Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Aandeel Prosus hard onderuit op Damrak

AMSTERDAM (ANP) - Prosus was vrijdag de sterkste daler in de AEX-index in Amsterdam. Het aandeel van de techinvesteerder stond onder druk door ontwikkelingen in China waar toezichthouders grote techconcerns harder willen aanpakken. Prosus heeft een aanzienlijk belang in de Chinese internetreus Tencent dat in het bijzonder in de belangstelling van Peking staat.

Prosus sloot de sessie met een verlies van 6,7 procent. De Chinese marktautoriteit heeft twaalf bedrijven, waaronder Tencent, boetes opgelegd wegens concurrentievervalsing. Beleggers vrezen dat de boetes een opmaat zijn naar strenger toezicht door financieel toezichthouders in China en dat Tencent zijn betalingsdienst WeChat Pay zal moeten onderbrengen in een apart bedrijf, dat dan meer als bank wordt gereguleerd.

De AEX-index op Beursplein 5 sloot, mede door het verlies van Prosus, met een min van 0,9 procent op 677,41 punten. De MidKap eindigde 0,3 procent lager op 1001,21 punten. Elders in Europa was het sentiment wisselend. De beursgraadmeter in Frankfurt verloor 0,6 procent. Londen en Parijs stegen tot 0,3 procent.

ASMI

Chipbedrijven ASMI en ASML en fintechbedrijf Adyen behoorden ook tot de staartgroep van de AEX, met minnen van 2 tot 3 procent. Staalproducent ArcelorMittal stond bovenaan de hoofdindex in Amsterdam met een winst van 3,2 procent.

Sif Holdings won 3,4 procent bij de kleinere bedrijven. De funderingsspecialist boekte ondanks een lagere productie in 2020 toch meer winst en gaat weer dividend uitkeren. Beter Bed kelderde bijna 11 procent. De beddenverkoper keerde afgelopen jaar terug in de zwarte cijfers, maar passeert desondanks het dividend over 2020.

Burberry dikte bijna 7 procent aan in Londen. Het Britse modemerk, bekend van trenchcoats en sjaals met het ruitjespatroon, verhoogde zijn verwachtingen dankzij een sterk herstel van de verkopen sinds december.

EssilorLuxottica

EssilorLuxottica daalde krap 1 procent in Milaan. De brillen- en lenzenverkoper zag de omzet in het coronajaar 2020 flink dalen door de lockdowns. De klap was in de tweede helft van het jaar wel minder groot dan in de eerste jaarhelft. De eigenaar van zonnebrillenmerk Ray-Ban liet in de cijferupdate verder weinig los over de overname van Pearle-eigenaar GrandVision.

De euro stond op 1,1943 dollar, tegenover 1,1976 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie stond nagenoeg vlak op 66,00 dollar. Brentolie werd 0,2 procent goedkoper op 69,52 dollar per vat.

Lees over dit aandeel ook

  1. Besi en financials onder druk
  2. AEX vlak van start gegaan, verlies voor Besi

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
AEX kopen verkopen

Gerelateerd

Reacties

8 Posts
| Omlaag ↓
  1. Domendommer 12 maart 2021 18:11
    En ook china is hard bezig de corruptie te bestrijden, over 'n tijdje zijn alle betaalmogelijkheden onder controle van de staat. Net als in de westerse wereld. Als die inhaalslag gedaan is dan samen met de rest van de wereld (behalve N.Korea) de Bitcoin uit de annonimiteit halen.
    Ik heb geen verstand van bitcoin en weet daar dus ook niets van.

    naja...
  2. USAisa3rdworldcountry. 12 maart 2021 22:26
    quote:

    PietP schreef op 12 maart 2021 20:49:

    China is een verschrikkelijke dictatuur. Elk bedrijf, elk mens moet uiteindelijk 100% gehoorzamen aan de machtige communistische maffia. Geen vrijheid, geen democratie, geen mensenrechten. Hoe corrupt kan een land zijn...
    Helemaal gebrainwashed jij.
    Bent zeker ook nog nooit in China geweest.
8 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.