Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Wisselkoersen drukken op Unilever

ROTTERDAM (AFN) - Ongunstige wisselkoersen hebben de omzet van Unilever in het eerste kwartaal van 2014 flink laten dalen. De zogenoemde onderliggende omzetgroei, die gecorrigeerd is voor valuta-effecten, lag nog wel op bijna 4 procent, wat wel lager is dan in dezelfde periode vorig jaar en het laatste kwartaal van 2013. Dat bleek donderdag bij de presentatie van de omzetcijfers over de eerste 3 maanden van dit jaar.

De omzet kwam 6,3 procent lager uit op 11,4 miljard euro. Wisselkoersen hadden een negatief effect van 8,9 procent. Onderliggend kwam de omzetgroei uit op 3,6 procent, waarbij de opkomende markten een onderliggende groei van 6,6 procent lieten zien.

Het onderdeel Persoonlijke Verzorging liet een onderliggende omzetgroei van 4,5 procent zien. Onder meer producten van het merk Dove zetten een sterke prestatie neer. Volgens financieel bestuurder Jean-Marc Huët noemde groei in deze tak, als ook in het onderdeel dat schoonmaakmiddelen maakt (Homecare) ,,het meest betrouwbaar en duurzaam''.

Levensmiddelen

In de tak Levensmiddelen was er sprake van een krimp met 1,7 procent. Dat was volgens het bedrijf onder meer het gevolg van het wegvallen van de paasomzet ten opzichte van vorig jaar, omdat Pasen dit jaar ver in het tweede kwartaal viel. Topman Paul Polman zei in een toelichting ,,er zeker van te zijn nu de juiste stappen te nemen om de resultaten te verbeteren''. Huët specificeerde dat er onder meer maatregelen worden genomen om de kwaliteit te verbeteren en meer variëteiten van producten te maken.

De onderliggende groei in de dranken- en ijsactiviteiten die vallen onder Refreshment kwam wel uit op een sterke 5,9 procent. Het ijsseizoen in Europa begon sterk en ook de verkopen in Brazilië en Australië namen flink toe.

In het eerste kwartaal was sprake van een ,,goede groei, ondanks zwakkere markten en stevige concurrentie'', aldus Polman. Opkomende markten maken op dit moment een periode van ,,zwakkere vraag en economische volatiliteit'' mee, aldus de bestuurder. Volgens Huët bedraagt de groei in opkomende markten nog steeds circa 5 procent. Dat is aanzienlijk zwakker dan in voorgaande jaren, maar wel sterker dan de groei in Noord-Amerika die tussen de 0 en 1 procent ligt en de krimp in Europa van circa 1 procent.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links