te sluiten, en daarmee succes had. (Of Tesla als fledgling overleeft is een andere vraag etc etc)

  Als Shell een goed plan heeft om (ik roep maar even wat als voorbeeld) West Europa jaarrond van waterstof te voorzien, inclusief winterpiek,door een vloot van drijvende windmolens op de atlantische kust te leggen, met SBM-tech gesteunde waterstofproductielocaties, dan heb je wat, en dan verdienen we als aandeelhouders ook nog iets na 2030.

  Energie transitie doet me denken aan het welkom op de eerste dag van een zware cursus: "Kijk links, kijk rechts, van u dieën haalt slechts ééntje de eindstreep". Zo is het ook met energietransitie, het is een enorme opgave, en slechts enkelen gaan de eindstreep over. Stil zitten is geen optie, alleen de pro-actieven en front-runners maken een kans.
18 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Royal Dutch Shell A

19,874 14:12
+19,874 0,00%

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links