Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Inloggen

 • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

'ECB denkt aan oprichting bad bank voor slechte leningen'

'ECB denkt aan oprichting bad bank voor slechte leningen'

FRANKFURT (AFN) - De Europese Centrale Bank (ECB) overweegt een zogenoemde 'bad bank' op te richten om daarin leningen die mogelijk niet meer worden afgelost vanwege de coronacrisis onder te brengen. Dat meldden ingewijden aan persbureau Reuters.

Naar verwachting kunnen honderden miljarden euro's aan leningen bij banken niet worden terugbetaald omdat bedrijven of consumenten in financiële problemen zijn gekomen door de crisis. De ECB bekijkt nu de mogelijkheid om deze leningen met groot risico op wanbetaling onder te brengen in een bad bank, om zo banken af te schermen van enorme verliezen op die kredieten, zoals bijvoorbeeld hypotheken, autoleningen en creditcardschulden. Er wordt gevreesd dat dit bedrag kan oplopen tot wel 1000 miljard euro.

ECB-president Christine Lagarde zou de afgelopen tijd contact hebben gehad met ambtenaren van de Europese Unie en de bankensector over de mogelijkheid. De ECB wilde geen commentaar geven tegen Reuters over de zaak.

Een van de mogelijkheden die besproken zou worden binnen de ECB is een systeem via het Europese noodfonds ESM. Het ESM zou dan garanties moeten bieden aan de bad bank. De bad bank geeft vervolgens obligaties uit die commerciële banken kopen in ruil voor pakketten slechte leningen. Die obligaties kunnen dan weer gebruikt worden als onderpand voor financiering van centrale banken, aldus de bronnen.

Andrea Enria, voorzitter van de raad van toezicht bij de ECB, verklaarde dinsdag nog dat het te vroeg is om te praten over de oprichting van een bad bank, hoewel hij welwillend staat tegen het idee. Volgens Enria is het nog onvoldoende duidelijk hoe groot de impact van de coronacrisis gaat worden.

Reacties

59 Posts
Pagina: 1 2 3 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. forum rang 4 @iPlof 10 juni 2020 12:01
  Die arme banken kunnen er uiteraard ook niets aan doen dat hun slechte kredieten met dikke rente af en toe niet terug betalen. Tijd dat wij burgers massaal borg gaan staan zodat de banken niet de dupe worden. Ik heb na de financiële crisis bankenbailout en de Griekenland / bankenbailout 2.0 erg veel zin om weer jarenlang meer belastingen te betalen en bezuinigingen voor mijn kiezen te krijgen.
 2. verdi29 10 juni 2020 12:14
  hier zie dat die Eu -niet alleen in NY is opgericht eind jaren 90 door de cia voorbereid -...een weergave-kolonie is van usa..daar gebeurt en wordt zelfs al als normaal beschouwd...
  Hun Fed beleid is Ecb beleid ...er is geen onderscheid...lagarde werkt alleen als trekpop van en voor....
  Ze kan er dus "niets aan doen'' als trekpop en zal moeten of is haar baan kwijt...

  wel handig van usa om eu landen in te lijven...zo wordt usa-schuld eu-schuld en blijft de dollar wereldmunt ...samen staan we zwak...samen vegen we de schulden onder t tapijt...zetten we de geldpers aan...gezellie... eu land (en) zonder ruggegraat, authenticiteit, autoriteit ..
 3. Twijfels 10 juni 2020 12:20
  Geweldig! Banken kunnen nu helemaal los met verkopen van de grootste rotzooi leningen ooit, who cares, terug kunen betalen zal niet eens meer een criterium zijn. Gaat het fout, groeit het pakket slechte leningen zodat de bank "gaat wiebelen", gaan ze gewoon op de balans van deze bad bank. Heb mijn hypotheek alvast opgegeven. Want daar ga ik niet meer mee verder, dat zullen ze wel begrijpen.
 4. forum rang 6 Go Go Go ! 10 juni 2020 12:22
  We staan er bij en kijken er naar ... nooit gedacht dat er nog grotere idioten bestaan dan maffioso Draghi.

  We gaan niet alleen boeten voor de sector zakelijk, maar nu ook voor Piet Particulier die op de pof heeft geleefd. Ik kan mijn hypotheek wel terug betalen, maar heb er geen zin in. Maak jij ff de muntjes over, Christine ?

  Wat een mega ellende, die EU en ECB !
 5. TraderInWaves 10 juni 2020 12:27
  Burgers worden overlopen schuldereisers en deurwaarders.
  Banken en bedrijven die schulden hebben worden beloond.
  Dit kan zo niet eindeloos doorgaan. Het volk gaat echt een keer in opstand komen.
  Ik stel dan voor om alle oninbare schulden bij burgers kwijt te schelden zodat we met een schone lei kunnen beginnen. Een soort reset zeg maar.
59 Posts
Pagina: 1 2 3 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links