Van beleggers
voor beleggers
desktop iconOne Monitor

Inloggen

 • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

Europese beurzen openen in de plus

Europese beurzen openen in de plus
Beeld: Deutsche Börse AG

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen gaan maandag een groene opening tegemoet.

IG voorziet een openingswinst van 18 punten voor de Duitse DAX en een plus van 9 punten voor de Franse CAC 40. De Britse FTSE 100 blijft maandag gesloten.

De aandelenmarkten in Europa zijn vrijdag overwegend lager geëindigd.

Marktanalist Michael Hewson van CMC Markets sprak van een rommelig en gemengd einde van de week. Kwartaalcijfers waren over het algemeen wel beter dan verwacht, aldus de marktkenner.

En ondanks de zorgen over de hoge aantallen nieuwe coronabesmettingen in India en Brazilië en strengere maatregelen in Japan en Turkije, is het vertrouwen in het mondiale herstel nog steeds groot, aldus Hewson.

Kijkend naar de maand april begon die goed volgens de marktanalist, maar wist bijvoorbeeld de Britse FTSE 100 zich niet te handhaven boven de 7.000 punten.

Wel steeg de Britse index op maandbasis zo'n 3 procent en deed ook de Franse CAC 40 het goed, met een plus van bijna 3 procent.

De Duitse DAX moest het doen met een bescheiden rendement van 0,2 procent in april.

Op macro-economisch vlak was er vrijdag aandacht voor bbp en inflatiecijfers uit de eurozone. In het eerste kwartaal kromp de economie met 0,6 procent ten opzichte van de drie maanden ervoor en met 1,8 procent op jaarbasis. De bbp-cijfers waren iets beter dan verwacht.

De inflatie in de eurozone liep deze maand verder op, naar 1,6 procent. De voor de Europese Centrale Bank belangrijke kerninflatie bedroeg deze maand 0,8 procent en daarmee een fractie minder dan in maart.

"De eurozone maakte een tweede technische recessie door terwijl de inflatie stijgt", zei econoom Bert Colijn van ING. "De onderliggende veerkracht toont aan dat de economie klaar is voor zijn ietwat late start van het [pandemie] herstel, wat betekent dat het beeld van een matte economie in de eurozone snel zal veranderen", voegde hij toe.

Volgens valuta-analist Ima Sammani van Monex Europe blijft het sentiment in de eurozone evenwel positief omdat de EU nog eens 1,8 miljard coronavaccins van Pfizer en BioNTech verwacht te ontvangen tot en met 2023.

Bedrijfsnieuws

Het aandeel AstraZeneca steeg 4,3 procent. De verkoop van belangrijke kankermedicijnen compenseerde in het eerste kwartaal voor de tegenvallende resultaten van zijn omstreden coronavaccin. De farmaceut herhaalde zijn outlook voor het hele boekjaar.

British American Tobacco en Imperial Brands stegen ruim 2 procent, na mediaberichten dat miljardair Kenneth Dart belangen van respectievelijk 7 procent en 3 procent in de twee tabaksbedrijven heeft genomen.

Barclays verloor 7,0 procent. Hoewel de Britse bank de verwachtingen overtrof, dankzij een sterke daling van de voorzieningen voor slechte leningen, daalden de rentebaten.

BNP Paribas daalde 0,8 procent, ondanks beter dan verwachte winstcijfers.

Swiss Re wist het afgelopen kwartaal een verlies om te buigen naar winst, waarbij verliezen in verband met het coronavirus en natuurrampen, werden gecompenseerd door sterke onderliggende prestaties in alle activiteiten. Het aandeel won 2,9 procent.

KPN behaalde in het eerste kwartaal aardige resultaten volgens analisten, al bleef de zakelijke markt zwak. Het aandeel steeg 1,3 procent.

Telecombedrijf Proximus behaalde in het afgelopen kwartaal resultaten die conform de verwachting waren. Het aandeel verloor 0,8 procent.

Signify wist in het eerste kwartaal een hogere winst en omzet te behalen, maar analisten vonden de groei tegenvallend. Het aandeel steeg 7,3 procent.

