Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Pharming het aandeel van 2017

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
50.750 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 756 757 758 759 760 761 762 763 764 765 766 ... 2534 2535 2536 2537 2538 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
't zal maar gebeuren
0
quote:

Karel slimpie schreef op 11 jul 2017 om 23:08:


[...]

Die zat toch ergers gedw...... opge.........

die puntjes zijn nergens voor nodig karel ,je mag hier alleen niet kut schrijven. :-)
Karel slimpie
0
quote:

't zal maar gebeuren schreef op 11 jul 2017 om 23:11:


[...]
die puntjes zijn nergens voor nodig karel ,je mag hier alleen niet kut schrijven. :-)


Volgens mijn de tweelingbroer van devisboer maar dan zonder aandelen

devisboer geeft nu in ieder geval toe hier recht van spreken te hebben.Karel slimpie
0
Beleg klein
3
Mogelijk heeft iemand iets aan dit hoopvol artikel, artikel las ik eergisteren op de website van www.iex.nl geschreven door Heer Nico Inberg, wat hij doet lees je onderaan afrtikel


Vorige week, op de Hollandse Aandelenavond, werd mij het mes op de keel gezet om drie aandelen te 'tippen'. Met een degelijk vastgoedbedrijf als Eurocommercial Properties kun je je geen buil vallen, TomTom blijft onverminderd populair maar mijn keuze voor Pharming deed hier en daar wel wat wenkbrauwen fronsen.
Toch durf ik het aan, omdat ik er steeds meer van overtuigd raak dat de omzetcijfers in de VS daadwerkelijk naar een hoger niveau getild gaan worden. De eerstekwartaalcijfers waren daarvan al een stille voorbode.
Het verhaal Pharming is simpel. Vorig jaar kreeg het Leidse biotechbedrijf de kans om de verkooprechten voor de VS, Canada en Mexico terug te kopen.
Die waren via een omweg (Santarus en Salix) in handen gekomen van Valeant, een monsterlijk aan elkaar geknoopte overnamemachine die opeens in moeilijkheden kwam.
Met de pet rond
Daarvoor was een heleboel geld nodig, liefst 125 miljoen dollar, wat meer was dan de beurswaarde van Pharming op dat moment. Een deel daarvan moest meteen betaald, de rest na het behalen van bepaalde omzetdoelstellingen.
Daarnaast moest Pharming investeren in het marketingapparaat. Zowel in de VS, als in Europa, waar eerder al de verkooprechten voor veel West-Europese landen teruggehaald waren van het Zweedse Sobi. Ook Sobi maakte er verkooptechnisch een potje van, net als Valeant in de VS.
De Vries stond voor de ondankbare taak nogmaals met de pet rond te gaan. Hoongelach was zijn deel, maar hij heeft het gered. Vraag niet hoe, maar via twee converteerbare obligaties, een lening a 8% en een relatief bescheiden claimemissie kwam er 110 miljoen euro op tafel.
De Vries, een onverbeterlijke optimist, mag deze kapitaalronde wel beschouwen als zijn finest hour. Het geld was er, en de molen kon in gang worden gezet. Vanaf 8 december 2016 kwam de omzet uit de VS, Canada en Mexico volledig toe aan Pharming.
Omzet schiet omhoog, convertible afgekocht
Die omzet, daar draait het allemaal om. Pharming kwam vorig jaar met wat sigarendoosberekeningen, hoe de cijfers over 2016 eruit hadden gezien als de deal al een jaar eerder gestalte had gekregen.De pro forma omzet over de eerste acht maanden van 2016 zou, wanneer Pharming de rechten volledig in haar bezit had, uitkomen op 17,7 miljoen euro. Per maand, gerekend met de cijfers van het eerste halfjaar, werd er 2,06 miljoen euro omgezet.
Onderstaand ziet u nu de omzet over de eerste drie maanden van dit jaar, waarin Pharming het verkoopteam dus zelf aanstuurt. In drie maanden tijd is er een omzet geboekt van 15,2 miljoen euro, gemiddeld ruim 5 miljoen euro per maand.

winkels VS AD
Klik op het plaatje voor een grote versie

Grote gamechanger
Dát is de grote gamechanger, en als die cijfers zich zo doorzetten, zou Pharming dit jaar uit kunnen komen op een omzet van 60-70 miljoen euro, en wellicht zelfs hoger. Eerst zien dan geloven zullen velen zeggen, maar de koers wacht op niemand, zodat de eerste winst al weer weg is.
Nog even terug naar de scepsis waarmee Pharming omgeven is. Die komt niet zomaar ergens vandaan. De koersgrafiek uit het filmpje liegt niet, en ook de omzet tot nog toe in Ruconest was zwaar teleurstellend, zowel in Europa, als in de VS:
* Omzet Ruconest in Europa
jaar KW 1 KW 2 KW 3 KW 4
2014 - - - 0,5
2015 0,6 0,5 0,5 0,6
2016 0,1 0,6 ? ?

