Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Wereldhave 2018

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
3.205 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 ... 157 158 159 160 161 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
yieldcurve
0
Wellicht is de afschrijving op de 4 winkelcentra een opmaat van verkoop. Als Anbeek daar zonder verdere boekverliezen afscheid van kan nemen, wordt de beleggingscase weer een stukje interessanter. Maar als dat allemaal zo gemakkelijk zou gaan, waren ze natuurlijk al lang van de hand gedaan.
junkyard
2
Bij de jaarcijfers 2017 meldde Wereldhave:

In the Netherlands, the value of the portfolio decreased slightly by 1.7% (€ -25.2m), which was caused by a negative revaluation of three properties in less sought-after locations.

Deze 3 mindere winkelcentra bevat op zeker de deelbezittingen in Rijswijk (In de Bogaard) en Eindhoven (WoensXL), daarnaast hoogstwaarschijnlijk Etten Leur.

Een halfjaar later meldt dhr Anbeek:

Het zijn vier winkelcentra aan de onderkant van de markt, samen goed voor een waarde van zo'n €250 mln, die de rest van de portefeuille naar beneden trekken.

De 3 panden op mindere lokaties zijn dus nog minder waard geworden, en er is een extra winkelcentrum bijgekomen die als minder presterend is geclassificeerd. Het is gissen welk winkelcentrum is toegevoegd, dit moet een kleiner winkelcentrum zijn gezien het totaalbedrag van 250 miljoen dat wordt genoemd bij de vier winkelcentra "aan de onderkant van de markt". Ik vermoed Emiclaer of Roselaar, aangezien Eggert niet lang geleden (volgens Wereldhave) vrij succesvol is verbouwd.

Overigens is het afgelopen halfjaar Middenwaard ook met 2 miljoen afgewaardeerd (van 148 naar 146 miljoen), wat in de presentaties vindbaar is aangezien Middenwaard een top 10 bezitting is qua omvang. In Middenwaard wordt flink verbouwd, dit leidt dus niet direct tot hogere / stabiele waarden...

Daarnaast lijkt de verbouwing in Koperwiek moeizaam te verlopen. Bij de jaarcijfers 2017 werd gemeld:

In de Koperwiek (Capelle a/d IJssel) pre-leasing reached 64%, completion expected 2019

Bij de vandaag gepubliceerde halfjaarcijfers meldt Wereldhave doodleuk:

In de Koperwiek (Capelle a/d IJssel) pre-leasing 52%, completion expected 2019/2020

Voor de Koperwiek verbouwing is wel al 20 miljoen euro uitgegeven (totaal 32 miljoen), wat niet goed rendeert. Yield op verbouwing (5,4%) is laag en zal waarschijnlijk dalen door benodigde huurverlagingen, mij een raadsel waarom dit winkelcentrum wordt uitgebreid met zo'n laag niveau aan voorverhuringen.

Naar mijn idee probeert Wereldhave krampachtig het probleem van doorlopende negatieve herwaarderingen te isoleren tot een klein deel van de portefeuille. Erg geloofwaardig vind ik deze uitleg niet, gezien bovenstaande bevindingen. Beleggers zijn ook wantrouwend, gezien de beurskoers t.o.v. de gepubliceerde boekwaarden. Wereldhave zou er goed aan doen om transparanter te rapporteren, en minder schimmige teksten uit te slaan bij de presentatie van nieuwe afboekingen.

