Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TNT Express ziet winst fors dalen

AMSTERDAM (AFN) - TNT Express houdt last van de moeilijke marktomstandigheden in Europa. Het koeriersbedrijf zag het afgelopen kwartaal de omzet verder dalen en de operationele winst zo goed als verdampen.

TNT Express meldde maandag een omzet van 1,6 miljard euro over het derde kwartaal. Dat was 6,6 procent minder dan een jaar eerder. De operationele winst kelderde met ruim 85 procent tot 9 miljoen euro. Onder de streep resteerde een nettowinst van 6 miljoen euro, tegen 8 miljoen euro in het derde kwartaal van 2012.

De winstdaling kwam onder meer door negatieve wisselkoerseffecten en kosten voor de reorganisatie van het bedrijf. Voor die operatie werd afgelopen kwartaal een voorziening van 38 miljoen euro geboekt.TNT verwacht dat de moeilijke omstandigheden in Europa voorlopig aanhouden, maar dat de reorganisatie de resultaten uiteindelijk vooruit zal helpen.

Bernard Bot

Financieel directeur Bernard Bot wees in een toelichting op de afgenomen daling van de aangepaste operationele winst. Die zakte met bijna 16 procent tot 54 miljoen euro, na een daling met ruim een kwart in het tweede kwartaal. ,,De trend verbetert, ondanks de moeilijke omstandigheden'', concludeerde hij. ,,We zien ook verbeteringen in sommige markten, hoewel het algehele beeld kwetsbaar blijft. Klanten blijven hun eigen processen optimaliseren, wat druk zet op de prijzen.''

Bot ziet de verbetering met name in Groot-Brittannië en sprak van hoopvolle signalen in Duitsland. In Frankrijk, Spanje en Italië gaat het nog altijd minder. Buiten Europa is vooral de groei van de vraag in China sterker dan verwacht afgenomen.

Hogere lonen

Het bedrijf zag de omzet vorig kwartaal in alle regio's dalen. Daarbij ging de operationele winst in Europa met bijna 90 procent omlaag, tot 5 miljoen euro, en ontstond in Zuidoost-Azië (Pacific) een verlies van 1 miljoen euro. Dit kwam door hogere lonen en een duidelijke afname van het gewicht van de pakketten die werden verstuurd.

TNT wist afgelopen kwartaal 10 miljoen euro te besparen en verwacht dat dit bedrag over heel 2013 oploopt tot 30 miljoen euro. Het bedrijf hield vast aan de verwachting dat in 2015 voor 220 miljoen euro aan besparingen zal worden gerealiseerd. De totale lasten voor de reorganisatie worden onverminderd op 150 miljoen euro geschat. Bot kon nog niet aangeven hoe groot de voorziening voor de operatie in het lopende kwartaal zal zijn.

Brazilië

In het kader van dit programma worden ook diverse onderdelen verkocht. TNT verwacht de eerder gemelde verkoop van de Chinese activiteiten dit jaar af te ronden. De geplande verkoop van de Braziliaanse tak loopt nog, aldus TNT. Dat geldt ook voor de verkoop van vliegtuigen, maar de vraag in die markt blijft voorlopig zwak.

In Brazilië wordt gepraat met diverse geïnteresseerde partijen, gaf Bot aan. Gezien de verbetering in de resultaten in dat land houdt TNT echter nog altijd de optie open om de activiteiten uiteindelijk niet te verkopen, stelde hij.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Reacties

2 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 28 oktober 2013 09:04
    Goed, eerste indruk.

    Als elke koerier/postbedrijf in de hele wereld het goed doet. en TNT zozo. Dan waar ligt het aan.?

    Knutselclubje TNT Management GO home! En laat een groep mensen die wel verstand van logistiek& transport er wat van maken.

    Wat een afgang weer. Slappe hap!

    Straks kijken/luisteren naar wat ze te melden hebben. Krijg je gelijk les in hoe je je zelf als bedrijf NIET presenteerd, en WAAROM ze nog steeds zo slecht draaien. Het zal niet veel soeps zijn. Dit management maakt nog slechtere presentaties dan mijn dochter van 4.

    Conclusie/mening; weer teleurgesteld. Weer niks. Laat ze in godsnaam worden overgenomen door China Express oid......... ;-(
2 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links