Het Zweedse Sobi was verantwoordelijk voor de verkoop in Europa maar sloeg nog geen deuk in een pakje boter. Sinds medio vorig jaar kreeg Pharming de rechten deels weer terug. Sobi doet nu alleen Scandinavie, wat voormalige Russische staten en wat andere kleinere landen. U leest dat rijtje hier.
In de VS was het ook al geen feest. De problemen bij Valeant verlamde het verkoopteam kennelijk. Valeant had uberhaupt het team al teruggebracht van 25 naar 11 mensen en ook daar viel er bitter weinig te oogsten voor Pharming.
* Omzet Ruconest in de VS
jaar KW 1 KW 2 KW 3 KW 4
2014 - - - 0,3
2015 0,6 2,4 2,1 1,2
2016 1,5 2 ? ?

Deze omzetcijfers zijn gebaseerd op de 30% die Pharming ontving, dus moeten effectief door 0,3 gedeeld worden om uit te komen op de totale omzet behaald met Ruconest.
Dure herfinanciering
Daags voor de publicatie van de kwartaalcijfers toverde Pharming een nieuwe financiering uit de hoge hoed. Orbimed, een Amerikaanse partij die veel investeert in de biotechsector, leende Pharming 100 miljoen dollar tegen 12%, voor vier jaar lang.
Dit ter vervanging van de oude financiering. Met name de converteerbare obligatie uitgezet bij Hudson Bay, moest vervangen omdat daar veel verwatering door zou ontstaan. Met een afkoopsom van 16,5 miljoen dollar kon Hudson tevreden gesteld worden. Deze last wordt genomen in het tweede kwartaal, dat daardoor flink verliesgevend zal zijn.
Duur, duur, duur allemaal, die financiering, en dat blijft voorlopig nog wel even een probleem. Omdat de marges echter behoorlijk hoog zijn, is het betalen van deze hoge rentes geen probleem, als de omzet maar voldoende omhoog gaat.
Daarop is goede hoop, temeer daar concurrent Shire problemen schijnt te hebben met het leveren van haar product Cinryze, dat gemaakt wordt in Nederland bij bloedbank Sanquin. Gisteren publiceerde De Telegraaf er al over.
Naar verluidt zou Shire de Europese markt even links laten liggen en artsen zelfs te adviseren over te stappen op Ruconest. Wat hiervan waar is, valt op dit moment nog niet te achterhalen, maar het is niet de eerste keer dat Sanquin problemen heeft.
Conclusie
Dat neemt allemaal niet weg dat Pharming gewoon moet proberen op eigen kracht door te groeien. De markt is groot genoeg in de VS (ca. 700 miljoen dollar), en als het middel straks ook nog preventief gebruikt mag worden komt er nog eens een extra 700 miljoen dollar aan marktpotentieel bij.
Ruconest is in de VS sowieso beschermd tot juli 2026, en zal ook dan niet direct de generieke medicijnfabrikanten achter zich aan krijgen met deze relatief specialistische markt.
Soms heb je ook een beetje geluk nodig. De problemen bij Valeant leverden Pharming de kans op om de verkooprechten voor de VS voor een schappelijk bedrag terug te kopen. Als de omzetmotor straks echt gaat lopen, wordt het zowaar nog een aandeel met potentie.
Nico Inberg heeft een longpositie in Pharming
Sinds 1 juni 2016 is Nico Inberg verbonden aan IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Inberg kan posities innemen op de financiële markten. Inberg is te volgen op Twitter: @inbergfc. Reacties, of vragen?Mail naar nico.inberg@iexgroup.nl.
Email
Print
Plaats reactie
BEURS VANDA
Beleg klein
0
Bestemd voor oa. BOOOOMING hopelijk heeft het door mij geplaatst lang artikel zie bovenstaand wel een toegevoegde waarde
spanje
0
quote:

Topperke schreef op 11 jul 2017 om 22:43:


Over de Q2 cijfers nog eens.
Die worden fors rood door de eenmalige afloopkosten, oké geen probleem.
Maar in het NETTO-resultaat wort ook het 'verlies' gerekend van de stijgende koers, waarbij ze zogezeg verlies moeten boeken op de uitstaande warrants.
Iemand enig idee hoe groot dit zal zijn bij de huidige koers? Want volgens mij gaat dit echt wel om enkele miljoenen & misschien kan dit de cijfers in een slecht daglicht plaatsen (terwijl dit niet erg is, aangezien het geen echt verlies is maar puur boekhoudkundig).
Lijkt me vrij belangrijk om te weten!