Beleggers verdienen een meer serieuze uitleg. Ik krijg nu meer het idee dat dhr Anbeek beleggers met een kluitje in het riet stuurt, om zijn eigen falen als CEO te verdekken.
Watcher606
0
Je slaat de spijker op zijn kop!?? Telkens nieuwe excuses en telkens andere verhalen. Het zo een hele mooi belegging kunnen zijn maar omdat hij duur inkoopt en voor veel te veel geld ontwikkelt, krijg je nooit meer een goed rendement. Terwijl hij juist met deze economie op z'n top had moeten zitten qua rendement.
hjs64
0
De economie mag dan wel op zijn top zitten, detailhandel heeft het al jaren zwaar, de ene na de andere keten valt om. Blokker krijgt zijn zaken niet op orde, Hema draait al jaren verlies en blijkt onverkoopbaar te zijn. WH heeft daar uiteraard last van. Feit blijft natuurlijk dat WH er meer last van heeft dan andere OG fondsen, dat valt het management wel aan te rekenen.
Biobert
0
De Telegraaf meldt dat ceo Anbeek openstaat voor consolidatie, m.a.w. samengaan met een ander vastgoed fonds. Zelf denk ik dan aan Vastned. Opvallend is dat Aat van Herk in beide fondsen een grote positie heeft. Als hij aandringt op samengaan, dan is het zo gepiept. Beide hebben ook een vastgoedfonds in Belgie, die er ook in ondergebracht kunnen worden. Ik zie dit wel zitten. Aandeelhouders WHV krijgen bij samengaan dan aandelen Vastned in een bepaalde verhouding en Anbeek exit.
DeZwarteRidder
1
quote:

Biobert schreef op 25 jul 2018 om 13:00:


De Telegraaf meldt dat ceo Anbeek openstaat voor consolidatie, m.a.w. samengaan met een ander vastgoed fonds. Zelf denk ik dan aan Vastned. Opvallend is dat Aat van Herk in beide fondsen een grote positie heeft. Als hij aandringt op samengaan, dan is het zo gepiept. Beide hebben ook een vastgoedfonds in Belgie, die er ook in ondergebracht kunnen worden. Ik zie dit wel zitten. Aandeelhouders WHV krijgen bij samengaan dan aandelen Vastned in een bepaalde verhouding en Anbeek exit.

Ik zie geen toegevoegde waarde in een fusie of overname.
FreedomFighter
1
Fusies of overnames moeten idd een duidelijke toegevoegde waarde opleveren.

De meeste fusies en overnames mislukken, wat betekent dat er aandeelhouderswaarde wordt vernietigd.

Afgezien van wellicht het van de beurs halen van 1 of 2 bedrijven (scheelt een miljoen per bedrijf), zie ik ook geen voordelen.

WHA is zoals alle vastgoedfondsen een dividendaandeel en de belegger moet dus genieten van zijn dividend.

Wat betreft koersstijgingen zie ik als grootste probleem het voortdurende geemmer van arrogante azijnpissers, in combinatie met professionele shorters.

Beide groepen bekijken de wereld vanuit een spreadsheet en bezoeken nooit een winkelcentrum.

Dat zijn de lui die voortdurend roepen dat de rente stijgt, terwijl dat niet gebeurt. Dat het in Frankrijk verkeerd gaat, terwijl dat niet gebeurt. Dat de directie sukkels zijn om de 'rommel' van Klepierre over te nemen, terwijl elk vastgoedfonds zijn eigen specialisatie heeft en een keten als MenatWork die onlangs omviel in een winkelcentrum van Klepierre zat. Dat Blokker nog een probleem gaat worden op basis van de cijfers van vorig jaar, etc, etc.

En o ja, dat het internet alles kapot maakt, terwijl het overgrote deel van de WHA-huurders geen gevoeligheid voor het internet heeft.

(Bijvoorbeeld, ik zie mezelf nog geen verse muntthee via het internet bestellen en als ik een rol plakband nodig heb ga ik toch echt even naar de boekhandel hier vlakbij). Anbeek en consorten kennen de trends en WHA speelt uitstekend in op de trends naar food, persoonlijke diensten en recreatie. Dat is het winkelcentrum van de toekomst.

De spreadsheet-deskundigen zijn een veel groter probleem voor de koers dan die vier NL winkelcentra waar ze gedeeld eigendom hebben en daardoor niet voor modernisering kunnen zorgen. Want de afwaarderingen daarvan houden ook een keer op.

WHA is gewoon zwaar ondergewaardeerd.

