Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Farmareus moet EU-prijs kankermedicijnen fors verlagen

BRUSSEL (ANP) - Geneesmiddelenfabrikant Aspen Pharma moet zijn prijzen voor zes levensreddende kankermedicijnen in de EU met gemiddeld 73 procent verlagen. De Europese Commissie heeft de maximumprijzen bovendien voor tien jaar juridisch bindend gemaakt. Daarnaast moet het Zuid-Afrikaanse bedrijf garanderen dat het de betreffende medicijnen voor "een aanzienlijke periode" blijft leveren.

Het dagelijks EU-bestuur had Aspen al enige tijd in het vizier vanwege zijn prijsbeleid rond onder meer tabletten van Alkeran en de medicijnen Purinethol, Leukeran, Lanvis en Myleran. Aspen verwierf de verkooprechten voor de betreffende medicijnen, waarvan de patenten al decennia geleden waren verlopen, en voerde vervolgens enorme prijsverhogingen door. Daardoor ontstond de verdenking dat de farmareus misbruik maakte van zijn dominante marktpositie. Brussel startte in 2017 een onderzoek naar de verkooppraktijken van Aspen.

Vicevoorzitter Margrethe Vestager (Mededinging): "Sommige patiënten, inclusief jonge kinderen, zijn afhankelijk van deze medicijnen. Aspens toezegging zal de Europese zorg vele miljoenen euro's besparen en garanderen dat deze medicijnen beschikbaar blijven. Dit besluit geeft ook een sterk signaal aan andere dominante farmaceutische bedrijven om geen misbruik van hun positie te maken." De verlaagde prijzen gaan met terugwerkende kracht vanaf 1 oktober 2019 in.

Reacties

2 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 6 Just lucky 10 februari 2021 15:24
    Dikke pluim voor de EU, goed dat ze deze partij hebben aangepakt. Een paar jaar geleden was er ook zo'n geval in de VS. Een of ander kereltje had de rechten van uit patent gelopen medicijnen gekocht en vervolgens de prijzen meer dan vertienvoudigd. Hij moest toen voor het congres verschijnen. Toen beledigde hij de congresleden nog, hij dacht nl. dat de microfoon al uit was.
2 Posts
|Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by Infront. Crypto data by Crypto Compare