Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Ook zonder coronavaccin zet winstgroei AstraZeneca door

LONDEN (ANP/RTR/BLOOMBERG) - Farmaceut AstraZeneca, de laatste tijd vooral in het nieuws vanwege zijn coronavaccin, verwacht dit jaar 18 tot 24 procent meer winst te zullen maken. Het Brits-Zweedse bedrijf houdt in de nieuwe prognose de impact van de coronavaccinverkopen ook buiten beschouwing. Eerder beloofde AstraZeneca geen winst te zullen maken met het vaccin zolang de pandemie duurt.

De farmaceut verwacht dat de vraag naar medicijnen tegen kanker en andere therapieën zal aantrekken, nadat de reguliere zorg afgelopen jaar door de coronapandemie in veel landen werd afgeschaald. De omzetgroei zal daarbij net aan in de dubbele cijfers uitkomen. De ramingen voor dit jaar bleven wel iets achter bij de gemiddelde verwachtingen van kenners.

In de laatste maanden van 2020 trokken de verkopen van medicijnen aan. De verkoop van AstraZeneca's best verkopende geneesmiddel Tagrisso tegen kanker steeg in het slotkwartaal met 31 procent. Ook de afzet van geneesmiddelen voor diabetes, hart en nieren, en andere kankermedicijnen bleken veerkrachtig. De winstgroei vorig jaar was 15 procent.

De verkopen van het coronavaccin zal AstraZeneca vanaf het eerste kwartaal van dit jaar apart rapporteren. Het middel, dat iets minder effectief is dan dat van Moderna en Pfizer/BionNTech, is wel goedkoper en makkelijker te distribueren. Het vaccin van AstraZeneca is in inmiddels in meer dan vijftig landen goedgekeurd of aanbevolen.

AstraZeneca kende een bewogen jaar 2020. Naast de ontwikkeling van het coronavaccin, waarbij het optrok met de Universiteit van Oxford, nam het bedrijf ook de Amerikaanse farmaceut Alexion over. De deal met een waarde van 39 miljard dollar was de grootste voor AstraZeneva ooit. De overname moet in het derde kwartaal van dit jaar zijn afgerond. In de ramingen voor dit jaar is deze overname nog niet meegenomen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Reacties

1 Post
| Omlaag ↓
  1. MegaTelstar 11 februari 2021 10:40
    Als Europa haar huiswerk goed had gedaan m.b.t. de bestelling van het coronamedicijn bij AZ dan had het nu een miljardenclaim kunnen neerleggen wegens wanpresteren op de miljardenwinst die AZ (buiten het coronamedicijn) heeft gemaakt. Maar helaas was het wanpresteren te wijten aan de EU. Hoe dan ook, met geld werk je de corona de deur niet uit, dus laat AZ met al die winst haar productie- en distributiecapaciteit maar uitbreiden zodat de hele wereld snel(ler) geholpen kan worden. Dit laatste geldt overigens voor alle producerende farmaceuten.
    groet SuperTelstar
1 Post
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links