Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

'Megadeal Saudi Aramco en Sabic in de maak'

RIYAD (AFN) - Het Saudische staatsolieconcern Saudi Aramco legt ruim 69 miljard dollar op tafel voor een meerderheidsbelang van 70 procent in het eveneens Saudische petrochemische bedrijf Sabic. Dat maakte Aramco bekend via een mededeling op Twitter.

Aramco neemt het belang in Sabic over van het Saudische staatsinvesteringsfonds Public Investment Fund (PIF). Bronnen hadden eerder al aan persbureau Bloomberg gemeld dat er een deal aan zat te komen. Daarbij werd gesproken over een bedrag van 70 miljard dollar. Er zou maanden zijn onderhandeld over de transactie.

Het is de grootste overnamedeal in het Midden-Oosten ooit. De resterende 30 procent van Sabic wordt verhandeld op de aandelenbeurs van Saudi-Arabië. Aramco heeft aangegeven deze aandelen niet te willen kopen.

Beursgang

Sabic is wereldwijd actief in meer dan vijftig landen, waaronder Nederland, en telt ruim 35.000 werknemers. Het Europese hoofdkantoor van Sabic staat in Sittard, met een grote productielocatie op industrieterrein Chemelot.

Met de meerderheidsdeelneming in Sabic verbreedt Aramco zijn activiteiten van de winning van olie en gas naar petrochemische producten zoals plastics, chemicaliën en kunstmest. Volgens Aramco ontstaan door de deal ,,nieuwe mogelijkheden in de snel groeiende petrochemische sector''.

Aramco werkt momenteel aan een beursgang waarbij het staatsoliebedrijf van Saudi-Arabië gewaardeerd moet worden op ongeveer 2000 miljard dollar. Aramco is 's werelds grootste olieproducent. De komende tien jaar wil het concern 500 miljard dollar investeren, voor een groot deel in raffinaderijen en chemische fabrieken.

Lees over dit aandeel ook

  1. 13 jun Media: Shell dicht bij aankoop LNG-tak Pavilion 1
  2. 23 mei Mooie opsteker voor Shell

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
SHELL PLC

Gerelateerd

Reacties

1 Post
| Omlaag ↓
1 Post
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

SHELL PLC

32,370 10:27
+0,120 +0,37%
Premium

Mooie opsteker voor Shell

Het laatste advies leest u als abonnee van IEX Premium

Inloggen Word Abonnee

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links