De omzet van Besi kwam in het afgelopen kwartaal uit aan de onderkant van de eigen outlook, volgens analisten deels te verklaren door de uitgestelde levering van sommige machines. Het aandeel daalde 5,6 procent.

Euro STOXX 50         3.974,74 (-0,6%)
STOXX Europe 600        437,39 (-0,3%)
DAX                  15.135,91 (-0,1%)
CAC 40                6.269,48 (-0,5%)
FTSE 100              6.969,81 (+0,1%)
SMI                  11.022,34 (-0,5%)
AEX                     707,56 (-0,4%)
BEL 20                4.014,30 (-0,6%)
FTSE MIB             24.141,16 (-0,6%)
IBEX 35               8.815,00 (-0,1%)

AMERIKAANSE AANDELEN

Wall Street opent volgens de Amerikaanse futures maandag in het groen.

De Amerikaanse beurzen zijn vrijdag lager geëindigd.

Volgens marktanalist Michael Hewson van CMC Markets was de dip vrijdag te verklaren door winstnemingen aan het eind van een solide maand voor de drie grote indexen.

De S&P 500 en Nasdaq stegen in april zo'n 4 procent en de Dow ruim 2 procent.

Tekenen dat de economische groei in de Verenigde Staten op stoom komt, wakkeren evenwel de zorgen aan dat de inflatie te ver kan oplopen, gedreven door een aanhoudend tekort aan producten, zoals halfgeleiders, en het vooruitzicht van meer stimuleringsmaatregelen.

Hoge aantallen nieuwe coronabesmettingen in India, Brazilië en Japan ondermijnen het sentiment ook, evenals de vrees voor het ontstaan van nieuwe virusvarianten. De VS besloten vrijdag om vliegverkeer naar India vanaf volgende week in te beperken.

"Dat zijn de twee thema's waar de markt mee worstelt", zei marktanalist Edward Park van Brooks Macdonald. "De derde golf is een groot obstakel. Hoe hoger het aantal gevallen, hoe groter de kans is dat er een nieuwe variant ontstaat die veel van het goede werk dat met de vaccinatieprogramma's is bereikt teniet kan doen", waarschuwde hij.

Op macro-economisch vlak werd vrijdag bekend dat de persoonlijke inkomens in maart in de VS met ruim 21 procent zijn gestegen, vooral door de persoonlijke cheques die Amerikanen ontvingen van de overheid, terwijl de bestedingen met ruim 4 procent toenamen. In februari was nog sprake van een dip.

De PCE-kerninflatie, die voor de Federal Reserve belangrijk is, liep op van 1,4 procent in februari naar 1,8 procent in maart. Dit was conform de verwachting.

"Een aanhoudend sterke inflatie in de zomermaanden is het grootste risico voor de markten dit jaar omdat het de Fed ertoe kan bewegen zijn stimuleringsmaatregelen af te bouwen en de rentes eerder te verhogen dan verwacht", aldus vermogensbeheerder Edward Smith van Rathbone Investment Management.

De Amerikaanse tienjaarsrente noteerde vrijdag op 1,64 procent en daarmee op weekbasis ruim 7 procent hoger. In de maand april daalde de rente wel ruim 8 procent.

De inkoopmanagersindex van Chicago toonde vrijdag de sterkste groei in bijna 40 jaar, terwijl het consumentenvertrouwen zoals gemeten door de Universiteit van Michigan in april harder steeg dan eerder bleek uit een voorlopig cijfer.

De olieprijs is vrijdag gedaald. Op een settlement van 63,58 dollar, werd een vat West Texas Intermediate 2,2 procent goedkoper. Op weekbasis steeg de WTI-olieprijs wel 2,5 procent en in de maand april ruim 3 procent.

Volgens analist Eugen Weinberg van Commerzbank is het onderliggende sentiment op de oliemarkten nog steeds optimistisch.

Bedrijfsnieuws

Chevron behaalde in het afgelopen kwartaal minder winst maar die winstdaling was minder sterk dan verwacht. De omzet viel echter tegen, als gevolg van zwakke volumes bij Downstream en dito marges door de coronapandemie en de winterstorm in Texas. Het aandeel verloor 3,6 procent.

Sectorgenoot Exxon Mobil behaalde in het afgelopen kwartaal een hoger dan verwachte resultaten. Onder de streep resteerde weer winst, waar een jaar geleden nog verlies werd gedraaid. Het aandeel leverde wel 2,8 procent in.

