Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Aandeelhouders NXP akkoord met overname

Aandeelhouders NXP akkoord met overname

EINDHOVEN (AFN) - Aandeelhouders van chipproducent NXP hebben donderdag ingestemd met de overname van de Amerikaanse branchegenoot Freescale. De voormalige chips-divisie van Philips kondigde begin maart aan de kleinere rivaal over te nemen voor een bedrag van omgerekend ruim 10 miljard euro. De vennoten van Freescale stemden eveneens in met het samengaan.

Volgens topman Guido Dierick van NXP Nederland was de bijeenkomst voor de aandeelhouders van NXP niet meer dan een formaliteit. Van de aanwezige aandeelhouders stemde 99 procent in met de aankoop.

Het samengevoegde NXP en Freescale krijgt een jaarlijkse omzet van zo'n 10 miljard dollar terwijl de bedrijfswaarde meer dan 40 miljard dollar is. Topman Richard Clemmer van NXP wordt topman en 'president' van de nieuwe onderneming.

Wall Street

Van de 25 grootste investeerders in NXP zijn er 24 gevestigd in de Verenigde Staten. ,,Dat is ook de reden dat wij een beursnotering hebben op Wall Street", verduidelijkte Dierick in een toelichting. ,,De honger naar een bedrijf als NXP is in de VS groter dan in Europa."

De overname van Freescale sluit naadloos aan op de ambities van het Eindhovense bedrijf. ,,De raakvlakken die wij hebben zijn praktisch nul", aldus de topman Nederland. ,,Misschien is deze deal wel te mooi om waar te zijn."

Microcontrollers

NXP was al wereldmarktleider in de sectoren automotive en industrie. Freescale is gespecialiseerd in de productie van zogeheten microcontrollers. Deze minicomputers worden gebruikt voor de verwerking van gegevens. ,,Daarmee wordt het voor NXP bijvoorbeeld op het gebied van automotive mogelijk meer totaalconcepten te leveren", aldus Dierick.

NXP heeft activiteiten in meer dan 25 landen en behaalde in 2014 een omzet van 5,7 miljard dollar. Ook Freescale is in meer dan 25 landen actief en realiseerde voor 4,6 miljard dollar aan opbrengsten vorig jaar.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links