J.Inv
0
Trivano.com) - Op 25 juli 2018 hebben de analisten van S&P Global hun beleggingsadvies voor Wereldhave (WHA; ISIN: NL0000289213) herhaald. Het advies van S&P Global voor Wereldhave blijft "kopen".
De analisten behouden hun koersdoel van 38,00 EUR.
Op 24 juli 2018 publiceerde Wereldhave halfjaarcijfers. Op 26 juli 2018 zullen de aandelen van Wereldhave ex-dividend noteren.
ronald64
1
Geeft topman Wereldhave hier het startsein signaal voor overnames en fusie? t.co/ZndRKHIjSP Interview met @ytekedejong #vastgoed #retail
hjs64
0
Hij geeft in dat stuk wel aan dat je in half NL niet wil zijn met winkelvastgoed, geeft toch te denken. Bedankt voor plaatsing ronald64.
Topvrouw
1
quote:

ronald64 schreef op 25 jul 2018 om 16:42:


Geeft topman Wereldhave hier het startsein signaal voor overnames en fusie? t.co/ZndRKHIjSP Interview met @ytekedejong #vastgoed #retail

Een beursnotering kost meer dan 1 miljoen per jaar. Besparingen best wel goed mogelijk.
FreedomFighter
0
De agenda van de directie van WHA is doodeenvoudig.

1. Bezettingsgraad opvoeren en in het verlengde huurverhogingen doorvoeren
2. Iets bedenken tegen de herinvoering van de VPB voor de REITs.

Als uitwerking van 1) kunnen maximaal 4 winkelcentra worden afgestoten, omdat daar sprake is van deeleigendom en dus de controle ontbreekt om de zaken te verbeteren.

That's it, en de rest is ballast.

Nederland had ooit een onafhankelijke vliegtuigbouwer, genaamd Fokker, die van de politiek moest fuseren met een ander bedrijf. De directie was een aantal jaar alleen maar daar mee bezig en kwam niet meer toe aan het verkopen van vliegtuigen. Einde Fokker.

Zo gaat het niet altijd, maar als je jezelf te koop zet, kom je gedurende een lange tijd niet meer aan management toe. En dat kost veel meer dan die ene miljoen listing-kosten op de beurs per jaar.

Fusies en overnames is van die typische hedge fund-logica van jongens met een spreadsheet die op jacht zijn naar een hogere bonus.

Als er geen duidelijke voordelen te behalen zijn, moet je het vooral niet doen.


junkyard
0
Blij dat hier iemand nog vertrouwen heeft in Wereldhave management en de roze bril niet wordt afgezet, FreedomFighter.

Ontwikkeling in bezoekers / bezetting / omzet / huur / winstgevendheid retailers vertellen mij meer een bezoek aan een winkelcentrum. Alle Wereldhave huurders worden geraakt door internet, velen hebben hun verdienmodel hier nog niet goed op aangepast, en zijn nog niet toekomst bestendig. De drama cijfers en hoge afhankelijkheid van Blokker lijkt mij zeker een punt van aandacht voor Wereldhave, dit kan in een flinke deuk in huurinkomsten veroorzaken. Gelukkig heeft de rente stijging die in februari werd ingezet niet doorgezet en is de lange rente gedaald, anders stond Wereldhave nu beneden de 30. Hier geen rente visie, maar ik signaleer wel een grote rente afhankelijkheid bij Wereldhave ivm herfinanciering van 1% convertible bond en de lage waarderingsyields. Oplopende yields zullen nieuwe afboekingen veroorzaken. Frankrijk draait zeker niet lekker, kijk maar eens naar de negatieve huurgroei over de afgelopen 2 jaar.

Wel mee eens dat een fusie / overname zelden waarde creëert. Een zwaktebod dat de CEO zichzelf nu in de etalage zet. Kans op actie lijkt mij gering aangezien de grote vastgoedfondsen de winkelcentra die ze graag kwijt wilden deels aan Wereldhave hebben verpatst, de waarde ontwikkeling van deze winkelcentra na verkoop negatief is geweest (ondanks dalende yields), en deze fondsen de gemiddelde kwaliteit in portefeuille nu juist willen verhogen door meer kwalitatief mindere panden te verkopen.

Gemakkelijk te stellen dat Wereldhave zich moet richten op verhoging van bezetting en huren. Het is vooral de vraag hoe Wereldhave dit kan bewerkstelligen, gegeven het minder gewilde vastgoed in portefeuille, waarvoor huurders niet in de rij staan. Creativiteit en investeringen zijn hiervoor nodig, zodat andere type huurders kunnen worden binnengehaald en ruimtes beter gevuld kunnen worden.