Waarom dit nu al voor de derde keer vragen?
Hoe vaak wil je dat antwoord krijgen?
[verwijderd]
0
Om het vertrouwen in Pharming te beoordelen lijkt het mij verstandig om allereerst te kijken of de leiding van dit bedrijf zelf aandelen koopt. De heer de Vries heeft ongeveer 6 miljoen aandelen, waarvan een flink deel in het laatste kwartaal van 2016 is gekocht. Ook andere leidinggevenden hebben veel aandelen ingekocht, naast de opties die zij ontvangen. Voorgaande impliceert dat leidinggevenden van Pharming voldoende vertrouwen hebben in dit bedrijf. Ik overweeg in Pharming te stappen afhankelijk van de ontwikkelingen.
Ruud 111
0
quote:

john707 schreef op 12 jul 2017 om 01:05:


Om het vertrouwen in Pharming te beoordelen lijkt het mij verstandig om allereerst te kijken of de leiding van dit bedrijf zelf aandelen koopt. De heer de Vries heeft ongeveer 6 miljoen aandelen, waarvan een flink deel in het laatste kwartaal van 2016 is gekocht. Ook andere leidinggevenden hebben veel aandelen ingekocht, naast de opties die zij ontvangen. Voorgaande impliceert dat leidinggevenden van Pharming voldoende vertrouwen hebben in dit bedrijf. Ik overweeg in Pharming te stappen afhankelijk van de ontwikkelingen.


Och John toch, wil jij ook instappen...........afhankelijk van de ontwikkelingen, sjongejonge wie niet
Topperke
0
quote:

spanje schreef op 12 jul 2017 om 00:20:


[...]

Waarom dit nu al voor de derde keer vragen?
Hoe vaak wil je dat antwoord krijgen?

Nooit echt een concreet antwoord op geweest
spanje
0
quote:

Topperke schreef op 12 jul 2017 om 07:27:


[...]
Nooit echt een concreet antwoord op geweest

Zou nog maar eens teruglezen. Betere antwoorden ga je niet krijgen.
Topperke
0
quote:

spanje schreef op 12 jul 2017 om 07:30:


[...]
Zou nog maar eens teruglezen. Betere antwoorden ga je niet krijgen.


Ik heb er blijkbaar naastgelegen en vind het ook nu niet.
Kan jij me helpen :)
adje5
0
Wat willen de verkopers van gisteren lager instappen,als ik zo wat artikelen hier lees.Volgende run staat te beginnen naar de 0,54...........Vergeet niet te laat te laden.Fijne dag ieder
roon
0
Het is ook wel hard gegaan dus heb geen moeite met even kleine daling en dan weer run naar de cijfers.We zitten in de wolken,nu maar hopen dat we naar beneden tuimelen.Denk dat we met iets moois bezig zijn dit jaar.
Berdientje
0
quote:

john707 schreef op 12 jul 2017 om 01:05:


Om het vertrouwen in Pharming te beoordelen lijkt het mij verstandig om allereerst te kijken of de leiding van dit bedrijf zelf aandelen koopt. De heer de Vries heeft ongeveer 6 miljoen aandelen, waarvan een flink deel in het laatste kwartaal van 2016 is gekocht. Ook andere leidinggevenden hebben veel aandelen ingekocht, naast de opties die zij ontvangen. Voorgaande impliceert dat leidinggevenden van Pharming voldoende vertrouwen hebben in dit bedrijf. Ik overweeg in Pharming te stappen afhankelijk van de ontwikkelingen.


Ik ben ook weer ingestapt op 0,43 en even later haalde ie 0,45,
dus mijn overweging wordt misschien wel goed beloont de volgende 2 jaar. ;-)

50.750 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 756 757 758 759 760 761 762 763 764 765 766 ... 2534 2535 2536 2537 2538 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Direct naar Forum

Pharming Group Meer »

Koers 1,197   Verschil +0,01 (+0,42%)
Laag 1,187   Volume 3.036.873
Hoog 1,204   Gem. Volume 6.625.421
17-sep-19 17:35
label premium

Belangrijke stap voor Pharming

Het laatste advies leest u als IEX Premium-lid

Inloggen Ontdek Premium