Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Griekenland heeft minstens 36 miljard nodig

WASHINGTON (AFN/BLOOMBERG) - Om de schuldenlast van Griekenland dragelijk te maken heeft het land de komende drie jaar nog zeker 36 miljard euro nodig en minder strengere voorwaarden voor uitstaande leningen. Dat stelde het Internationaal Monetair Fonds donderdag. De totale financieringsbehoefte van Griekenland schat het IMF voor de periode oktober 2015 tot en met eind 2018 op 50 miljard euro.

De internationale geldschieter stelde dat de recente ontwikkelingen rond Griekenland, die uitmondden in een 'staakt-het-vuren' tot de uitkomst van het referendum van aanstaande zondag bekend is, niet zijn meegenomen in zijn analyse.

Mocht Griekenland uiteindelijk de vereiste hervormingen doorvoeren, dan moeten de overige eurolanden volgens het IMF stappen zetten om de schuldenlast van Griekenland dragelijk te maken. Een van de opties zou dan zijn de looptijd van tal van leningen te verdubbelen.

Afspraken

Het IMF merkte fijntjes op dat de schuldenlast niet verder verlicht zou hoeven worden als Griekenland de in 2012 gemaakte afspraken volledig had doorgevoerd. ,,Significante beleidswijzigingen sindsdien en, niet in de laatste plaats, halfslachtige hervormingsinspanningen, hebben echter geleid tot een flinke toename van de financieringsbehoefte. Die nieuwe leningen komen bovenop de zeer hoge bestaande schuldenlast.''

De geldschieter illustreerde het gebrek aan vaart bij de inspanningen van de Griekse overheid met de opmerking dat er in de afgelopen vijf jaar slechts 3 miljard euro is verdiend door staatseigendommen te privatiseren. De opbrengst in de periode 2014 tot en met 2022 werd door het IMF geraamd op 23 miljard euro. ,,Nu de politiek minder gecompliceerde transacties zijn voldaan, schatten de we de opbrengst in de komende jaren op 500 miljoen euro per jaar. Om in de pas te lopen met de oorspronkelijke raming, is alleen hier al 9 miljard euro aan nieuw kapitaal nodig tussen 2015 en 2018.''

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Reacties

51 Posts
Pagina: 1 2 3 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. Eddy the Eagle 2 juli 2015 18:20
    Nou, prima toch? Laten we het dan maar afmaken op 50 mld. Voor Nederland geen probleem joh, laat gewoon ff die lastenverlichting van 5 mld zitten. Dat geven die Nederlanders toch maar weer uit. Of laat iedereen per direct tot zijn 69e doorwerken. Of nog wat langer, dan levert de AOW straks misschien nog wel geld op.... Wat een gekkenhuis!

  2. Eddy the Eagle 2 juli 2015 18:43
    quote:

    Crockett schreef op 2 juli 2015 18:40:

    Ik zou iedereen europeaan (en we zijn wel met 500mio!!) gewoon 100 euro laten betalen..dan zijn we er toch?

    of zit ik ook paar nullen mis achter de komma? ;-)

    Kan die 100 euro ook in nature voldaan worden? Ik heb nog een paar flinke emmers kots staan, het wordt toch met de week meer
  3. [verwijderd] 2 juli 2015 19:08
    quote:

    Eddy the Eagle schreef op 2 juli 2015 18:20:

    Nou, prima toch? Laten we het dan maar afmaken op 50 mld. Voor Nederland geen probleem joh, laat gewoon ff die lastenverlichting van 5 mld zitten. Dat geven die Nederlanders toch maar weer uit. Of laat iedereen per direct tot zijn 69e doorwerken. Of nog wat langer, dan levert de AOW straks misschien nog wel geld op.... Wat een gekkenhuis!

    36 miljard is als er 200.000.000 Europeanen zijn 320 euro per persoon over x jaar. Zie het als ontwikkelingshulp
51 Posts
Pagina: 1 2 3 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links