Zwak risicovol vastgoedfonds met slecht management, vandaar de lage notering tov dalende boekwaarde en het hoge dividendrendement.
leo36
0
In ieder geval is de koers vandaag met 0,45 cent gestegen. Vind ik Positief. En morgen maar zien of de koers (ex-dividend) tussen de € 31,75 en € 32 blijft of niet. Dividend van 0,63 is toch weer zo'n 2 % op kwartaalbasis en die paar honderd euro's is lekker mooi meegenomen. Om die reden heb ik vorige week wat aangekocht. Komt het boven de 32,50 dan ben ik weer verdwenen en anders blijf ik gewoon zitten. (eind oktober immers weer 0,63 dividend).
Baradeus
0
quote:

DeZwarteRidder schreef op 25 jul 2018 om 13:04:


[...]
Ik zie geen toegevoegde waarde in een fusie of overname.


:):) wat een humor.
Wat is jouw positie in WH? Als je een aandelenpositie hebt dan maak je zo een opmerking niet. Nee, een trol van shorters duikt weer op.
DeZwarteRidder
0
Dit lijkt mij wel een zeer geschikte fusie-partner voor WH:
++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
Retail Estates ziet huurinkomsten stijgen

Gepubliceerd op 27 jul 2018 om 18:19 | Views: 35

Retail Estates 17:35
75,60 -2,00 (-2,58%)

TERNAT (AFN) - Winkelvastgoedfonds Retail Estates heeft in zijn eerste kwartaal meer inkomsten uit huur behaald. Die gestegen opbrengsten zijn volgens het vastgoedbedrijf voornamelijk het gevolg van investeringen in Nederland.

Het nettohuurresultaat bedroeg voor de afgelopen verslagperiode een kleine 28,1 miljoen euro, ruim een derde meer ten opzichte van een jaar eerder. Het nettoresultaat was 11,5 miljoen euro. De waarde van de vastgoedportefeuille steeg 2 procent ten opzichte van het voorgaande kwartaal tot een kleine 1,4 miljard euro. De bezettingsgraad lag eind juni op 98,1 procent.

Retail Estates deed tussen april en juli twee winkelcentra in Zwolle en Péruwelz van de hand, evenals een winkelpand in Spa. Bij alle drie de verkopen was volgens de firma sprake van een meerwaarde. De onderneming investeerde in dezelfde periode 47,2 miljoen euro in een winkelcentrum in Spijkenisse.

Het vastgoedfonds houdt vast aan zijn voornemen aan het einde van zijn gebroken boekjaar een dividend van 3,80 euro per aandeel uit te keren. Dat is een stijging van ruim 5 procent ten opzichte van het vorige verslagjaar.
FreedomFighter
0
quote:

DeZwarteRidder schreef op 27 jul 2018 om 18:55:


Dit lijkt mij wel een zeer geschikte fusie-partner voor WH:
En wat bereikt Wereldhave daarmee?

En waarom zou Retail Estates dat doen?
Bart Meerdink
0
quote:

DeZwarteRidder schreef op 27 jul 2018 om 18:55:


Dit lijkt mij wel een zeer geschikte fusie-partner voor WH:
++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
Retail Estates ziet huurinkomsten stijgen

Management van Retail Estates ziet er op het eerste gezicht sterk uit (hoge premie op de intrinsieke waarde), en zwak management is nu juist de oorzaak van de situatie waarin Wereldhave zich nu bevindt.

Dus als RE er brood in ziet zou verandering van management veel waarde toe kunnen voegen.De koers waartegen Wereldhave en Retail Estates in de combinatie ingebracht zouden worden is nog wel een puntje. En wat te doen met Dirk Anbeek. Op zich zou ik, als ik nog steeds aandeelhouder van Wereldhave zou zijn, best wel wat voelen voor zo'n fusie.
3.205 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 ... 157 158 159 160 161 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Direct naar Forum

Wereldhave Meer »

Koers 22,220   Verschil -0,24 (-1,07%)
Laag 22,200   Volume 143.757
Hoog 22,520   Gem. Volume 150.228
17-jul-19 16:44
label premium

Wereldhave vindt nieuwe CEO

Het laatste advies leest u als IEX Premium-lid

Inloggen Ontdek Premium