Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Inloggen

  • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

Volkswagen wil schadevergoeding oud-topman wegens dieselschandaal

Volkswagen wil schadevergoeding oud-topman wegens dieselschandaal

WOLFSBURG (ANP/BLOOMBERG) - Volkswagen gaat een schadevergoeding eisen van voormalig topman Martin Winterkorn vanwege het dieselschandaal dat de Duitse automaker al meer dan 30 miljard euro heeft gekost. Ook oud-topman Rupert Stadler van VW-dochter Audi kan een dagvaarding verwachten. Volgens Volkswagen hebben de twee hun plicht verzuimd om het bedrijf te beschermen.

De inmiddels 73-jarige Winterkorn verklaarde volgens Volkswagen niet waarom de automaker ontoelaatbare software gebruikte om de uitstoot van dieselmotoren in testsituaties kunstmatig te verlagen. Ook liet hij na te zorgen dat vragen van de Amerikaanse autoriteiten hierover snel, eerlijk en volledig werden beantwoord. Stadler (58) had moeten onderzoeken of de dieselmotoren die Audi ontwikkelde gebruikmaakten van de verboden sjoemelsoftware.

Die software zorgde ervoor dat bij bepaalde omstandigheden de motorafstellingen werden aangepast zodat de uitstoot van schadelijke stoffen lager was. Die omstandigheden kwamen overeen met de tests die wereldwijd worden gebruikt om de uitstoot van auto's te meten. Bij normaal gebruik waren de auto's vervuilender dan wat Volkswagen beweerde.

Winterkorn wordt in de Verenigde Staten, waar de sjoemelsoftware werd ontdekt, aangeklaagd wegens fraude. Duitsland levert zijn ingezetenen echter niet uit. Ook in Duitsland loopt nu een strafrechtelijk onderzoek tegen Winterkorn en Stadler. Ook andere bestuurders van Volkswagen en Audi kunnen daar nog aangeklaagd worden.

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
VOLKSWAGEN PREF

Gerelateerd

Reacties

5 Posts
| Omlaag ↓
  1. kenner66 26 maart 2021 15:05
    Geweldig die witte boorden worden eindelijk ook eens aangepakt gewoon kaal plukken die gasten.
    misschien worden ze zo ook eens eerlijk en integer waarom is een top salaris niet genoeg en moet er om hun bonus te halen gefraudeerd worden.
    Je kunt maar in 1 huis wonen maar in auto rijden zou mooi zijn als iedereen weer eens met beide benen op de grond kwam.
5 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

VOLKSWAGEN PREF

184,000 28 jan
-3,000 -1,60%

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links