AbbVie behaalde in het eerste kwartaal beter dan verwachte resultaten en verhoogde de outlook voor heel het jaar. Het aandeel van de farmaceut steeg 0,5 procent.

Colgate-Palmolive heeft het afgelopen kwartaal boven verwachting gepresteerd. De fabrikant van persoonlijke verzorgingsproducten en schoonmaakmiddelen handhaafde de outlook. Het aandeel steeg 1,1 procent.

Amazon.com daalde 0,1 procent. De Amerikaanse e-commercegigant heeft in het eerste kwartaal van 2021 veel beter gepresteerd dan zijn eigen outlook en de marktverwachting.
 
Twitter sloot ruim 15 procent lager. De microblogdienst heeft in het eerste kwartaal van 2021 een hogere winst en omzet geboekt dan verwacht, maar de groei van het aantal gebruikers lag onder de marktverwachting.

Gilead Sciences heeft in het eerste kwartaal van 2021 een lagere omzet behaald dan verwacht, onder meer omdat de inkomsten uit virusremmer remdesivir terugliepen. Het aandeel daalde 0,6 procent.

Apple verstoort de concurrentie op de markt voor muziekstreaming. Dit is het voorlopige standpunt van de Europese Commissie na onderzoek naar de gedragingen van Apple. De techreus misbruikt volgens de Commissie zijn machtspositie in de App Store. Het onderzoek naar Apple werd gestart nadat concurrent Spotify een klacht indiende. Het aandeel van Apple daalde 1,5 procent, terwijl Spotify 3,9 procent moest laten gaan.

S&P 500 index               4.181,17 (-0,7%)
Dow Jones index            33.874,85 (-0,5%)
Nasdaq Composite           13.962,68 (-0,9%)

AZIE

De Chinese beurzen op het vasteland en de Japanse aandelenmarkten zijn maandag gesloten. In Hongkong werd een verlies van 1,5 procent geleden.

Nikkei 225             28.812,63 (slotstand vrijdag)
Shanghai Composite      3.446,86 (slotstand vrijdag)
Hang Seng              28.300,52 (-1,5%)

VALUTA

De euro/dollar noteerde vanochtend op 1,2018. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdag bewoog het muntpaar op 1,2021.

USD/JPY Yen   131,70
EUR/USD Euro 1,2018
EUR/JPY Yen   109,57

MACRO-AGENDA:
00:00 Chinese markten vasteland gesloten (Chi)
00:00 Japanse markten gesloten (Jap)
00:00 Britse markten gesloten (VK)
08:00 Detailhandelsverkopen - Maart (Dld)
09:00 Inkoopmanagersindex industrie - April (NL)
09:15 Inkoopmanagersindex industrie - April (Spa)
09:45 Inkoopmanagersindex industrie - April (Ita)
09:50 Inkoopmanagersindex industrie - April def. (Fra)
09:55 Inkoopmanagersindex industrie - April def. (Dld)
10:00 Inkoopmanagersindex industrie - April def. (eur)
15:45 Inkoopmanagersindex industrie Markit - April def. (VS)
16:00 Inkoopmanagersindex industrie ISM - April (VS)
16:00 Bouwuitgaven - Maart (VS)

BEDRIJFSNIEUWS:
07:00 Siemens Healthineers - Interimcijfers (Dld)

ABMFNABM Financial News; info@abmfn.nl; Redactie: +31(0)20 26 28 999.


Vanaf Beursplein 5 volgt de redactie van ABM Financial News de ontwikkelingen op de beurzen, en de Amsterdamse effectenbeurs in het bijzonder, op de voet. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
CAC 40
DAX
PSI 20

Gerelateerd

Reacties

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Gerelateerde instrumenten

 1. CAC 40 6.551,07 23 jun
  0,00
  0,00%
 2. DAX 15.456,39 23 jun
  -179,94
  -1,15%
 3. PSI 20 5.039,50 23 jun
  0,00
  0,00%

Dagelijkse nieuwsbrief

Ja, ik wil elke dag de laatste kooptips en analyses van verschillende aandelen ontvangen.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links