Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Corbion stapt in productie bioplastics

AMSTERDAM (AFN) - Corbion stapt in de productie van biologisch afbreekbare plastics op basis van melkzuur (PLA). Dat maakte het bedrijf, dat nu al grondstoffen maakt voor dergelijke producten, donderdag bekend. Corbion constateert dat er een gezonde vraag is naar dergelijke bioplastics, hoewel die minder sterk groeit dan eerder werd aangenomen.

Met een investering van naar schatting 60 miljoen euro in een fabriek voor bioplastics in Thailand wil het bedrijf naar eigen zeggen een stapje opschuiven in de keten. Voorwaarde is wel dat klanten zich vooraf vastleggen voor minstens een derde van de 75 kiloton per jaar die de fabriek kan gaan produceren. Verder blijft Corbion kijken naar mogelijkheden om via strategische samenwerking een positie als PLA-producent op te bouwen.

Corbion meldde verder dat het twee Amerikaanse fabrieken samenvoegt waardoor er één zal worden gesloten. Mede daardoor gaan tussen nu en 2016 circa 200 banen verloren bij het bedrijf. Dat moet 20 miljoen euro aan jaarlijkse kostenbesparingen opleveren. Volgens een woordvoerster van Corbion gaan wereldwijd banen verloren. Hoe de pijn precies wordt verdeeld, wilde zij niet zeggen.

Kosten reorganisatie

De eenmalige kosten die Corbion moet maken voor deze reorganisatie worden ook geschat op 20 miljoen euro. Daarnaast investeert de onderneming 10 miljoen euro in de samenvoeging van de productiefaciliteiten in Totowa en Kansas City, waarbij de laatste komt te vervallen. Mogelijk volgt ook nog een afboeking, aldus het bedrijf.

De ingrepen maken deel uit van de aangescherpte strategie die Corbion donderdag ontvouwde. Het bedrijf wil zijn kernactiviteiten, de productie van voedingsingrediënten en biochemische producten, versterken. Dat moet resulteren in een jaarlijkse omzetgroei tussen de 2 en 4 procent in de jaren tot en met 2018. Tegen die tijd moet de winstmarge (ebitda) boven de 18 procent liggen.

Corbion wil de aandeelhouders laten meeprofiteren van de verbetering van de resultaten. Het keert nu 35 procent van de geschoonde nettowinst uit als dividend, dat kan gaan oplopen tot 45 procent. Daarbij wil het bedrijf volgend jaar 100 miljoen euro verdelen onder zijn aandeelhouders. Meer details daarover volgen in het eerste kwartaal.

Lees over dit aandeel ook

  1. 26 apr 'Omzetdaling Corbion geen verrassing'
  2. 04 mrt Management Corbion doet rondje kostenbesparingen: 'voorschot op betere tijden'

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
Corbion

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Corbion

20,000 17:37
+0,720 +3,73%
Premium

Management Corbion doet rondje kostenbesparingen: 'voorschot op betere tijden'

Het laatste advies leest u als abonnee van IEX Premium

Inloggen Word Abonnee

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links